Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Mórahalom története

A város neve a "Móra Halma" homokdombról veszi eredetét - melynek első említése 1729-ből való. A halom névadója a Móra család, mely a XVII. századtól kap szerepet Szeged életében.
A település határában ritka növényi társulásokat védő természetvédelmi területek találhatók. Gyógyfürdője több mint négy évtizedes múltra tekint vissza.

A mai Mórahalom területén már a török hódoltság alatt állattartó szállások léteztek. A város határából önállósult település fejlődése különleges utat járt be. "Mórahalom tanyai kapitányságban" Szeged közigazgatási és kultúrközpontot létesített 1892-ben. Az ebből kis faluvá fejlődő Alsóközpontot 1950-ben önálló községgé, 1970-ben nagyközséggé nyilvánították, 1989-ben pedig városi rangra emelték az öt és fél ezer lakosú települést.

A város határában a Dél-Alföld legszebb semlyékes rétje húzódik meg. A természetvédelmi terület védett növényei például: a pókbangó, szibériai nőszirom, korcs nőszirom, poloskaszagú kosbor.

A település központjában található Mórahalmi Gyógyfürdő ugyancsak turisztikai vonzerő. A fürdőkomplexumban medencék, szauna, szolárium, fitneszterem, különböző gyógyszolgáltatások várják a látogatókat.

Mórahalom Kecskemét felől az 5-ös úton Szegedig, onnan nyugati irányban az 55-ös úton közelíthető meg.

Forrás: www.vendegvaro.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közérdekű szolgáltatások Mindszenten

Tovább olvasom