Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A MÁV ötmilliárdot takarít meg az árambeszerzésén

Több mint ötmilliárd forintot takarít meg a MÁV-csoport jövőre a villamosenergia-beszerzésen, a közbeszerzési eljárás megfelelő időzítésének köszönhetően.
Ez az összeg a közösségi közlekedést, különösen a MÁV-csoportot érintő költségvetési elvonáshoz képest jelentékenynek számít - hangsúlyozzák. A MÁV Zrt. igazgatósága november első felében hagyta jóvá a MÁV-csoport 2010. évi kis-, közép-, valamint nagyfeszültségű villamosenergia-ellátására meghirdetett közbeszerzési eljárásra beadott győztes pályázatokat.

A két nyertessel, a Magyar Áramszolgáltató Kft.-vel és az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-vel a közelmúltban írta alá a szerződést a MÁV. A MÁV-csoport jövő évi teljes villamosenergia-költsége körülbelül 21 milliárd forint lesz, szemben az idénre várható 26 milliárd forinttal. A két nemzetközi nyilvános közbeszerzési eljárásban 3-3 áramkereskedő tett ajánlatot. A pályázatok elbírálásának szempontja a legalacsonyabb ár volt. A MÁV Zrt. 2005 óta szerez be villamos energiát a szabadpiacról. A mostani szerződésekkel 2010. január 1-jétől az év végéig biztosítják a csoport villamosenergia-ellátását.

A kis- és középfeszültségű villamosenergia-közbeszerzéssel a vasúttársaság a következő évben több mint 700 millió forintot takaríthat meg a 2009. évi árambeszerzés költségeihez képest. Ehhez viszonyítva jövőre átlagosan 33 százalékkal kell kevesebbet fizetnie 1 kilowattóra villamos energiáért. Az ennél egy nagyságrenddel nagyobb értéket képviselő nagyfeszültségű villamos energia beszerzésére kiírt pályázatra három áramkereskedő adta be ajánlatát. Az éves szinten 750 gigawattóra villamosenergia-mennyiséget a vontatási alállomások és a MÁV Zrt. budapesti nagy állomásait ellátó csatlakozási pontok használják majd fel.

A MÁV Zrt. a 41 nagyfeszültségű csatlakozási pontot hat csoportra osztotta. Ebből hármat a Magyar Áramszolgáltató Kft., hármat pedig az E.ON Energiaszolgáltató Kft. nyert meg. Összevont áron számítva a nagyfeszültségű villamosenergia-közbeszerzéssel a vasúttársaság a 2009. évi árambeszerzés költségeihez képest 2010-ben több mint 4,5 milliárd forinttal fog kevesebbet költeni. Ezzel az idei árakhoz képest jövőre átlagosan 26,6 százalékkal lesz olcsóbb 1 kilowattóra nagyfeszültségű villamos energia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klímacsúcs: több magyart is előállítottak a tüntetésen

Több magyart is előállítottak a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción - mondta el vasárnap az… Tovább olvasom