Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Januárban döntenek az alternatív tandíjról

Januárban hoznak végleges döntést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alternatív tandíj-javaslatáról. Az oktatási tárca a legjobb 15 százalék kivételével mindenki számára kötelezővé tenné a tandíjat, hallgatói érdekképviselet szerint csak a nem teljesített tanegységek után kellene fizetni.
A szaktárca szerint lassan közelednek az álláspontok - a hallgatók szerint azonban megegyezés nélkül zárult az ősz óta tartó tárgyalássorozat.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája még októberben vázolta az alternatív díjfizetésre vonatkozó elképzeléseit a szaktárcának, azóta ezt több fordulóban vitatták meg a felek. A diákszervezet szerint az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók csak a nem teljesített kreditek után fizetnének, a hallgatói normatíva 3-5 százalékát az alap-, illetve 4-6 százalékát a mesterképzésben. Az így befolyt pénz 30-60 százalékát ösztöndíjak kifizetésére kellene fordítani a HÖOK szerint.

Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára szerint abban egyetértés van, hogy valamilyen formában a hallgatóknak is részt kell vállalniuk a finanszírozásban. Abban is megegyeznek az álláspontok, hogy a fizetési kötelezettség képzési ciklusonként differenciáltan történjen, illetve hogy a befolyt összeg egy részét tanulmányi ösztöndíjakra fordítsák az egyetemek és főiskolák. A szaktárca megállapodást kíván kötni, ezért január közepén az eddigi tárgyalásokat összegző szakmai anyag alapján a Felsőoktatási Kerekasztal dönt majd a kérdésről - mondta a szakállamtitkár.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke szerint az alternatív tandíj bevezetésének nincs törvényes akadálya, bár a törvénymódosítások miatt a megvalósítás jóval bonyolultabb lenne, mint hitték. A HÖOK elképzelése ugyanakkor több mint egy tucat felsőoktatási intézményben már most is működik, ami körülbelül 280 ezer diákot érint. A rendszer még nem tökéletes, hisz van, ahol például 25 ezer forint a pótvizsgadíj, de van olyan iskola is, ahol ingyenes. A jövőben ezeken az aránytalanságokon is változtatni kellene - mondta az elnök. Miskolczi Norbert szerint egyébként a többi európai országhoz képest kivételesen magas a magyar tandíj, a felsőoktatásra szánt források pedig távolról sem követik a GDP növekedését.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 09:14
    „Arról még rövidebben lehetne írni, hogy Magyarországon mi az, ami olcsóbb, mint a többi európai országban.
    Most a "nincstelenekké vált" magyar még esélytelenebb lesz!
    Egy reményünk, vannak még zsenik is az országban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek Hiller István lakására

Rálőttek Hiller István, MSZP alelnök, oktatási és kulturális miniszter lakására a hétvégén -… Tovább olvasom