Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Objektív felelősség: 680 millió forintnyi bírság

Kevesebb, mint egy hónap alatt 18 ezer büntetésről szóló határozatot postázott a rendőrség. Országosan 680 millió forintnyi bírságot szabtak ki az objektív felelősségről szóló törvény életbe lépése óta.
Bencze József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője beszámolt arról is, hogy a szigorú szabályok januári bevezetése óta 2943 jogosítványt vontak be. A halálos áldozatok száma 38 százalékkal csökkent ugyan a tavalyi évhez képest, de még mindig rontjuk az európai statisztikát. A főkapitány hozzátette: az autópályán közlekedők morálja érezhetően javult az utóbbi hónapokban.

Bencze József azt is elmondta, hogy egy vezetői utasítást ír alá pénteken délután, mert az Alkotmánybíróság kedden kimondta, hogy a késedelmes bejelentésre hivatkozva nem tiltható meg békés rendezvény. A parancsnoki utasítástól azt várja, hogy az állomány számára is egyértelmű legyen a jogalkalmazás. Hozzátette, hogy a békés demonstrációkkal eddig sem volt gond, az utóbbi időben 68 olyan esetet vettek tudomásul, ahol nem tartották be a 72 órás határidőt. A főkapitány kihangsúlyozta, hogy az erőszakos rendezvényekkel szemben ezután is ugyanazokkal az eszközökkel tudnak fellépni, mint eddig. A rendőrség a honlapján is elérhető gyülekezési kiskátét módosítani fogják, hogy mindenki számára érthető legyenek az új jogszabályok.

A főkapitány beszélt arról is, hogy az utóbbi időben az autópályákon és a pénzintézetek környékén ugrásszerűen megnőtt a trükkös lopások száma, ezért mindenkit óvatosságra intett.

A rendőrség januártól hirdetett meg az ittas vezetőkkel szemben zéró toleranciát, május másodikán pedig az objektív felelősség is életbe lépett és megszigorodtak a büntetési tételek.

Olvasóink írták

 • 9. matriné 2008. május 31. 10:59
  „Szerintem, mert utálják a parancsuralmat még egy banánköztársaságban is! Főleg, ha Gyurcsány a parancsosztó,vgy a sameca!”
 • 8. Dudor 2008. május 30. 23:49
  „raffy2! Most fején találtad a szöget! Nincs rendőr! Már a nyugdíjas rendőröket is visszavennék! Miért? Na ezzen kellene elgondolkodni!”
 • 7. raffy2 2008. május 30. 22:30
  „de aki nem tartja be a kresz szabályait,azt igenis meg kell büntetni.én is tudnák mondani utcát,ahol hiába a 30-as tábla,teherautóval behajtani tilos,de ez nem számít.de ott nem látni rendőrt.ha meg szólok elküldenek melegebb éghajlatra.na erről ennyit.”
 • 6. No please 2008. május 30. 21:17
  „A bünti már az európai szintet is meghaladja. A demokráciával nem állunk ennyire jól, mint a büntivel! Az uniós fiztéstől pedig fényévekre vagyunk! Államadósságban elsők, versenyképességben sereghajtóvá váltunk! Na ezért pénzbehajtás az egész! Jól mondta Orbán, amikor a szocik hatalomra kerülnek, saját nemzetükre rontanak rá! Ez a zéró tolerancia is az! Hibázni csak az nem hibázik, aki nem dolgozik! A közlekedés is ilyen, de azért jó a pénzt beszedni, mert eladósították a magyar államot...”
 • 5. vhőr 2008. május 30. 17:11
  „Kért Elek

  Ha egy harmadik országbeli / nem EU-s / külföldi 49 napon belül nem fizeti meg a helyszíni bírságot, ügyét átadja a Rendőrség a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, amely 1 évre beutazási és tartózkodási tilalmat rendel el vele szemben. Különösen a kamionosok "értékelik", amikor a 3000 Ft-os bírság meg nem fizetése miatt nem léphetnek be. Ha bejutottak az EU-ba / pl. Horvátország-Szlovénia-Ausztria útvonalon / s kilépéskor fedik fel, hogy velük szemben beutazási tilalom van, ügyükben büntető eljárás indul / Btk 214 § /.
  Az EU-s külföldiekkel szemben a 70 euro-t elérő bírság esetén van lehetőség a behajtásra.

  Üdv

  vhőr”
 • 4. Kért Elek 2008. május 30. 16:27
  „Kevesebb, mint egy hónap alatt 18 ezer büntetésről szóló határozatot postázott a rendőrség. Országosan 680 millió forintnyi bírságot szabtak ki az objektív felelősségről szóló törvény életbe lépése óta.


  -Szeretnék érdeklődni,mivel a cikkből nem derül ki, hogy a KÜLFÖLDI gyorshajtókkal mi lett?
  -Vagy őket,jó vendéglátóként szívesen láthatjuk állatmódjára közlekedni?A bírság pedig csak a Magyar autósokra vonatkozik?”
 • 3. Kíváncsi csacsi 2008. május 30. 15:56
  „Tisztelettel kérdezem az illetékesektől: mi indokolja a Galántai úton a 22 óra utáni 30km/órás sebességkorlátozást?
  1. Ha veszélyes az útszakasz, akkor miért-mitől nő meg a veszély 22 óra után?
  2. Ha a zajterhelés csökkentése az indok, akkor kiket akarnak megvédeni a zajtól? Lakóház se közel se távol...Egyébként állítom: egy alsó teljesítményszinten működő motor nagyobb zajjal dolgozik, mint egy közepesen terhelt. Ha lassabban megy, akkor legalább tovább halljuk...”
 • 2. egy 2008. május 30. 13:54
  „Engem az érdekelne, hogy hová kerül ez a nem kicsi összeg?”
 • 1. Loppe 2008. május 30. 13:33
  „Arról mikor lesz hír, hogy X millióra büntették a közútkezelőt egy indokolatlanul kirakott 30as tábla miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktor és vonat ütközött Kaposvár mellett

Egy traktorral karambolozott egy vonat pénteken reggel Kaposvár mellett. Az átjáróban nincs sem… Tovább olvasom