Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A rendőrség fellép a szombati fővárosi tüntetők ellen

A leghatározottabban fel fog lépni a rendőrség azokkal szemben, akik részt vesznek szombaton a Batthyány-örökmécseshez szervezet be nem jelentett demonstráción. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte pénteken este honlapján.
A BRFK-ra nem érkezett olyan bejelentés, amely arról szólna, hogy akár egy szervezet, akár egy magánszemély demonstrációt kívánna tartani a Batthyány-örökmécsesnél vagy annak környékén - olvasható a közleményben.

A rendőrség emlékeztetett rá, hogy az egyik internetes hírportálon a Magyar Önvédelmi Mozgalom képviselője közzétett egy felhívást, miszerint november 17-én be nem jelentett demonstrációt kíván tartani Budapesten, a Batthyány-örökmécsnél.

Amennyiben mégis demonstrációra kerülne sor, vagy demonstratív módon többen megjelennének az örökmécsesnél - folytatódik a közlemény -, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a leghatározottabb módon fel fog lépni a csoporttal szemben, a fokozatosság elvét betartva, a törvényes keretek között fog intézkedni.

Azonnal lehet tüntetni, tervezve nem

A rendőrség szerint a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozás nem jogalap arra, hogy hetekre előre szervezzen valaki be nem jelentett demonstrációt. A bíróság konkrét magyar érdekeltségű ügyben hozott döntése szerint politikai döntésre adandó azonnali válaszként lehet bejelentés nélkül, spontán, békés módon, mások jogait nem sértve demonstrálni.

A rendőrség szerint a szabad véleménynyilvánításnak és a gyülekezési jog gyakorlásának megvannak a törvényes lehetőségei. A gyülekezési jogról szóló törvény hatályos rendelkezései alapján a rendezvényt, előzetes figyelmeztetést követően, fel lehet oszlatni, ha nem jelentették be, de megrendezése bejelentéshez kötött. A strasbourgi döntés Magyarországon nem jogforrás, a rendőrségnek nincs mérlegelési lehetősége a be nem jelentett demonstráció kezelésével kapcsolatban - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2007. november 17. 13:56
    „A "kopó" ha huszítják előbb vicsorít utána harap is! A jó gazdi pedig megsimogatja a fejét! Megérdemli megvédte érdekeit, és a posztját!
    A parancs uralom nem veszi ki e fajból, sem a gazdiból! Jaj annak aki még nem ismeri ellggé! Nem tudja az elégedetlen, mire képes a hűséges eb a gazdájáért, némi koc, jutalom falatért!
    Hát még a fajtatiszta, aki parancs nélkül is képes akár ölni is csupán élvezetből! Annak a vérébe ivodott a brutalitás, a könyörtelenség főleg, ha már leterítette a földre, szinte kéjként veti rá magát az áldozatára! Mit neki a tiltó eszme, és ki az igazi gazdi, aki etei, ha csak a parancsot ért! Oktalansága mentesíti, hisz tudja a megvakitott ember nem ismeri fel a süket, meg úgy sem hall, a néma pedig nem beszél! Sőt mindegyik egyformán fél!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő évtől megszűnik a BKV havibérlet

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) nyilvánosságra hozta a jövő évi tarifakoncepciójáról és… Tovább olvasom