Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Akiből Csehországban kormányfő lesz, rendszerint elválik feleségétől

A legutóbbi tíz év tapasztalatai alapján egy kis túlzással megállapítható, hogy akiből miniszterelnök lett Csehországban, az előbb-utóbb elvált feleségétől.
Ugyancsak tapasztalat, hogy a jelek szerint a házassági krízis a cseheknél nem politikai színezetű. A sort Jirí Paroubek szociáldemokrata miniszterelnök nyitotta meg, majd Miroslav Topolánek polgári demokrata kormányfő folytatta. Legutóbb Petr Necas szintén polgári demokrata kormányfő jelentette be, hogy beadta a válópert, és több mint 25 év után elválik feleségétől, Radkától, akivel közösen négy gyerekük van. Mindhárom politikust azonban összeköti, hogy új kiválasztottjuk szőke, és korábban közeli munkatársuk volt. Míg Paroubek új partnere kormánya és pártja angol-német tolmácsa lett, addig Topolánek pártja és a parlament alelnökét szemelte ki. Necas esetében Jana Nagyová kabinetfőnökről van szó. Az első két esettől eltérően Necasnak az új viszony miniszterelnöki tisztségébe és politikai karrierébe került.

A közelmúltban Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter is bejelentette, hogy elválik feleségétől. Új partnerről egyelőre nincs hír.

A prágai média úgy tudja, hogy a korábbi köztársasági elnök, Václav Klaus és felesége, Lívia házassága is többé-kevésbé formális. Ezt néhány éve maga Klaus is beismerte, amikor a prágai sajtó rajtakapta, hogy a másodszori államfővé választása utáni első éjszakát nem otthonában, hanem egy fiatal hölgy társaságában luxusszállodában töltötte. Klaus a sajtó felfedezése ellen egyáltalán nem tiltakozott, és az akkor elhangzott egyik mondatát - "Aki piros lámpánál megy át a zebrán, ne csodálkozzon azon, hogy észreveszik" - azóta gyakran ismétlik.

A legendás drámaíró-államfő, Václav Havel is szokatlan, nyitott házasságban élt. Egyesek szerint ennek oka Havel közismerten bohém életmódja, mások szerint a kommunista évekbeli gyakori bebörtönzése, ellenzéki tevékenysége, amelyet párja nehezen viselt. Bárhogy is volt, ma már közismert tény: Havel és első felesége, Olga, akik a rendszerváltáskor és utána is, a közvélemény és a külföld előtt példás párként léptek fel, évtizedek óta házassági négyszögben éltek, és mindkettőjüknek már a hetvenes évek közepe óta volt egy másik, állandó partnere is.

Felmerül a kérdés, mit szól ehhez a cseh társadalom? Lényegében semmit. Az ilyesmi Csehországban nem okoz túl nagy feltűnést, a politikát, a karriert szinte nem befolyásolja, és mindenki alapvetően magányügynek tartja. Másfelől mindez kitűnő téma a bulvársajtónak, amelyet Prágában is jóval többen olvasnak, mint a politikai napilapokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet kalóriát fogyasztanak a britek, mégis híznak

Hatszáz kalóriával kevesebbet fogyaszt az átlag brit, mint 30 éve, mégis 14 kilóval többet nyom -… Tovább olvasom