Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Hárommilliárdos csalás miatt nyomoznak

A rendőrség gyanúja szerint mintegy hárommilliárd forintnyi kárt okozott "álbróker tevékenységgel" az a cég, amelynek budapesti, Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában kedden házkutatást tartottak és öt embert őrizetbe vettek.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners nevű befektetőcég valamennyi magyarországi, úgynevezett függő ügynökét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a PSZÁF egy korábbi felügyeleti eljárás során feltárt adatok alapján tavaly feljelentést tett. A célvizsgálat egy csehországi bejegyzésű, budapesti székhelyű, értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó cégnél zajlott - olvasható a rendőrség honlapjára feltett közleményben.

Mint írták, az eljárás eddigi adatai alapján megalapozott annak gyanúja, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA-dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, s a részvények adásvételével extra profitra tehetnek szert.

Az álbrókerek valódi célja az volt, hogy a befektetők minél több tőzsdei tranzakcióra adjanak nekik megbízást, ők pedig tranzakciónként rendkívül magas jutalékot vontak le a már befizetett, 150 ezer dolláros induló befektetésből. A tranzakciókkal járó jutalékok összege egy idő után felemésztette a befektetők befizetéseit, így nem hogy extra profitra tettek volna szert, még hatalmas anyagi kár is érte őket - közölte a rendőrség.

A nyomozók a házkutatás keretében eddig lefoglaltak egy nagy teljesítményű szervert, melyen az elkövetők rögzítették a cég teljes üzleti tevékenységét. Lefoglaltak továbbá több mint száz mobiltelefont, melyeken keresztül a cég mintegy 150 álbrókere végezte a munkáját. Az álbrókerek többsége semmiféle pénzügyi végzettséggel nem rendelkezett, feladatuk a jövőbeli ügyfelek telefonon történő felhajtása volt - fűzték hozzá.

A gazdaságvédelmi nyomozók öt embert állítottak elő a Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházból, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzőjét. A budapesti házkutatással párhuzamosan Debrecenben is zajlik a cég ottani irodájának kutatása - közölte a rendőrség. Az ügyben a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt folytat eljárást.

A PSZÁF kedden a honlapján azt közölte: azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners nevű befektetőcég valamennyi magyarországi függő ügynökét, így azok a továbbiakban nem végezhetnek úgynevezett függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében.

A felügyelet egyúttal felszólította a céget a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására - áll a közleményben.

A hatóság megállapította: a cég függő ügynöki hálózatán keresztül kifejtett magyarországi tevékenysége súlyosan és alapjaiban sérti a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatók tevékenységéről szóló törvénynek az ügyfelek tájékoztatására meghatározott szabályait.

A PSZÁF kitért arra, hogy saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett, s tavaly szeptemberben a két érintett függő ügynök (AFIN HU Kft., Oceangate Securities Kft.) esetében a Gazdasági Versenyhivatal eljárását is kezdeményezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznóbelet öntöttek az autóikra, amíg imádkoztak

Három autó tetejére tetemes mennyiségű disznóbelet szórtak ismeretlenek - mindezt akkorra… Tovább olvasom