Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Egyszerűbb és olcsóbb lett vállalkozást indítani

A Világbank szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint egy év alatt az 50.-ről a 41. helyre lépett előre Magyarország az üzleti környezet minőségét jelző, 181 országot tartalmazó rangsorban.
Jelentősen egyszerűbb és olcsóbb lett vállalkozást indítani és működtetni Magyarországon az elmúlt években. A Világbank szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint egy év alatt kilenc helyet javítva az 50.-ről a 41. helyre lépett előre Magyarország az üzleti környezet minőségét jelző, 181 országot tartalmazó rangsorban. Ez az eredmény azt jelzi, hogy sikeresek az adminisztrációs terhek csökkentésére hozott kormányzati intézkedések, az erre vonatkozó program jó úton halad.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szerdai közleménye szerint a kormány deregulációs programja nyomán az elmúlt években jelentősen egyszerűsödtek hazánkban a vállalkozások indításával és működtetésével kapcsolatos szabályok, és csökkentek ezek adminisztrációs költségei. Ennek ellenére a magyar cégek ilyen jellegű kiadásai még ma is csaknem duplája az Unióban általánosan jellemző költség szintnek.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter idén júniusban egy vállalkozói fórumon ezzel kapcsolatban elmondta: "adminisztrációra évi 750 milliárd forinttal költenek többet a hazai vállalkozások, mint európai társaik. Az a célunk, hogy ezt a terhet minél hamarabb levegyük a vállalkozások hátáról. A kormány ennek megfelelően folytatja tovább az adminisztrációs és adóterheket csökkentő deregulációs programját."

A Világbank jelentésének nyár eleji lezárása óta is jelentős változások történtek hazánkban a szabályozások egyszerűsítéséért. Az építésügyi szabályozások területén például a kormány azóta elfogadta az építésügyi eljárásokat gyorsító intézkedéscsomagot, amelyhez több, mint 30 jogszabályt módosított. Ez a következő évi Világbanki jelentésben további előrelépést jelent majd.

Az idén nyáron létrehozott Gazdasági Egyeztető Fórum is az üzleti környezet további fejlesztését, az ország versenyképességének növelését szolgálja, lehetőséget biztosítva a hazai vállalkozásoknak a kormánnyal való érdemi párbeszédre.

A Világbank szerdai jelentése megerősíti az Ernst & Young nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben a szervezet Magyarországot Európa 7. legvonzóbb befektetési célpontjaként azonosította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több hazugságvizsgálót senki sem tud becsapni

Európában egyedülálló, másfél éven át tartó kísérletsorozat végére érkezett a Grafológiai Intézet,… Tovább olvasom