Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bárki használhatja Kádár egykori vadászházát

Bárki használhatja Kádár egykori vadászházát
Derekegyház - Többször is vadászott a derekegyházi erdőben Kádár János a hatvanas, hetvenes években. A helyiek szerint a vadászházban nem voltak úri murik.
Teljesen átépítették

– A vadászterület és a vadászház a 90-es évek közepétől a Dalerd Zrt.-é. A vadászházat átépítettük. Magastetőt kapott, 15 szobája van – mondta Szabó András. A régi berendezések közül már nincs semmi, amit Kádár is láthatott volna, csak két bronzőzike a kertben. Ma már bárki vadászhat itt, akinek engedélye van. Itthonról és külföldről is járnak ide, orosz, svéd és amerikai vendégünk is volt. A vadászház vendégeinek zöme turisztikai céllal jön, és nem vadászni.
Zárt kapu mögött áll Derekegyház határában a vadászház. Szabó András, a Dalerd Zrt. fővadásza elmondta, nem őriznek titkokat, pusztán vagyonvédelmi okokból van így.

– Derekegyházon az alföldi viszonyokhoz képest gazdag a vadászterület – sorolta Szabó András. – Nagyon jó az őzállomány, sok mezei nyúl, fácán és fogoly is van. Időnként vaddisznó is előfordul. Annak nem örülünk, sok kárt okoz.

A vadászterületünk 8000 hektáros. Túlnyomó többségben mezőgazdasági terület, de mintegy 600 hektáros erdőnk is van. Talán a kedvező feltételek miatt jártak ide az elmúlt rendszer politikai vezetői. Megfordult itt Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és maga Kádár János pártfőtitkár is.

Szabó Andrástól megtudtuk, a terület és a vadásztársaság soha nem volt a kormány tulajdonában. Korábban a vadászház a Derekegyházi Állami Gazdaságé volt. Akkoriban nem így nézett ki. Lapostetős panelépület volt, 6-7 szobával.
 
A vadászház kívülről. A ˝kádári idő˝ nem látszanak meg rajta. Fotók: Kovács Erika
A vadászház kívülről. A ˝kádári idő˝ nem látszanak meg rajta. Fotók: Kovács Erika

– Az akkori fővadászok sajnos már meghaltak, de azok többsége is, akik részt vettek a hajdani vadászatok lebonyolításában. Az idősek azt mesélték az akkori időkből, hogy valóban megfordult itt az előző rendszer több állami vezetője. Kádár Jánost egyszerű embernek jellemezték, és nagyon jó vadásznak. Nem kellett neki „megrendezni" a vadászatot, hogy tényleg el tudja ejteni a vadat. Meg kellett adni neki a tiszteletet, de nem éreztette akár a hajtókkal, a hivatásos vadászokkal vagy a vadászház dolgozóival, hogy ő kicsoda.

Magony István 1975-től sofőrként dolgozott a Derekegyházi Állami Gazdaságnál, 1978-ban fővadász lett. – Akkoriban már nem járt ide Kádár János. De sokat meséltek róla. Azt mondták, szerényen viselkedett, kezet fogott mindenkivel. Nem voltak Derekegyházon tivornyázások, úri murik sem. A vadászaton nagy fegyelem volt, de hajbókolni senkinek sem kellett. Még aznap hazamentek, de olyan is volt, hogy maradtak 2-3 napig. A vadászatok után vacsora is volt. A helyi segítők is ugyanazt az ételt kapták, mint a kormánytagok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

,,Nyertes típus vagyok"

,,Nyertes típus vagyok
Rovatunkban hétről hétre olyan ismert embereket szólítunk meg, akik korábban köztünk éltek, elszármaztak, és a mai napig szívesen emlékeznek egykori lakóhelyükre. Tovább olvasom