Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Gyalogos menet indul Jászladányból Budapestre

Gyalog indul a fővárosba a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, hogy petíciót adjon át a köztársasági elnöknek a roma gyermekek elkülönítése miatt; Kállai László október elején indul Jászladányból, az utat egy hét alatt tenné meg.
A roma polgárjogi aktivista az MTI-vel hétfőn közölte: demonstratív vonulásával arra akarja felhívni az államfő és a társadalom figyelmét, hogy az ország számos területén - a törvényi tiltás ellenére - ma is bevett gyakorlat az iskolai szegregáció, a romákat ért hátrányos megkülönböztetés. Egy petícióban ezért arra kérné Sólyom Lászlót, "nyilvánuljon meg" a nemzet egysége érdekében az iskolai elkülönítés és a diszkrimináció miatt.

Kállai László elmondta: azért indul gyalogosan, hogy ezzel is szimbolizálja azt a mélyszegénységet, amelyben a romák többsége kénytelen élni, valamint "azt a kilátástalanul hosszú utat, amely még a magyar társadalom előtt áll, amíg a gyakorlatban is megvalósul az alkotmányunk által elvben minden állampolgár számára biztosított jog- és esélyegyenlőség".

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke úgy tervezi, tizenöt társával október 3-án indulna el Jászladányról, és arra biztatja a céljával egyetértő roma és nem roma embereket, hogy hosszabb-rövidebb távon csatlakozzanak hozzájuk. A gyalogmenet október 10-én érkezne meg a fővárosi Hősök terére, majd az ország különböző részeiből buszokkal érkező tiltakozókkal közösen indulnának a budai Várba, a petíció átadására.

Jászladány és Budapest között a távolság gyalogosan több mint száz kilométer.

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet tavaly márciusban, a rasszizmus elleni világnapon is országjáró körútra indult, hogy a hátrányos megkülönböztetésnek kitett roma lakosság esélyegyenlőségének érvényre juttatásáért, ezáltal a romák befogadásáért és társadalmi integrációjuk elősegítéséért emelje fel szavát. Akkor negyven települést, cigánytelepet látogattak meg. Panaszokat vettek fel, egy szociális térkép készítése érdekében kérdőíveket töltöttek ki, és tájékoztatást adtak a diszkrimináció elleni fellépés lehetőségeiről.

Olvasóink írták

 • 7. bélás 2009. szeptember 22. 12:32
  „Adjon már Bajnai neki fehér kártyát. Csóri legyalogolja a lábát. Kapjuk fel barátaim nem nézhetjük tétlen hogy egy honfitársunk az igaz ügy érdekében ennyit fáradjon. És ha már késő lesz mire felér, vagy eltéved? Bele se merek gondolni..”
 • 6. sőndör 2009. szeptember 22. 11:38
  „aki indult, menjen eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel !”
 • 5. bo 2009. szeptember 22. 07:41
  „Jó, hogy gyalog mennek! Ki a fene engedi már fel őket a buszra? Lásd következő cikk!:-))))”
 • 4. keletaru 2009. szeptember 22. 07:18
  „KolompárRómeó ! Ezt ennél szebben nem lehet meg fogalmazni . Ja ja nekünk adó fizetőknek kötelességeink vannak, másoknak meg joguk mindenhez ! Munka nélkül ! Lassan már a bizonyítványokért is csak bemennek , hisz az is jár !!!”
 • 3. KolompárRómeó 2009. szeptember 21. 22:14
  „Könnyem csordul ki. Akkor most szépen elindulhatna egy rahedli nem cigány, akiknek nem jár roma (dehogy roma, cigány) ösztöndíj, akik nem kaphatnak munkát a közigazgatásban, mert nem cigányok, akiknek nem jár szétverhető ingyen lakás, mert nem cigányok, stb.”
 • 2. cselac 2009. szeptember 21. 20:30
  „Hosszú az út...”
 • 1. dodó 2009. szeptember 21. 20:20
  „Reméljük, befogadja őket egy agresszív úthenger.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két részeg férfi ököllel ütötte a buszsofőrt

Ököllel támadt a Székesfehérvár-Bakonycsernye között közlekedő menetrend szerinti autóbusz… Tovább olvasom