Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hartay Csaba nem csak a környék költője

A borítón víz, vízparti fák, a cím – Nyúlzug – nem igazít el a tartalmat illetően. A könyv, mint tárgy, komolynak látszik. Szívesen veszi kézbe az ember Hartay Csaba kötetét, lehetne ez nyúltenyésztő kézikönyv is, vagy krimi.
Nem az, versek vannak benne, de nincs csalódás, inkább csak kíváncsiság. Mert a versek ugyanazt a komoly, szimpatikus figyelmességet sugallják, amit maga a könyv külleme. Nem kényszerítenek nagyon lassú, figyelmes olvasásra, sem mardosó önvizsgálatra. A költő csak indítványozza, előzékenyen és finoman, hogy tessék emlékezni bizonyos ízekre és színekre ma délelőttről vagy négy évvel ezelőttről. Időnként barátian visszakérdez: ugye, hogy ez most nem hiábavaló?

Természetesen nem. Az olvasó úgy érzi, ilyennek kell lennie a mai költészetnek, legalábbis, ha hiteles akar lenni. Harminc körüli a manus, Szarvason lakik, dolgozik valamit, van nyaralója a holtág partján, szeret pecázni, előfordul a diszkóban, amit máskor cikinek tart, de hát ez van, nincs mese. Inni is szokott, mérsékelten utálja is magát érte néha. De közben pontosan leírja az ittasságnak azt a fokát, amikor minden ismerősében lát valami szeretnivalót, muszáj őket rögtön fölhívni telefonon.

Hartay Csaba: Nyúlzug
Hartay Csaba: Nyúlzug
Ahogy majdnem mindenki, a szarvasi srác is képes iróniával figyelni önmagát, de ahány ember, annyiféle önirónia. Ez az elegy ilyen: „A hiányérzet csak nő/ Belekapni ebbe-abba/ Egyre csökken az erő/ Nem tudom versben/ Szabad-e ilyen szót leírni/ Hogy csökken/ Ha nem akkor elnézést". A környék költője, ez az egyik ciklus címe, az olvasó pedig pontosan érzi, miről van szó. Lehet találni elég megverselni való jelenséget egy hétvégi házban ücsörögve is, többek között ott a jelenlét hiábavalósága: „A nyúlzugi telek/Őszi/Téli átváltozásaihoz/Nem kellünk", „Levélhullás nélkülünk/ a teraszon". Az ünnepi háj című rímes opus utolsó versszakában Pilinszky négysorosát írja át Hartay, de ez nem szemtelenség, és nincs benne semmi sikamlós zönge, mert igényt tart az eredeti szöveg jelentésárnyalataira is. „Alvó részegek a jéghideg homokban/Alkoholban ázó éjjelek/Égve hagytad a karácsonyfaizzót/Ma vonják béremet". Aztán az egyik kedvenc vers, teljes egészében: „Kiszáradt autómosó/Vagy a bóják körülötte/ Ez jutott múltkor eszembe/ Jó lenne hasonlatnak benyomni/ Valami későbbi versbe/ Vagy novellába// Fel is írtam egy borítékra/ Most meg nem tudok mit/ Kezdeni vele// Kiszáradt autómosó/ Vagy a bóják körülötte// Ez van/ Nincs mese."

Az irónia tényleg fontos a könyvben. Leginkább akkor, amikor érezzük, hogy egy-egy pillanatra eltűnik. Ekkor kíváncsiak leszünk arra is, külön, mi az, amiről ez a fiú komolyan szeretne beszélni.

Érdemes megnézni, mi az.

(Hartay Csaba: Nyúlzug, Podmaniczky Művészeti Alapítvány, 2008.)

Olvasóink írták

 • 8. gaxx 2008. április 25. 17:43
  „No,s szép munka volt. Nem gyengén. Mármint a zúj kötet. Sz´al usakirály 3millió. De tényleg.”
 • 7. hácsé 2008. április 25. 13:47
  „Közben rájöttem, ki Viorel Pop, asszem egy egálban megbarátkozhatunk :) Köszi mindenkinek a hozzászólásáradatot!”
 • 6. viorel POP 2008. április 25. 12:13
  „Nem értek egyet Bakkerral. :) Csabikám, asszem csak viccelt, utalva Szarvasra... Mély tisztelet, pacsi és gratula, de ezt már mondtam neked,

  viorelpop zoli”
 • 5. wismaior 2008. április 25. 09:43
  „Na ez a "HáCsé" nevű barátom ismét kitett magáért! Nem tudom, hogy ki a tehetségesebb, vagy ki az előző vagy következő költőfejedelem, de én ezzel a könyvvel olyan irodalmi élményt, lelki - szellemi táplálékot kaptam, amit csak megköszönni érdemes!
  KÖSZÖNÖM BARÁTOM!

  Timbo ;)”
 • 4. Hartay Csaba 2008. április 24. 10:31
  „Köszönöm a szép szavakat, jól esett!

  A tehenek köszönik, most kajáltak, jó az étvágyuk az áprilisi kellemes időben.

  Viorel Pop tehetségesebb? Giuklier Bipp tutira. Mindig vannak ilyen tehetségesnél is tehetségesebb írók/költők, csak ők olyan büszkék, hogy nem osztják meg az olvasókkal a műveiket. "ilyet én is tudok, csak még jobban, szebben, ügyesebben" "Az én gyermekem bármikor ír/fest/gyurmáz ilyet, mint ez a Hartay. Ki kell állni a nagy nyilvánosság elé, ott dől el minden, nem az asztalfiókban. Ezzel nem azt állítom, hogy nincs nálam tehetségesebb, csak finoman üzenek az ilyen névtelen hozzászólóknak, bakker”
 • 3. label 2008. április 24. 09:42
  „Nagyon teszik az írás, jól ráéreztél a Nyúlzug lényegére.
  Ráadásul nem érződik rajta semmi bennfentesség, pózolás.
  Tárgyilagos és pozitív.”
 • 2. Bakker 2008. április 24. 00:21
  „a Szarvasról elszármazott Viorel Pop tehetségesebb, állítólag....Hartay tehenei remélem jól vannak.

  Több irodalmat ebbe a ...ba! mit?”
 • 1. Kutas Ferenc 2008. április 23. 23:25
  „Ez Hartay Csaba hatodik kötete; ha úgy tetszik, gyűjteményes kötet, válogatás az előzőekből.

  Bakos András tökéletesen megismerte azt a fiút: ilyen. Versei mélyen a valóságban gyökereznek. Őszinték. Nincs bennűk póz, felvett világfájdalom. Urambocsá´! Első olvasásra is érthető.

  Szarvasi könyvbemutatója - jó értelemben véve - derűs és szórakoztató volt. Ugyanakkor voltak meghitt, megható és megrázó pillanatai is.

  Igen! Érdemes megnézni, mi az, amiről komolyan szeretne beszélni. De nemcsak szeretne! Beszél (ír) is.

  Köszönjük az értő recenziót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint csődközeli helyzetben van a Fidesz

A Fidesz 2 milliárd forintos adósságot görget maga előtt, legalább is ez derül ki az ellenzéki párt… Tovább olvasom