Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A tanárok is sztrájkolnak december 17-én

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozik a LIGA Szakszervezetek december 17-re meghirdetett, országos sztrájkjához - jelentette be az érdekképviselet elnöke hétfőn.
Kerpen Gábor szerint a munkabeszüntetés formája a november 21-i akcióhoz lesz hasonló, vagyis lesz, ahol 1-2 óráig, de lesz ahol 6 teljes órán át megtagadják a munkát a pedagógusok. Legutóbb körülbelül 250 iskola több mint 7600 dolgozója demonstrált; Kerpen szerint ezúttal jóval többen vehetnek részt a munkabeszüntetésben.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a PDSZ tagszervezeteinek túlnyomó többsége támogatja a munkabeszüntetést. A november 21-i sztrájk idején az esetek 15 százalékában volt 6 órás a munkabeszüntetés: legtöbben Pest megyében nem vették fel a munkát, de Budapesten és Baranya megyében is kiemelkedő volt a sztrájkolók aránya. A gyerekek azonban ezúttal sem maradnak felügyelet nélkül - ígérik a tanárok.

A kormány még elkerülheti mindezt, ha visszavonja az egészségbiztosítási- és nyugdíjrendszer átalakításáról szóló tervezetet. Kerpen szerint a szakszervezetek legkésőbb december 13-ig fújhatják le a sztrájkot, utána már nem.

A tanárok érdekképviselete a törvényjavaslat december 17-i zárószavazásán dönt a továbbiakról. Kerpen Gábor hangsúlyozta: a PDSZ arra biztatja támogatóit, hogy vegyenek részt a LIGA december 15-i, Kossuth téri rendezvényén is. Azok, akik valamilyen okból nem tudnak csatlakozni a december 17-i országos munkabeszüntetéshez, de szolidaritásukat szeretnék kifejezni az ügyben, egy közös számlaszámra fizethetik be a sztrájk ideje alatt keresett nettó jövedelmüket. Az ebből befolyó összeg a PDSZ sztrájkalapját növeli majd - közölte Kerpen Gábor.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 04. 21:33
    „Gratulálok! Végre már a tanárok is kezdenek észhez térni!
    Talán egy napon az ellen is lázadni fognak, hogy a butítást be kellene fejezni az iskolákban -tisztelet a kivételnek- és helyette értelmes emberfőket képeznének ki. Így nem hitetnék el, hogy ők olyan okosak, a diákok pedig milyen buták. Mert, ha nem tanít jól, azt senki nem kéri számon. /Szakfelügyelők hová lettek???/És ha az egész osztály nem érti a matekot, akkor az nagyon nehéz, és a tanár az pedig igen okos.
    Sajnos ez tapasztalat, egy-két tanár esetében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhangú szocialista támogatás az egészségügyi reformnak

Az MSZP frakciója hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a múlt héten kialakított koalíciós javaslatot… Tovább olvasom