Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ha nem muszáj, ne a Pilisbe kiránduljunk

Veszélyesek a főváros környéki erdők turistaútjai. A leszakadó ágak és a jeges, csúszós utak miatt a Pilisi Parkerdő közleményben kéri a kirándulókat, hogy a héten ne induljanak túrázni a Pilisbe.
Helyenként több mint egy centiméteres jégpáncél borítja a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Különösen veszélyesek a sziklás, meredek útszakaszok, mint például a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy Dobogókő környéke.

A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, hogy a balesetek elkerülése érdekében a következő héten ne látogassák a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Kerüljék el az erdőterületet az olvadás megindulásakor is, mert ekkor a 10-20 méteres magasságból lehulló jégdarabok okozhatnak sérüléseket. A balesetveszély miatt nem üzemel a dobogókői sípálya, a visegrádi Nagy-villám oldalában azonban a hóágyúknak köszönhetően használhatóak a sípályák.

A korábbi havazás, majd az ónos eső miatt kialakult jégréteg sokszor a fák lombkoronáját, és a törzseket is teljes egészében befedi. A nagy teher alatt egy-egy fa kidőlhet, vagy letörhet az ága, jelentős kárt azonban a jég még nem okozott a Pilisben.

Az erdőkben élő állatok jól viselik a hideget, de a jégpáncél borította hó alól csak nehezen jutnak táplálékhoz. A jeges hó, a töredező jégréteg gyakran felsérti az állatok lábát. Az erdészek ezért ebben az időszakban nemcsak élelemmel segítik a vadakat, hanem szükség esetén utakat, ösvényeket is taposnak, amin megközelíthetik az etetőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7,5 százalékos volt a munkanélküliség múlt ősszel

A tavaly szeptember-novemberi időszakban 7,5 százalékos volt a munkanélküliek aránya Magyarországon.… Tovább olvasom