Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Júliustól 40 órás a munkahét a veszélyes munkakörben is

Júliustól megszűnik az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörben dolgozók munkaidő-kedvezménye: a mostani 36 helyett nekik is 40 órát kell majd dolgozniuk egy héten.
Az Alkotmánybíróság döntötése több tízezer embert érint itthon, például kohászokat és vegyipari dolgozókat. Az érdekképviseletek szerint a munkaidő növekedése miatt új szabályozásra van szükség az érintett munkakörökben.

A heti harminchat órás munkát még egy 1990-es jogszabály tette lehetővé az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörökben dolgozóknak, például a kohászoknak vagy a vegyi üzemek munkatársainak. A Magyar Vegyipari Szövetség és a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége azonban tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük a rövidebb munkahét hátrányosan érinti a munkaadókat: több embert kell alkalmazniuk, ráadásul a munkakörülmények olyan szinten javultak szerintük, hogy már nem indokolt a 36 órás munkahét. Az Alkotmánybíróság viszonylag gyorsan, 2008 februárjában határozott úgy, hogy júliustól eltörlik a 36 órás munkahetet.

A vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke akkor leszögezte: ragaszkodnak ahhoz, hogy szabályozzák az úgynevezett expozíciós időt, vagyis az egészségre ártalmas munkavégzés idejét, amely nem egyenlő a munkaidővel. A munkaidő így a veszélyes munkaköröknél is lehetne napi 8 óra, ha abban az egészségre ártalmas tevékenység ideje ennél kevesebb, például csak 6 óra. Paszternák György kilátásba helyezte, hogy ha nem születik meg az új szabályozás, visszaviszik az ügyet az Alkotmánybíróság elé. Az erről szóló rendelet nem készült el, így várható, hogy a taláros testülethez fordul az érdekképviselet.

Olvasóink írták

 • 7. Fagyöngy 2008. július 01. 16:26
  „Libertine!Aztán Te is egy jóindulatú ember vagy mondhatom.ez vagy Te!!Remélem az életbe még legalább nyaljon vissza a fagyi Neked!!!!!”
 • 6. software 2008. július 01. 16:12
  „Miracle! A munkaidőkedvezménynek nincs, de egy veszélyes munkakörben a munkában eltöltött időnek van köze az egészségkárosodáshoz. :)”
 • 5. miracle 2008. július 01. 13:50
  „Semmi köze a munkaidőkedvezmény meglétének az egészségkárosító hatáshoz. A lényeg az az, hogy a 8 óra sok-e vagy kevés, nem pedig az, hogy csakazért is legyen kevesebb, mint a többieké. Márpedig hajlok arra, hogy nem lehet olyan sok, ha - mint a cikk is írja - fejlődtek a dolgok azóta, mint amikor bevezették a 6-ot.
  Aki pedig azzal jön, hogy a 6 óra mégiscsak kisebb hatást okoz, mint a 8. azt mondom igaz, de a 4 óra, meg a 2 meg még kevesebbet okozna...”
 • 4. georgbb 2008. július 01. 12:47
  „Én elvileg nem dolgozom veszélyes és ártalmas körülmények között, hacsak a tartós 30-35 fok és a portól, festékgőztől, vegyszerektől telítődőtt üzemi levegő nem számít annak...”
 • 3. Anda-léna 2008. július 01. 11:50
  „Tekintettel és tisztelettel kell lenni más munkájára-nekem ez a hozzá szolásom. AKI VESZÉLYES MUNKÁTVÉGEZ az igenis kapjon időkedvezményt a többi juttatásról nem is beszélnék. Amit nekünk is anno beépitettek az orabérünkbe és azota sem érezzük!!!
  -egy rabszolga”
 • 2. Ful 2008. július 01. 11:39
  „Tűzoltóság - 24-48-as szolgálati rend - ez havi 240 óra.
  ki se számolom egy hétre, csak 5-én jöjjön az a havi 90 -100.000 és hali...”
 • 1. szakee 2008. július 01. 09:14
  „Köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinevezték Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élére

Kedden hivatalosan is kinevezték Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élére. A színész-rendező Jordán… Tovább olvasom