Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétfőn érkezik meg az árhullám a Körösökre

Hétfőn érkezik meg az az árhullám Romániából, amely miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Fekete-Körösön.
Március 8-án a Körösök vízgyűjtőjén 10-40 mm eső hullott. Romániában a Fekete- és a Fehér-Körös vízszintje meghaladta a készültségi szintet. Magyarországon a Fekete-Körösön reggeltől elsőfokú, délelőtt tíz órától másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint folyamatos figyelő szolgálattal állnak készenlétben a szakemberek. A kismértékű romániai hóolvadás a hegyvidéki vízgyűjtőkön megállt a mínusz fokok miatt - ezeken a területeken még 22-110 centiméteres a hótakaró. A hegyekben már csak kisebb mennyiségű csapadék várható, ezért a szakemberek újabb árhullámra nem számítanak.

A Fekete-Körös magyarországi szakaszán jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültéség van. A Fehér-Körös vízszintje hétfőn reggel Gyulánál még egy méterrel volt a készültségi szint alatt, 230 centiméteren állt a víz. Az első fokú készültséget itt várhatóan az éjszaka kell elrendelni. Várható hogy a Kettős- és Hármas-Körös, valamint a Sebes-Körös alsó szakasza is áradni fog, a védelmi készültség elrendelése kapcsán még számításokat végeznek a szakemberek.

A Sebes-Körös és a Berettyó vízszintje egyelőre nem emelkedik.

A Körösök környékén a belvíz is gondot okoz, a hétvégéig lehullott csapadékot a talaj a folyók emelkedő vízszintje miatt nem tudja elvezetni. Emiatt már a múlt hét eleje óta egyes területeken már első fokú belvízvédelmi készültség van. Hétfőn reggel Mezőberénynél is elrendelték az első fokú belvízvédelmi készültséget.

Az elkövetkező napokban a meteorológiai előrejelzések szerint csak kisebb - 5 mm alatti - csapadékok valószínűek, így újabb árhullámok kialakulása egyelőre nem várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfügesztett börtönt és pénzbüntetést kapott Sas József

Egy év börtönre és háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte Sas Józsefet első fokon, nem jogerősen… Tovább olvasom