Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Fogpótlás egyetlen óra alatt

Az eddigi 2-3 hétről egyetlen órára csökken a fogpótlás annak az új berendezésnek köszönhetően, amelyet pénteken mutattak be a Semmelweis Egyetemen. Az új, több tízmillió forintos berendezés egy infravörös, háromdimenziós kamerából és egy mikro-CNC esztergából áll. Az egyetem egy fogat körülbelül 45 ezer forintért pótol, ez alig drágább a hagyományos módszernél.
Az új eljárás lényege, hogy nem kell lenyomatot venni a pótlásra szoruló fogról, hanem azt egy infravörös kamera szkenneli be 3 dimenzióban - mondta el Budai Zsolt, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának egyetemi tanársegédje. A szakember hozzátette: erre a virtuális mintára szerkesztenek betétet, koronát, vagy esztétikai héjkerámiát. Ezt egy mikro-CNC eszterga faragja ki egy porcelánblokkból. Az eljárás 35-45 percig tart, majd a fogorvos a kész fogat beragasztja a beteg szájába.

Magyarországon jelenleg 5-6 ilyen készülék van, de ezek eddig csak magánkézben voltak. Mostantól azonban egyetemi körülmények között is használhatják, ami egyedülálló Európában. Az alig egy éve bemutatott berendezés több tízmillió forintba kerül, és szeretnék mind a négy magyarországi orvosi egyetem számára beszerezni - tette hozzá Budai Zsolt.

Olvasóink írták

  • 1. orgona 2008. május 14. 00:53
    „Horobilis összeg inkabb maradok a hagyomanosnal s varok 3 hetet 1-fog felhavi fizetesem!De biztos egy jo dolog! következö eletemben fogorvos,vagy szemorvos leszek itt lehet kaszalni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerősei kisfiával fajtalankodott

Közeli ismerősei hatéves kisfiával fajtalankodott egy 19 éves mátranováki fiatalember. Azzal kereste… Tovább olvasom