Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Makói csellista is játszik a Bécsi Filharmonikusoknál

Makó - Makói születésű muzsikus is játszik majd a bécsi filharmonikusok újévi koncertjén, amelyet a magyar közszolgálati televízió közvetít. Nagy Róbert szólócsellista máig jó szívvel emlékszik vissza a makói zeneiskolában eltöltött évekre.
Makói születésű muzsikus játékát is élvezhetjük, ha megnézzük a világhírű Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének tévéközvetítését. A két évtizede Ausztriában muzsikáló Nagy Róbert ugyanis az együttes szólócsellistája. A 43 éves férfi zenei tehetségével már az általános iskolában kitűnt. Lapunknak elmondta: 37 évvel ezelőtt ment az első csellóórájára, és jó szívvel gondol vissza a makói zeneiskolában eltöltött évekre, amelyek későbbi karrierjét megalapozták.

Már 12 évesen országos versenyt nyert, és a hazai zeneművészeti tanulmányait követően, a diploma megszerzése után ment Ausztriába posztgraduális ösztöndíjasként. A Bécsi Állami Operaház zenekarának – amelynek muzsikusai közül verbuválják a filharmonikusokat – 1992 óta tagja, az újévi hangversenyekről is ismert együttesben pedig 1996 óta játszik. Jelenleg emellett egyetemi tanár is az osztrák fővárosban – egyébként négy gyermek édesapja, felesége zongoraművész.

Nagy Róbert tanítványával. Fotó: Nagy Róbert honlapjáról
Nagy Róbert tanítványával.
Fotó: Nagy Róbert honlapjáról

A kiváló muzsikusokból álló, ma már többé-kevésbé nemzetközi összetételű, 150 fős együttesben mindössze 7 magyar kapott helyet – közülük egy már Bécsben született, ketten pedig Pozsonyból érkeztek, azaz felvidéki magyarok. A zenekarnak három szólócsellistája van, és közülük minden évben egy töltheti az újév első napját a családdal, egy az előző napi szilveszteri koncerten szórakoztatja a közönséget, egy pedig az újévi koncerten játszik. Közülük most Nagy Róbert lép színpadra az új esztendő első napján.

Egymilliárd ember láthatja

A Bécsi Filharmonikusokat 1842-ben alapították, hagyományos újévi koncertjüket 1939 óta rendezik meg a Musikverein hangversenytermében, ahol leginkább Johann Strauss és Josef Strauss darabjait játsszák, de természetesen évről évre más szerzemények is a programba kerülnek. Az első nemzetközi tévéközvetítést 1987-ben rendezték. Jelenleg világszerte 44 országban közvetítik, és több mint egymilliárd ember láthatja a hangversenyt, amelyet idén Maria Callas egyik kedvenc karmestere, a 85 éves francia Georges Pretre dirigál.

Olvasóink írták

 • 3. vidéki09 2010. január 01. 16:45
  „Gratulálok Robi koncerten játszott teljesítményéhez !!! igazán büszkék lehetünk rá , hogy egy makói származású fiút január 1-én 44 országból 1 milliárd ember nézhetett ......
  Higgyék e kedves olvasók szóló csellista nem akármilyen tudással lehet valaki a Bécsi filharmonikusoknál , a jók és a legjobbak közül is kiválóak”
 • 2. M@M 2009. december 31. 15:00
  „Szerintem meg esze ágában sem volt itthon maradni, mikor az osztrákoknál klasszisokkal különb életmódot folytathat! Nem is lehet hasonlítani Bécset B.P. -hez semmi módon!”
 • 1. zolcsi44 2009. december 31. 13:51
  „Ez a kiválo csellista kénytelen külföldre menni, mert itthon valoszinü a sok irigy nem ismeri el képességét.
  Hiába senki se lehet proféta a saját hazájába.
  Szégyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió forintos segítség a makói szakképző intézménynek

Három cég hozzájárulása révén eddig 2 millió forint folyt be a Makói Oktatási Központhoz. Tovább olvasom