Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Már elkezdték kidugni fejüket az első hóvirágok - Csak csodálja, ne tépje le, mert börtönbe is kerülhet

Évtizedekkel ezelőtt nőnapkor a legáltalánosabb ajándék egy csokor hóvirág volt, amit a piacon, aluljáróban árultak. Ez az idő elmúlt. A legdrágább ajándék lenne a védettsége miatt.
Keményen büntetik

Egy szál hóvirág eszmei értéke tízezer forint. Százezer forint feletti érték esetén azonban már bűncselekmény kategóriát állapít meg a Btk. Ez azt jelenti, hogy már egy kisebb csokorért, ami legalább tizenegy szál virágból áll, akár le is ültethetnek valakit.

– Magyarországon őshonos fajként a kikeleti hóvirág él meg, és olyan mennyiségben szedték, hogy már a megmaradása is veszélyben van. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy az élet változik, igazodni kell hozzá, és az őshonos fajok megőrzése fontos feladat. Erre vonatkozott a jogalkotás szándéka – magyarázta a Borsnak Sulyok József, a Bükki Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztály vezetője.

Még a magánterületen lévőket is ugyanúgy ott kell hagyni, nem szabad leszakítani vagy akár kiásni, akkor sem, ha ko­rábban odaültette a tulajdonos, és évek óta kinyílik.

– Ha valaki magánszemélyként mégis szeretné termeszteni, akkor azt csak a természetvédelmi hatóság engedélyével teheti meg. Megvizsgálják, hogy ez szolgálhat-e közérdeket, annak milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek. Ez alapján döntenek arról, hogy megadják-e a hozzájárulást vagy nem. Ugyanez vonatkozik a nemesítésére, a kertészeti sza­porításra és a kereskedelmi forgalomba hozatalára – figyelmeztetett a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pásztor Anna ismét egy új területen próbálta ki magát - Saját dalához rendezett klipet

Pásztor Anna ismét egy új területen próbálta ki magát - Saját dalához rendezett klipet
Az Anna and the Barbies a 15. jubileumi évükben rengeteg meglepetést és újdonságot tartogatnak… Tovább olvasom