Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Jövőre változik a középiskolai felvételik rendje

A következő tanévtől a 6 és 8 éves gimnáziumokba az általános iskolai eredmények, illetve egy központi írásbeli vizsga eredményei alapján lehet bekerülni, vagyis megszűnik a szóbeli vizsga.
A napokban kihirdetett rendelettel az oktatási tárca elsősorban a jelentkezők érettségét szeretné felmérni, és el akarja kerülni az indokolatlan szelekciót és szegregációt. A Fidesz ugyan egyetért a diákok kompetencia alapú szűrésével, ám a módosítás szerintük nem érinti a közoktatás lényeges tartalmi kérdéseit.

A következő tanévtől a négyosztályos gimnáziumokba, illetve a 9. osztályba jelentkező diákoknak nem lesz egyedi felvételi vizsgájuk, hanem két központi tesztet kell megoldaniuk. Ennek első része egy matematikai, logikai feladatsor, másik fele pedig egy nehezebb, tehetségmérő vizsga lesz, amelyektől az intézmények nem térhetnek el. A központilag szervezett középiskolai írásbeli felvételi vizsgák eredménye nem lehet kevesebb az összpontszám felénél. - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az parlament oktatási bizottságának MSZP-s tagja, amikor ismertette a korábbi rendelet módosítását. Katanics Sándor hozzátette: ezek a középiskolák ugyan ezen felül szervezhetnek szóbeli vizsgát is, ám ezért legfeljebb az összpontszám 25 százaléka adható. A 6 és 8 osztályos iskolákban nem lehet szóbeli vizsgát szervezni.

Az Oktatási Hivatal által megszerkesztett feladatsorokkal a felvételizőknek nem kell minden egyes középiskolába külön felvételizniük, hanem elég lesz egyetlen tesztet megoldaniuk. Központilag nem szabályozott szóbeli felvételit csak a nemzeti, etnikai kisebbségi nevelést nyújtó középiskolák szervezhetnek.

A Fidesz oktatási szakpolitikusa szerint a rendelet több sebből vérzik és éppen a lényeges: finanszírozási, illetve szervezési kérdéseket nem tisztázza. Sió László a Független Hírügynökségnek ezt mondta: a középiskoláknak el kellene fogadniuk az általános iskolák értékelését, és felvételi vizsgát csak ott kellene tartani, ahol többszörös a túljelentkezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább romlott a kormánypolitikusok népszerűsége

A Századvég és a Forsense negyedévenként vizsgálja a politikusok népszerűségét. A 2008 februári méréshez képest két tendencia rögzíthető: a korábbi kormánykoalíció megítélése tovább romlott, az ellenzékiek népszerűség-emelkedése viszont megállt. Tovább olvasom