Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

BKV-ügy: meghosszabbították Hagyó előzetes letartóztatását

November 17-ig meghosszabbította Hagyó Miklós volt budapesti főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
A bíróság honlapján megjelent hétfői közlemény szerint az ügyben széles körű nyomozás folyik, számos tanúkihallgatás, szembesítés és egyéb nyomozati cselekmény még hátravan, továbbra is reális veszély a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolása, és így a bizonyítási eljárás megnehezítése. A végzés nem jogerős.

Hagyó Miklóst a többi között bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják. A volt szocialista főpolgármester-helyettest május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, miután a választásokat követően megszűnt a mentelmi joga. Május 14-én gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették. A gyanú szerint Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével vagy tanácsadással összefüggésben.

Augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot. A BKV-val kapcsolatos ügyekben tavaly kezdett nyomozni a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A botrány akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgatónak 2008 márciusában - prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést fizettek ki, ezután pedig havi 1,2 milliós fizetéssel tovább foglalkoztatták. A rendőrség nyomozást indított több BKV-s szerződéssel kapcsolatban és meggyanúsította Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettest, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt, valamint Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság is nyomoz egy vesztegetési ügyben, amelyben érintett a BKV volt jogi igazgatója, Sziebert György, illetve Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport egykori jogi igazgatója. Sziebert Györgyöt 2009. december 4-én egy mélygarázsban fogta el a rendőrség, amint éppen egy szerződésből visszamaradt pénzt adott át a gyanú szerint. A BKV-ügy egyes szálainak felderítését ez év május 21-én a Központi Nyomozó Főügyészség vette át.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. szeptember 20. 15:32
    „Ugye azért arra is sor fog kerülni, hogy az ismert Szilágyiné Eleonóra 100 milliója és az általunk még eddig ismeretlen helyekre kiadott több százmillió forint vissza fog kerülni a költségvetésbe,valamint a Hagyó úr által a letartóztatása előtt leánya nevére íratott ingatlanok értéke is a központi költségvetésbe fog visszakerülni, hiszen végső soron az is a költségvetésből, cégeken keresztül Hagyó úrhoz visszafordított pénzekből került megvásárlásra!!Őszintén remélem,hogy minden olyan pénzek / súlyos milliárdok / visszakerülnek a költségvetésbe,melyek kézen-közön magánszámlákra, esetenként Svájcba, Off-shor cégekbe kerültek! Súlyos százmilliárdokról van itt szó, melyet az elmúlt 8 évben tüntettek el?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalai láma: mindig csodáltam a magyar népet 1956 miatt

A dalai láma az Országház felsőházi termében hétfőn arról beszélt, hogy mindig csodálta a magyar… Tovább olvasom