Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Jelenség a csoportos gyermeköngyilkosság

Egyre fenyegetőbb lehetőség a csoportos gyermeköngyilkosság - figyelmeztetnek a telefonos lelkisegély-szolgálatok.
Az utóbbi időben ugyanis érezhetően több olyan fiatal telefonál, aki nem egyedül készül a halálra. A többség testvéreit vinné magával - írja a Népszabadság.

A gyermek- és serdülőkori öngyilkosság fő okaiként emlegetett elutasító család, iskolai kudarcok, bántalmazás mellett mostanában egyre gyakoribb a szegénységtől való félelem. A szakemberek tapasztalatai szerint a gyerekek nyűgnek érzik magukat a például állásuk elvesztése miatt nehéz helyzetbe került szüleik nyakán. Ráadásul gyakorta tanúi a szülők erre utaló megjegyzéseinek. A megoldást saját eltűnésükben látják.

Magyarországon évente 60-100 gyerek követ el öngyilkosságot, a kísérletek száma ennek tízszerese lehet. Az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a gyerekek, illetve a serdülők körében. Az öngyilkosságot mindig megelőzi egy elmaradt utolsó beszélgetés. A gyerek ugyan megkísérli, de nem talál hozzá partnert. Ezt a szerepet próbálják betölteni a telefonos lelkisegély-szolgálatok, amelyek tavaly 128 ezer hívást fogadtak - olvasható a lapban.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. március 03. 18:32
  „6. ez rendben is van. Tudod van egy mondás mifelénk: emberi tényező.
  Ez üt mindent. Csinálsz valamit, ami jó, jól müködik, biztonságos és egyszer jön valaki és újra kell gondolnod. Minden porcikáját ismerted a rendszernek mégis valaki másképpen közelítette meg.
  A gyerek pont ilyen 90%ban rajtad áll a sorsa, 10%külső behatás. Ami néha 10%ként több mint a 90ed.
  Kommunikáció a titka, sok szülő nem tud a gyerekével kommunikálni. Tanulni kell.
  Ettől még előfordulhat hogy nem tudsz mindenről. Megkockáztatom, te mint nagyszülő sem tudsz mindenről, nem is kell.”
 • 6. Mathiasking 2009. március 03. 17:29
  „4. hozzászólás flexsnake 2009.03.03. 12:10

  Tudod Flexi a gyermeket nevelni kell és akkor nyugodt lehetsz, ha jól csinálod! Bizalommal és őszinteséggel sokra viheti az ember. Ezt immáron mint nagyszülő bizton állíthatom!”
 • 5. Lutetia 2009. március 03. 16:13
  „Azért nem árt, ha minél többet beszélgetünk a gyerekünkkel. És nem úgy, hogy folyamatosan osztjuk neki az észt, hanem úgy, hogy meghallgatjuk. Ezzel már sokat segítünk neki.”
 • 4. flexsnake 2009. március 03. 12:10
  „Nem mindig a szülő a hibás. Sokszor azt sem tudja az ember, kivel találkozik az iskolában a gyereke. Mert nem lehet mindig a nyakán.”
 • 3. Kraftwerk 2009. március 03. 11:06
  „Sajnos a legtöbb "szülőnek" nevezett egyén,azt hiszi magáról,hogy egy gyereknevelés az csak annyiból áll,hogy:ejnye-bejnye,máskor figyelj oda kisfiam,sz@rd le kisfiam,stb,stb..............
  Rendszeresen látom az ilyen szülők hozzállását,ezért is van az,hogy a mai fiatalok nagy része nem foglalkozik semmivel,amit lehet tönkretesz az utcákon,felborít,összerugdos,meg összehány az utcán diszkó után mindent.....(tisztelet a kivételnek)!!!
  Eltüntek azok a normális szülők,akik még az én hasonló korosztályú gyerekeket normális életre felnevelték,pedig mi is benne voltunk minden csínytevésben,mégsem gyújtottunk fel játszótereket,nem graffitiztünk falakat-autókat,meg sorolhatnám még a dolgokat.....
  A túlzott engedésnek egyébként később meg is van az eredménye,lásd:Tanár kezét hátracsavarjuk,belerugunk,meg hozzávágjuk a táskát,és még esetleg késsel fenyegetjük......
  Régen ilyen nem volt,de ez a mostani szülők és gyerek hibája is,és nekem nem mondja senki a salonszöveget,hogy:Ezek a gyerekek már mások mint mi voltunk,ez egy másik generáció!!!EZ DUMA!!!
  Minden nevelés,és a környezet kérdése!!!
  Arról már nem is beszélek,hogy sokan csak azért vállalnak gyereket,mert megkapnak mindent támogatás(szocpol,lakásvásárlási kölcsön,ilyen-olyan segélyek)holott a gyerek,meg értelmileg egy NULLA!!!
  Meg is lehet nézni az ilyen gyerekből mi lesz felnőtt korára!!!
  Elnézést kérek azoktól,akiket megbántottam a kommentemmel,de be kell látni:Ez az igazság!!!!”
 • 2. Otaku 2009. március 03. 10:13
  „Úgy van!

  De itt kell megemlíteni eme eltorzult világ felelősségét is, ahol a pénz az isten (lásd EU központ, euró-szobor, ész megáll), és depressziós vagy, ha nincs plazmatévéd.

  Én sosem hallottam nagyszüleimet még csak panaszkodni sem, mikor megkapták a 48óra/50kg papírt, kulákként, oszt irány a puszta. Akkor meg sem fordult dédszüléim fejében, hogy éreztetni kellene bármit is a gyerekkel.

  Korcs, beteg világ.

  Amúgy évi 128e hívás??? Azaz naponta ~350??? Hát mi a szentséges sz*r folyik ebben az országban???”
 • 1. No.6-Sy 2009. március 03. 08:21
  „"Ráadásul gyakorta tanúi a szülők erre utaló megjegyzéseinek. A megoldást saját eltűnésükben látják. "

  Véleményem szerint az a szülő, aki a saját szülői felelősségét, kötelességét a gyerekére teszi, nemcsak hogy alkalmatlan a szülő szerepre, de mint ember is gyalázatos. A legnagyobb nyomorban is tudni kell, hogy ki a szülő, és ki a gyerek, kinek mennyi és meddig terjed a felelőssége, és mi a dolga. Nem a gyerek a hibás azért, mert apus-anyus munkanélküli lett, vagy képtelen fizetni a számlákat, nem az ő léte megszüntetése ennek a megoldási módja! Az olyan apus-anyus, aki a gyerekére teszi a felelősséget a maga életképtelenségéért, akkor is az marad, ha a gyerek meghal.

  A gyerek dolga az, hogy gyerek legyen és tanuljon, játsszon, barátokat találjon és felfedezze a világot. Azt mondják, akitől elveszik a gyerekkorát, az később örök gyerek marad - tehát az a szülő, akit a saját maga felelősségét lerúgva azt a gyerekére teszi, valójában tönkretesz egy életet. Illetve, hogy pontos legyek: egyet biztosan (és nem a sajátját). Ezért mondtam, hogy gyalázatos az ilyen ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírságolniuk kell a rendőröknek?

Minél többet bírságolnak annál jobb munkaerők a rendőrök - állítják azok a levélírók, akik vasárnap… Tovább olvasom