Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Elkészültek az SZDSZ költségvetési javaslatai

Az SZDSZ a költségvetés újragondolását javasolja, és csaknem kéttucatnyi módosító indítványt terjeszt majd a Parlament elé - derül ki az SZDSZ frakcióvezetőjének keddi közleményéből.
Kóka János szerint ezek a változtatások 130 milliárd forinttal csökkentik a kiadásokat. Az SZDSZ néhány esetben javasolja a költségvetési irányszámok emelését is, így a csomag 2009-ben összességében 75 milliárd forinttal mérsékli a költségvetés kiadási oldalát. A liberális párt többek között adóegyszerűsítést, a párhuzamosságok kiszűrésével a közfeladatok átrostálását és a szociálpolitikában "nagyobb igazságosságot" javasol.

A hétfőn elfogadott plafontörvény az első, de korántsem az egyetlen szükséges lépés ahhoz, hogy Magyarország mihamarabb kilábalhasson a válságból - szögezi le Kóka János.Ennek érdekében az SZDSZ a költségvetés újragondolását javasolja, és csaknem kéttucatnyi módosító indítványt fog a Parlament elé terjeszteni. Ezek csaknem 130 milliárd forinttal csökkentik a kiadásokat. Az SZDSZ néhány esetben javasolja a költségvetési irányszámok emelését, így a csomag 2009-ben összességében 75 milliárd forinttal mérsékli a költségvetés kiadási oldalát.A csomag célja, hogy Magyarország 2012-ben végre bevezethesse az eurót.

A frakcióvezető kitüntetett fontosságú feladatnak nevezi a hazai kis- és középvállalkozások versenyképesebbé tételét. Ehhez olyan adóreformra és adóegyszerűsítésre van szükség, amely hosszabb távon a lényegében egykulcsos adórendszer irányába mutat - olvasható a közleményben

Az SZDSZ meggyőződése, hogy az állam csak akkor nyúlhat a nővérek, tanárok, tűzoltók és egyéb állami alkalmazottak béréhez, miután saját magával szemben hasonló szigort alkalmazott. Ezért a felesleges párhuzamosságok kiszűrésével meg kell rostálni a kilencezer állami közfeladatot. Kóka János közleményében kifejti, hogy az állami vagyon kezelését nem az adófizetők pénzéből kell támogatni, hanem a költségeket a vagyont kezelő vállalatoknak kellene kigazdálkodniuk.

A frakcióvezető szerint elő kell segíteni az elektronikus ügykezelés terjedését, az államigazgatásban be kell vezetni a fordított felelősség elvét. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a hivatalok a megadott határidőn belül nem válaszolnak a polgároknak, úgy hallgatásuk automatikusan minősüljön beleegyezésnek. A liberálisok javaslatában továbbá a leggazdagabbak nem kapnának alanyi jogon, adómentes családi pótlékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beavató színházi est a Szépművészetiben

Színházi előbemutatóval, kamara-kiállítással, költő- és kardalversennyel, zenés rendezvényekkel és… Tovább olvasom