Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Bizonytalan, hogy eredményes lesz a népszavazás

Egy most készült felmérés szerint a Fidesz három kérdésből álló népszavazása várhatóan érvényes és eredményes lesz - derül ki a Marketing Centrum január elején végzett felméréséből.
A korábbi voksolásokra azonban eddig mindig jóval kevesebben mentek el, mint ahányan azt előre ígérték. Emiatt bizonytalan a népszavazási kezdeményezés sikere.

Ha most vasárnap lennének a választások, azon a megkérdezettek 52 százaléka venne részt, miközben a népszavazáson mindössze 44 százalékuk - derül ki a Marketing Centrum január elején, 1200 felnőtt megkérdezése alapján készült közvélemény-kutatásából. A biztos részvételt ígérők 64 százaléka a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetésére vonatkozó kérdésre is igennel felelne. Ezek szerint a választásra jogosultak 30 százaléka egységesen szavazna, így érvényes és eredményes lehet a népszavazás.

Ugyanakkor nagy a bizonytalasági tényező. Az eddigi népszavazások előtti felmérésekben ugyanis mindig legalább 15 százalékkal magasabb volt a részvételüket biztosra ígérők aránya a ténylegesen véleményt nyilvánítók arányánál. Amennyiben ez most is így történne, akkor a kérdésekre leadott támogató szavazatok aránya még a 20 százalékot sem érné el, tehát a népszavazás eredménytelen lenne.

Az eredményességhez ugyanis a választópolgárok több mint 25 százalékának kell egyformán szavaznia.

A megkérdezettek 69 százaléka semmilyen érdemi változásra sem számít a népszavazás eredményessége esetén. A kormány lemondását és előrehozott választás kiírását csak 14 százalék, a koalíció megmaradását, de Gyurcsány Ferenc lemondását 9 százalék, míg a vitatott törvények visszavonását (vizitdíj, korházi napidíj és tandíj) pedig mindössze 22 százalék feltételezi.

A felmérés szerint a biztos részvételt ígérők mindössze 6 százaléka szavazna valamennyi kérdésre nemmel. A Fidesz kezdeményezésének ellenzői, illetve a szkeptikusok inkább otthon maradnak majd - olvasható a Marketing Centrum felmérésében.

Olvasóink írták

 • 7. Fernando Torres 2008. január 17. 21:32
  „nem népszavazás kell ezeknek,hanem molotovkoktélok, aztán megvilágosodna a sötét, kommunista agyuk, hogy 2008-at ír európa és nem 1968-at!”
 • 6. Cseter János 2008. január 17. 20:00
  „A népszavazás sem fog többet érni mint azok a gyerekes sztrájkok amit a szakszervezetek gerjesztenek. Itt csak is az előrehozott válsztások oldanák meg a nép akaratát! Persze a posztjukhoz ragaszkodók akiknek a könnyen jött pénz és a hatalomhoz való ragaszkodás a mindene az a legvégsökig rugdalódni fog ez ellen! Aki tudja, hogy a munkálya nélkülözhetetlen a Parlamentben az nem fél az újbóli megmérettetéstől! Nem értem, hogy az olvasótársaim miért csak egy-két szavas véleményeket írnak fontos témákban! Hisz minden normális ember tudja, hogy csaki rosszabb lesz a helyzetünk napról, napra míg e kormány fenn áll!”
 • 5. nyugdíjas 2008. január 17. 19:17
  „Mi kerül ebbe 5 milliárdba? Hát nem hiszem, hogy normálisak vagyunk!”
 • 4. higi 2008. január 17. 19:10
  „Nembösze,így is fizec ötmilliárdot,mondjuk nem egyedül de ha leosztod”
 • 3. radenkó 2008. január 17. 19:05
  „Hogy ki tartja és ki nem eredményesnek a népszavazást azt nem a kommunisták és a közvélemény kutatók döntik el hanem a nép.”
 • 2. alma 2008. január 17. 17:37
  „Az előbb mászkáltam a neten mindenféle oldalon és más lapokon azt írták, hogy az előzetes közvéleménykutatások alapján eredményes lesz a népszavazás.
  Akkor most ki hazudik?”
 • 1. Nemböszme 2008. január 17. 17:12
  „Kíváncsi lennék mi lenne ha név szerinti szavazás lenne! És aki arra szavaz az fizessen, aki ellene az nem!
  Érdekes eredmény lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra vezetni akart a békéscsabai kétszeres gázoló

Vissza akarta kapni a jogosítványát az a 32 éves férfi, aki kétszer is halálos gázolást okozott… Tovább olvasom