Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Brüsszelben titok a Vértesi-támogatás

A Bajnai-kormánynak trükkökre volt szüksége a több tízmilliárdnyi forint közpénzt felemésztő Vértesi Erőmű életben tartásához, az előző Pénzügyminisztérium (PM) a kormány határozatát elszabotálva nem kérte ki az Európai Bizottság véleményét az erőmű állami támogatása tárgyában - tudta meg a Népszabadság.
A lap hétfői számában felidézték, hogy a kormány kötelezte az erőmű bezárását kezdeményező állami tulajdonost, a Magyar Villamos Műveket (MVM), hogy a működtetési költségeket tulajdonosként minden körülmények között fedezze. Ez az MVM-nek – azaz az államnak – tavaly óta máig havi mintegy egymilliárd forintba került.

A kormányhatározat felkérte a PM-et, hogy a témáról kérje ki az Európai Bizottság véleményét. A Népszabadság úgy tudja a PM tudatosan mulasztotta el a véleménykérést, az apparátus véleménye szerint ebben az esetben a legkörmönfontabb tálalás mellett sincs esély az unió támogató véleményére.

Szintén nem kérték ki Brüsszel álláspontját az erőmű másik, 2 milliárdos állami plusztámogatásáról, amelyet a Kapolyi Lászlóval kötött zavaros egyezségei miatt a cseh CEZ-zel szembeni kötelezettségeinek fedezetére juttattak az erőműnek.

A Népszabadság szerint bár az új kormány sem mond konkrétumokat, a nyár vége előtt dönt az erőmű sorsáról. Valószínű, hogy az új kormány szándékai szerint a Vértesi Erőművet bezárják, de az ott dolgozóknak mostani bérük mellett valószínűleg még évekig igyekeznek munkát biztosítani. A bányaterületek helyreállítása szakértők szerint alsó hangon is további 20 milliárd adóforintba kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látta őket? Itt a rendőrségi top 10 - Képek

A rendőrség - figyelembe véve a körözések számát és a bűncselekmények súlyát - elkészítette a legkeresettebb személyek listáját. Tovább olvasom