Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Helyesírási hibáktól hemzseg Schmitt Pál fogalmazványa

Miközben Schmitt Pál köztársasági elnök az alkotmányba foglalná, hogy az állam köteles gondoskodni a magyar nyelv megóvásáról és ápolásáról, az általa jegyzett javaslatcsomag hemzseg a helyesírási hibáktól - írja pénteki cikkében a Hírszerző.
"Itt az ideje a megfontolt, szakmai alapokon nyugvó, de céltudatos és felvilágosult cselekvésnek, hogy ne kelljen szembenéznünk az anyanyelv visszafordíthatatlan hanyatlásával!" - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal által megfogalmazott javaslatban, miért lenne szükség az anyanyelv alkotmányi szintű védelmére. Ám - írja pénteki cikkében a Hírszerző - a dokumentumból, amely tartalmilag is egzotikusnak mondható, amennyiben például az alkotmányozás jogát istentől eredezteti, kiviláglik, hogy a KEH munkatársai - talán a javaslatot aláíró és a parlamentnek megküldő Schmitt Pál is - helyesírási továbbképzésre szorulnának, ugyanis az írás hemzseg a hibáktól.

A teljes cikket itt elolvashatja.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. daimler 2010. november 14. 16:11
  „Nem állt szándékomban megvédeni a fikázott irományt, tény, hogy meglehetősen rangon aluli a minősége. A nevét ehhez adó Pali bát sem akartam felmenteni, nincs is miért, elkúrta ő is, biztosan belátja. Csupán azt jegyeztem meg, hogy morbid jelenség az, amikor olyan emberek törnek pálcát valakinek a (helyes)írása felett, akik egyrészt soha nem olvasták az írást, mert nem is érdekli őket a tartalma, másrészt semmi más nem jut eszükbe egy közszereplő nevének hallatán, csak annyi, hogy katonásan meglóbálják a <moderálva> és ezzel odaszabjanak egyet büszkén a jobb/baloldalnak (ismerős a szitu?), harmadrészt pedig hogy csupán azért, mert a Köztársasági Elnöki Hivatal csupa nagy kezdőbetűvel írandó, habozás nélkül leírják nagy kezdőbetűvel a hivatalt vezető személy titulusát is. Egy példa az ezerből, nem konkrétan a hibás szavakat és mondatokat kritizálom, talán átlátod.
  Egyébként meg a tudományos érv nem valamiféle axióma. Az csak egy érv, amivel az illető jól vagy kevésbé jól alátámasztja a kijelentését. Igaznak hitt tudományos érvek ezrei dőltek már meg más tudományos érvek miatt, és ez így is van rendjén. Szóval a tudományosság mint olyan azért ne biztosítson senkit arról, hogy helyességgel vagy igazsággal van dolga. A helyedben én nem hangsúlyoznám ennyire ezt a szót.
  És való igaz az is, nyelvész és nyelvész között is van különbség, íme. De ez már nagyon off lenne..”
 • 51. Lutetia 2010. november 14. 15:37
  „49. történész, igazából nem csak helyesírással van nagy gond a szövegben, hanem a nyelvhelyességgel is.
  Soha nem szoktam gúnyolni, becsmérelni valakit a gyenge helyesírása miatt. Számos kézirat ment már át a kezem alatt, helyesírási és nyelvhelyességi hibák tömegét javítottam már ki életemben, ennek ellenére nem istenítem a mindennapi (pl. elektronikus) kommunikációban a helyesírás fontosságát. Schmidt Pál köztársasági elnöki tekintélyére támaszkodva OSZTJA AZ ESZET A HELYESÍRÁS, A NYELVHELYESSÉG FONTOSSÁGÁRÓL, amelyet az inkriminált szövegben is emleget. Vagyis nem az a baj, hogy bort iszik, hanem az, hogy bort iszik és vizet prédikál. És aki ilyet tesz, az ne csodálkozzon, ha mások árgus szemekkel figyelik, mikor vét a saját maga által hirdetett követelmények ellen.
  Ami pedig a rossz helyesírású Nobel- és egyéb díjas írókat illeti, a rossz helyesírásuknak már nyoma sincs megjelent, közzé tett műveikben, ugyanis van egy kontrollszerkesztő, akinek az a dolga, hogy kijavítsa ezeket. Vagy ha benne maradnak a hibák az irodalmi műben, az már az írói szabadság birodalma. De egy köztársasági elnöki iromány nem szépirodalmi alkotás.
  Azt gondolom, egy ilyen korrektúrát Schmitt Pál szövege is megérdemelt volna. Nem véletlen, hogy levették a Parlament honlapjáról, ugyanis nem védhető a szöveg a megfogalmazott kritikákkal szemben.”
 • 50. Lutetia 2010. november 14. 15:12
  „Hát, daimler, nyelvész és nyelvész között lehet némi különbség. Nem minden magát nyelvésznek valló személy közelíti meg egyformán a tudományosság kritériumait. Na és persze attól, hogy valaki magyar szakot vagy nyelvszakot végzett, még nem nyelvész, legfeljebb azt hiszi magáról.
  Az biztos, akik a nevezett tákolmányt összecsapták, bizonyosan nem rendelkeznek nyelvész szakképesítéssel.”
 • 49. történész 2010. november 14. 13:30
  „Én valójában utálom az urat mivel karrier hajhásznak és mély párt apcsiknak tartom..de az írásáról az a véleményem,hogy az ő gondolat elemeit tartalmazza.Üresfejű gondolat szegények azok akik az helyett,hogy a tartalomra figyelnének, a helyesírásával foglalkoznak.A fórumokon is szokott lenni olyan fo..ember aki képtelen saját gondolatát leírni,vitatkozni ehelyett inkább helyesírást javító pojácának tünteti fel magát.
  Az elnök úrnak az írásában a mondanivalót kellene vitatni,értelmezni és ennyi.

  Sok világhírű,Nobel díjas író is hitvány helyes író.”
 • 48. henriette.m 2010. november 14. 13:11
  „Lehet, hogy a 2 vaníliás karika volt a szeme elött, amikor írta. Így érthetö!”
 • 47. daimler 2010. november 14. 11:43
  „Bár a te reakciódat tényleg nem vártam volna, mert te soha nem rejtetted véka alá a hivatásodat, ebből kifolyólag reméltem, hogy komplexebben közelíted meg a témát, szóval nem tudom visszafogni magam:
  Elkúrta, kisasszony. Én is nyelvész vagyok. Én speciel magamtól olvastam a kérdéses indítványt, sőt, egy sor más szöveget is.”
 • 46. Lutetia 2010. november 14. 11:30
  „45. pardon, daimler, majd egyszer olvasd el csak úgy, belső indíttatásból néhány hivatásos nyelvész (de nem nyelvőr!) nagyon logikus okfejtését arról, miért marhaság ez az egész nyelvvédelem, és miért nem kell félni attól, hogy egy nyelv HASZNÁLAT KÖZBEN (!) elsorvad, tönkremegy. A témának óriási szakirodalma van, és rengeteg TUDOMÁNYOS érv szól az ellen, amit Pali bá dilettáns módon a szösszenetében fejteget. Sajnálom, hogy ezeket te nem olvastad belső indíttatásból. Én speciel rengeteg ilyet olvastam, mint ahogy rengeteg nyelvféltő írást is olvastam, szintén belső indíttatásból, mivel magam is nyelvész vónék.
  Egyébként pedig melyik anyanyelv-féltőnek jutna eszébe a Parlament honlapját böngészni, abban reménykedve, hogy hátha rábukkan ott valami jó kis nyelvféltő írásra? Az ilyen írások ugyanis nem oda valók, nem ott kell keresni őket.
  Várom a reagálást, hogy nem vagyok (igaz) magyar ember.”
 • 45. daimler 2010. november 14. 10:54
  „Ahogy itt olvasgatom a kommenteket, arra jutottam, a legperverzebb dolog az egészben az, hogy a tisztelt fikázó sereg
  a, még véletlenül sem olvasta volna el belső indíttatásból a javaslatot, egész egyszerűen azért, mert nem érdeklődik a téma (ti. a magyar nyelv védelme) iránt;
  b, ha el is olvasta volna, a hibák töredékét lett volna képes kiszúrni, lévén fingja sincs pl. az egybeírás vagy a szavak kezdőbetűi helyes megválasztásának szabályairól, de egy három soros, többszörösen összetett mondat értelmezése/rövidtávú memóriában tartása is komoly kihívást jelent neki.
  Mondom, csak úgy eszembe jutott ez a hozzászólások olvasgatása közben. (Hiperérzékenyek és ügyeletes nyelvzsenik kíméljenek!)”
 • 44. tintasbarns 2010. november 14. 10:51
  „A károgó két harmaddal megválasztott köztársaság elnök úgy látszik nem tud írni. Ezt a FIDESZ nagyon jól tudta hiszen amit elébe adnak azt még úgy ahogy alátudja firkantani . De annak tartalmi elemeit nem tudja
  érte3lmezni hiszen nincs szöveg értelmezési képessége mert olyan buta mint a segg. Eltudom képzelni mi történt a MOB hivatalban amikor ő vezette azt. Szégyen gyalázat hogy a károgó kétharmad csak ilyen lúzer idiótát tudott megválasztani. SZÉGYELLEM HOGY A MAGYAR NEMZET TAGJA VAGYOK és ilyen ember képviseli hazánkat a külvilágban.”
 • 43. Zeppelin 2010. november 14. 09:28
  „Nyilvánvalóan nem a köztársasági elnök fogalmazta, sőt el sem olvasta, Ő csak aláírta. A szégyen az, hogy hülyékkel van körülvéve.”
 • 42. Lutetia 2010. november 14. 09:07
  „Micsoda blama, levették a Parlament honlapjáról az épületes szöveget, amely a magyar nyelv szégyenének is tekinthető.
  De ha érdekel Benneteket, itt megtaláljátok:
  http://hirszerzo.hu/doc/kozt_elnok.pdf”
 • 41. jozko 2010. november 13. 23:18
  „Azért mégiscsak Ő a Köztársasági Elnök!

  A kutyaugatás meg nem hallatszik az égig!”
 • 40. nobody 2010. november 13. 21:56
  „szerinted mikor smidt 5-es volt,hiller merre nyomult?”
 • 39. szilléri 2010. november 13. 20:33
  „Nagy dolog ! Általános iskola 5-ik osztályában már magyar nyelvtant sem tanítanak köszönhetően a Magyar-Hiller gárdának.”
 • 38. KolomparBeyonce 2010. november 13. 19:41
  „TELSTAR! Focista, vivo, vasutas...”
 • 37. Titanilla 2010. november 13. 19:39
  „Nem tud helyesen írni? Azért lett köztársasági elnök, mert Ő egészen mást tud! Na mit? Lehet tippelni!”
 • 36. smalltown 2010. november 13. 18:48
  „majd az lesz a helyes, ahogy o ir!:) Alkotmany utan atirjak a helyesiras szabalyait is:)”
 • 35. franzvon 2010. november 13. 18:29
  „Schmitt az németül Kováctsch?”
 • 34. troppauerhummer 2010. november 13. 18:24
  „köztudott hogy nem az eszéért lett ami lett.”
 • 33. Méregfog 2010. november 13. 18:08
  „,,Helyesírási hibáktól hemzseg Schmitt Pál fogalmazványa"
  Biztos a délmagyar írta neki.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrök vertek meg egy fiatal lányt

Ellenőrök vertek meg egy 26 éves lányt reggel a 30A jelzésű buszon. Legalábbis a nő ezt állítja -… Tovább olvasom