Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Befejeződhet a pécsi Dóm tér rekonstrukciója

Befejeződhet a pécsi Dóm tér teljes felújítása, a jövő őszig tartó beruházásokra több száz millió forintot költenek.
Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze az MTI-nek elmondta: a rekonstrukció végső szakasza a tér burkolatának és az alatta húzódó vízelvezető árok rendbetételét, valamint a neoromán stílusú székesegyház negyedik, délkeleti tornyának és tetejének felújítását foglalja magában. A püspökség a munkálatok költségét részben a Norvég Alap pályázati forrásaiból szeretné fedezni.

A főépítész megjegyezte, hogy a tetőjavításnak köszönhetően megszűnik majd a beázás, amely miatt az elmúlt évtizedekben megrongálódott a bazilikában kialakított Szent Mór kápolna falának szőnyegmintája. E kápolnát Lotz Károly és Székely Bertalan freskói is díszítik, ám ezek az alkotások nincsenek veszélyben.

Kóbor Miklós utalt rá: a Dóm tér és épületeinek felújítása évek óta folyik. A pécsi püspökség fennállásának 1000. évfordulójára tavaly júniusra a székesegyház, a püspöki palota és az egyházmegyei levéltár kapott új homlokzatot.

A kivitelező cég szakemberei akkor újrafaragták a püspöki palota és a levéltár homlokzati figurális elemeit, újravakolták a falakat, végül magas minőségű, sárga tónusú festékkel lefestették azokat. Ennek köszönhetően a tér kellemesebb hangulatú lett, mint amilyet a korábbi barokk, óarany, barna színek keltettek. A rekonstrukció keretében kicserélték az ingatlanok nyílászáróit is.

A legkomolyabb feladat a mai formáját a XIX. század végén elnyert székesegyház falrekonstrukciója volt. A munkások először nagynyomású vízzel megtisztították a bazilika mészkőfalaira tapadt szennyeződéseket. A sérült, elkorhadt kőelemeket kicserélték, majd a felületeket összecsiszolták és speciális hidratáló szerrel kezelték, hogy felújításukra legalább félszáz évig ne legyen szükség.

A dóm falait egyébként háromféle mészkőből építették; ezeket a Trianon előtti Magyarország három különböző területéről szállították Pécsre. Szakemberek a kövek vizsgálatával megkeresték a pontos lelőhelyeket és onnan hozattak "utánpótlást" a felújítási munkálatokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvenmillióba került Budapest hómentesítése

A múlt hét végén leesett nagy mennyiségű hó eddig mintegy 150 millió forintba került a Fővárosi… Tovább olvasom