Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyurcsány most gazdasági csúcsot kezdeményez

A kormány álláspontja szerint a vállalkozások terheinek csökkentése, a gazdaság élénkítése, és a piacok megvédése lehet a megoldás.
Gazdasági csúcs összehívását kezdeményezte hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben napirend előtt. A kormányfő szerint a munkavállalók, munkáltatók, kamarák, valamint a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői részvételével a gazdasági válságból kivezető konkrét programokat vitathatnának meg. A kormány álláspontja szerint a vállalkozások terheinek csökkentése, a gazdaság élénkítése, és a piacok megvédése lehet a megoldás, azonban a kabinet hajlandó érdemben megfontolni egyéb javaslatokat is.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány egy ezermilliárdos gazdaságélénkítő és válságkezelő csomaggal készül a "napokban megrendezendő" találkozóra, amelynek szerinte az Országgyűlés gazdasági bizottsága adhatna helyet és teret.

A Valutaalappal kötött megállapodásról a miniszterelnök leszögezte: az ezzel kapcsolatos levelezést a magyar kormány és a valutaalap között a pénzügyminiszter hétfőn, vagy kedden nyilvánosságra hozza. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem növeli az államadósságot, a kormány nem vett fel újabb hitelt, pusztán annak a lehetőségét nyitotta meg, hogy ha lejár az állam egyik hitele és nem kap megfelelő feltételekkel másikat, akkor vésztartaléknak ott van a Valutaalap felajánlása. Ráadásul a rendelkezésre álló összeg kamatai alapcsonyabbak a magyar állampapírokénál - tette hozzá Gyurcsány.

A miniszterelnök megerősítette, hogy az elmúlt három hétben sikerült elhárítani a legsúlyosabb veszélyt a gazdasági válsággal kapcsolatban, azt, hogy megsokszorozódjon az infláció és az állampolgárok elveszítsék béreik harmadát-negyedét.

Reagálások a miniszterelnöki elemzésre

A miniszterelnök válságelemző parlamenti napirend előtti felszólalására Navracsics Tibor (Fidesz) azzal regált: Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszak lakossági túlköltekezét okolja, ahelyett, hogy saját, illetve kormány felelősségét felvetné. A frakcióvezető az elhibázottnak nevezett kormányzati gazdaságpolitika mellett azt is hangsúlyozta: ha Magyarország 2006-2007-ben bevezette volna az eurót, a gazdasági világválság fele akkora pusztítást nem végzett volna a magyar gazdaságban.

" Az ország azért gyenge, mert ön sikertelen miniszterelnök" - szögezte le Navracsics. Véleménye szerint Gyurcsány a gazdasági csőd szélére vitte az országot, és onnan most nem ő menti meg, hanem a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Semjén Zsolt (KDNP) a gazdasági válság magyarországi hatásait leginkább annak tudja be, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban legyengítette az ország immunrendszerét. Szerinte bárkitől jobb lett volna segítséget kérni és elfogadni, mint a hirhedt IMF-től. Sajnálatosnak ítélte, hogy a kormányzat azt igényli, hogy az ellenzék ehhez aszisztáljon, az SZDSZ és az MDF pedig elvállalta a "mameluk" szerepét.

Kóka János (SZDSZ) úgy vélte: egyelőre nem tudni, hogy a gazdasági válság hatásait mennyire sikerült hatásosan kezelni, és ki tudjuk-e védeni a recessziót. A politikus javasolta, hogy a miniszterelnök által a gazdasági bizottság keretein belül javasolt ötpárti egyeztetést a költségvetési bizottság bevonásával szélesítsék.

Herényi Károly (MDF) a képviselők költségtérítésének csökkentése ügyében indítványozott ötpárti egyeztetést. Az is javasolta, hogy az IMF hitelt csak akkor hívja le az ország, ha arra valóban szükség lesz, és azt ne használják se az önkormányzatok támogatására, se gazdasági fejlesztésekre.

Göndör István (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet tovább finanszírozni hitelből a szociális jólétet. Azzal vádolta az ellenzék legnagyobb pártját, hogy a helyzetben nem keres és nem is kínál valódi megoldásokat.

Viszontregálásában a miniszterelnök úgy vélte, hogy Brown brit miniszterelnök, Merkel német kancellár, vagy Sarkozy francia elnök is elkötelezettebbnek tűnik a gazdasági válság egyes hatásait illetően néhány ellenzéki magyar politikusnál.

Olvasóink írták

 • 4. grenadle 2008. november 03. 15:26
  „,,Az IMF-fel történt egyeztetésről nem kaptunk semmilyen tájékoztatást. Az együttműködés csak akkor lehetséges, ha az emberek, a partnerek komolyan is veszik azt. Ennek fontos feltétele az, hogy ne verjék át egymást!" - szögezte le a politikus.

  A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: elfogadhatatlan az, hogy a meghirdetett tájékoztatón nem esik szó a hitelkeretről, majd másnap egy megdöbbentően magas, 20 milliárdos megállapodást jelent be a kormány a sajtónak - olvasható a legnagyobb ellenzéki párt honlapján.

  ,,Így nem lehet együttműködni, mert már megint át lettünk verve - közölte Kósa Lajos, majd az MSZP frakció felé fordult: Tisztelt frakció, Önök valóban tudják, hogy mik ennek a hitelkeretnek a feltételei és veszélyei?" - tette fel a kérdést a politikus.

  Tény, hogy az IMF szakértői felvilágosították a kormányt és az ellenzéket, hogy ennek a hitelnek is vannak nagyon komoly veszélyei. Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évben az ország számára egy 25-30 milliárd eurónyi hitel járt le, ami az állami és a vállalati szektor lejáró hitelkerete. ,,Amennyiben ezt nem újítják meg, az összeget egy az egyben az IMF-hitelkeretből kell leírnunk a saját finanszírozásunk érdekében, márpedig az azt jelenti, hogy onnantól nem lesz hova továbbmenni" - mondta a frakcióvezető-helyettes.

  Ennek a hitelkeretnek az az egyik legnagyobb veszélye, hogy egyfajta felhívás a külföldi finanszírozók számára a tekintetben, hogy most lehet kimenekülni az országból, mert most még van egy komoly hitelkeret. Elfogadhatatlan, hogy ilyen nagy veszélyek mellett egyáltalán nem lehetett tudni a feltételekről! - szögezte le képviselő.

  Azt érzi az ellenzék és az együttműködésbe bevont szervezetek vezetői, hogy egyfajta ,,bio-díszletnek" használja őket a miniszterelnök a saját PR-kormányzása érdekében - mondta Kósa Lajos, majd megjegyezte, hogy a miniszterelnök a különböző PR rendezvények és csúcsok megszervezésében zseniális, de sajnos nem rendezvényszervező céget vezet, hanem egy ország miniszterelnöke.

  Kijelentette: a megszorító csomag kapcsán senki nem tudja, hogy azok az emberek, akiktől elveszik a juttatásokat, meddig tudják ezt elviselni. Rossz szerkezetű a válságkezelés, nincs növekedés, csak bombasztikus bejelentések vannak. ,,Miniszterelnök úr, ez egyszerűen így nem fog menni!" - mondta végül a Kósa Lajos.”
 • 3. grenadle 2008. november 03. 14:26
  „"Viszontregálásában a miniszterelnök úgy vélte, hogy Brown brit miniszterelnök, Merkel német kancellár, vagy Sarkozy francia elnök is elkötelezettebbnek tűnik a gazdasági válság egyes hatásait illetően néhány ellenzéki magyar politikusnál."

  Igazi gyurcsányi válasz: primitíven mocskolódó, a felelősséget másra kenő. Folytatódik a "csúcsrajáratott" idiotizmus, a tehetetlen gyűlöletkeltés.”
 • 2. Lemba 2 2008. november 03. 14:13
  „Akik bukfencekbol akarnak joletete teremteni, azok igy jarnak es az adofizetok isszak meg a levet. Nem hiszem, hogy MO-nak van egyetlen olyan politikusa is, aki becsuletes lenne. Becstelen kormany, becstelen parlament, ami a jelenlegi Magyarorszag vezeteset jellemzi. Amit csinalnak , az egyenlo a hazaarulassal. Ennek meg mindenhol meg van a megfelelo kovetkezmenye. Talan ez is eszebe juthatna a jelenlegi magyar politikusoknak.”
 • 1. hajrá 2008. november 03. 12:48
  „Inkább a lemondását kezdeményezze már végre!
  Sokat tenne az országért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok ütköztek az M5-ösön - vége az útzárnak

Az autópálya egy hármas kamionkarambol miatt volt lezárva a kora reggeli óráktól. Délelőtt tizenegy… Tovább olvasom