Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kiskinizsnél a víz az úr

Nem közelíthető meg közúton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiskinizs, miután a településre vezető utakat a Hernád áradása miatt le kellett zárni.
A községhez Hernádkércs felől vezető utat már vasárnap hajnalban lezárták a víz miatt, így csak Halmaj felől lehetett megközelíteni. Hétfőn délutánra azonban már ez a szakasz is járhatatlan, hiszen az úton 20, helyenként 40 centiméteres vízátfolyás van - mondta Dobos Zsolt, a Magyar Közút Kht borsodi igazgatóságának ügyeletese. Így Kiskinizst jelenleg közúton nem lehet megközelíteni.

Orosz Miklósné, a 357 fős község polgármestere elmondta, nagyobb autókkal és traktorral a bátrabbak átgázoltak a helyenként akár félméteres vízátfolyásokon. A település egyik lakója például éppen így szállított reggel munkába többeket és hozott be kenyeret illetve alapvető élelmiszereket a szomszédos településekről. A polgármester reményei szerint mivel apad a folyó, estére a Halmaj felől vezető utat már megnyitják, így arra ismét közlekedhetnek majd autóval.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád, a Tisza, illetve a Sajó áradása miatt az elmúlt napokban már nyolc útszakaszt kellett lezárni a szakembereknek. Járhatatlan a Novajidrány és Vizsoly, a Pere és Hernádszentandrás, a Sajólád és Bőcs, a Fügöd és Ináncs, illetve a Muhi és Köröm közötti út is, valamint lezárták Ároktő határában az ártéri területen átvezető útszakaszt.

A délelőtti tájékoztatások szerint hazánkban jelenleg 608 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 158 kilométeren III. fokú. Az aktuális árvízhelyzetről hétfőn délután számol be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. 

Kettészelte az áradat Bőcsöt

Kettészelte az ár a Borsod megyei Bőcsöt. A Hernád áradása miatt néhány órája körülbelül 30 kilométeres kerülővel lehet csak eljutni a település egyik végéből a másikba. A vízzel borított út miatt az autósoknak Sajólád, Alsózsolca, Felsőzsolca, Gesztely, Hernádkak, Hernádnémeti felé kell kerülniük. A 30 kilométeres kerülőút kényelmetlen, de az ellátást nem zavarja, jut a faluba élelmiszer - mondta el Nagy László, Bőcs polgármestere.

Az áradat miatt a buszközlekedést is át kellett szervezni, mivel távolsági buszok éppen az elöntött úton jártak. Most egy járat helyett kettő közlekedik párhuzamosan. Egyik a település egyik részéből, a másik a másik részéből viszi el az utasokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkohol volt a hazánkban gázoló osztrák rendőr vérében

A vérvétel szerint alkohol volt a vérében annak az osztrák rendőrnek, aki vasárnap hajnalban halálra… Tovább olvasom