Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kádár János féltett titkai

Kádár János egykori munkatársa, Berecz János sosem tagadta elfogultságát a pártfőtitkár iránt, új könyve leginkább arra adhat magyarázatot, miért él még sokakban ma is Kádár mítosza. Az egykori pártfőtitkár élete vége felé egyre babonásabbá vált.
A könyvben valóságos népmesei hősként uralkodó pártvezért például 1977-ben hiába próbálták meggyőzni arról, hogy szobrot állítsanak neki, ő hangosan tiltakozott ellene. Máskor egy Népszabadság-cikket kritizált keményen, mert a tudósítás nem az eseményről, egy sakkversenyről szólt, hanem Kádár elvtárs megnyitójáról. Közismert, hogy soha nem nézett tévét, és csak ritkán olvasott újságot. Ennek ellenére mindig nagy kedvet érzett a sajtó ostorozásához. Ragaszkodott a hétfői adásszünethez, ezért állítólag még a belga király is gratulált neki.

„A hétfő a családé, és nem a tévéé" – mondogatta. Ritkán szólt bele a műsorokba – erre amúgy is megvolt a külön apparátus és az öncenzúra –, de egyszer mégis megtette: ugyanis véletlenül megtudta, hogy Hofi Géza éppen a pártközpontban adja elő a szilveszteri műsorát. „Csak nem cenzúrázni akarják Hofit?" – kérdezte az osztályvezetőt, aki elmondta, hogy a humorista azokat a számait mutatja be, amit a tévé vezetése nem akar elfogadni. „Csak nem az a bajuk a tévéseknek, hogy kedvelem Hofit, és még engem is utánozhat?" – fortyant fel a pártfőtitkár, és ezzel el is dőlt a műsor sorsa.

Kádár: Csak nem cenzúrázni akarják Hofit?
Kádár: Csak nem cenzúrázni akarják Hofit?

Ha szabadságon volt, hallani sem akart politikáról, még Brezsnyev telefonhívását is vonakodva fogadta. Ha viszont munkalátogatáson járt, hiába próbálták vendéglátói vadászatra csábítani. Felesége, Mária ugyan elkísérte a fontosabb külföldi tárgyalásokra, de Berecz szerint sosem szólt bele a döntéseibe.

Kádárról megtudhatjuk azt is, hogy élete vége felé egyre babonásabbá vált. 1988-ban azért kérte, hogy halasszák el egy héttel az MSZMP országos pártértekezletét, mert az eredeti időpont péntek 13-ára esett volna. Ez volt az az értekezlet, amelyen 32 év után Kádár lemondott a főtitkári posztról.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. fox70 2008. november 30. 21:45
  „csavok elvtárs!!! alul művelt úgy gondolom nem biztos, hogy én vagyok...lehet továbbra is felböffenteni a komcsi történetírást.....a bűncselekmény fogalmával tisztában vagy édesapám? ha Horthy háborús bűnös lett volna , akkor Nürnbergben elítélik...elítélték ? de ne Horthyval foglalkozzál, hanem adjál magyarázatot hortobágyra, recskre, andrássy út 60.-ra, rajk perre, mindszenty perre, nagy imre perre, b-listázásra, akasztásokra, koncepciós perekre, megtorlásokra....érdekes számbavenni a sok sok kommunista hőstettet!! édesapám,!! én téged nem minősíttettelek! csavok elvtárs a későbbiekben ne tedd legyél szíves!!!”
 • 30. JungHeinrich 2008. november 30. 19:38
  „23.fox70-nek......"ha valótlant írtam volna, kérlek, cáfolj meg!!!!".........cáfcáf”
 • 29. csavok 2008. november 30. 17:01
  „Bocsáss meg nekem "fox70", de te nemcsak rendkívül alulművelt (vagyis buta) vagy hanem nagyon ostoba is. Az összefüggések megértésétől fényévekre jársz, ember.
  Most ülj le egy nyugodt sarokba és gondolkozz el azokon a marhaságokon amiket eddig írtál és ehhez a topikhoz már ne is szólj hozzá. Ne járasd le magad a sárgaföldig.
  Én nem voltam soha kommunista, de a jelenlegi parlament egészében nincs annyi becsület és tisztesség, mint annak az embernek a kisujjában volt. Beszélsz itt nekünk a barátodról, Horthy-ról. Mit akarsz vele, belehajszolta az országot egy háborúba, feláldozta a hadsereget 2000 kilméterre az országtól. Miféle komcsi veszedelemtől védtek minket te szerencsétlen, korlátolt ember. Hadat üzentünk a 200-szor nagyobb Szovjetuniónak és a 100-szor nagyobb USA-nak.
  Ember, normális vagy egyáltalán. Ezek nem is lehetnek vita tárgyai, ezek bűncselekmények a magyar nemzet ellen. Méghogy nagy magyar volt, te ostoba vagy a végtelenségig.
  Gondolkozz és tanulj még sokat bár neked ez nem fog menni, de én azért szurkolok neked Barátom: Csavok”
 • 28. csonakos 2008. november 30. 15:55
  „rebellis! No, ezt nem írta meg egy történelem könyv sem! Azonban mi, akik éltünk abban az időben is pontosan tudjuk ez az igazság amit leírtál. Bizony mindegy volt, hívták e őket mert Szuez miatt jöhettek bátran. Kádár, hibáival együtt is többet tett mint a rendszerváltás(?) óta lévő összes politikus. Elég csak a lakáshoz jutást nézni. Soha annyi lakás nem épült, mint Kádár idejében! Az ezer kalapács elve sem volt kutya. Most is segítene.”
 • 27. magyarok 2008. november 30. 15:40
  „Hát olvasom ezt a kedves vitát de azt érzem fox70 csak vaklőszerrel lövöldöz :)
  Állít és olyat aminek a valósághoz köze nincs :)”
 • 26. fox70 2008. november 30. 14:36
  „N.P.! KB. 100 MILLIÓ HALOTTAT KÖVETELT A KOMMUNIZMUS!!! ez szerinted rendben van? a szegény doniak egy igaz ügyért, a vörös métely ellen harcoltak . a komcsik nagy demokráciája hulla hegyeket gyártott.....nem háborúban, hanem saját állampolgárai ellen!!!! ugye ez bocsánatos bűn és felejtsük el! nem....nem felejtünk..és lehet gúnyolódni a MIÉP-en...lelked rajta N.P. elvtárs!”
 • 25. N.P. 2008. november 30. 13:36
  „fox70
  "valaki itt hazaárulózta Horthy Miklóst!!!! Ezt a nagytudású, több nyelven beszélő, igaz magyart.."

  - magyarul viszon nagyon rosszul beszélt ez a NAGY MAGYAR.. a nagyságáról pedig meg kellene kérdezni a Don-kanyarban elesett 100.000 katonát

  - nagy kő esett le a szívemről: "sajnos a MIÉP nem kerül hatalomra!!!" (szerintem túléljük ezt a sorscsapást)”
 • 24. rebellis 2008. november 30. 13:27
  „Bárki komolyan gondolja, hogy 56-ban (is) volt válaztási lehetőségünk? Van olyan, aki azt hiszi, hogy az oroszok csak hívásrajöttek be? Jöttek azok maguktól, a sokat emlegetett Amerika, Anglia tudtávbal és egyetértésével, hszen az angolok így tudták elfogadtatni az Szuezi-csatorna elfoglalását. Ebben a játszmában Kádár csak egy figura volt, aki szerintem azt hitte, hogy a legkisebb rosszat választja. Komolyan hiszi valaki, hogy egy világháború által kivéreztetett ország, amelyben nagy szerepe volt"a nagytudású, több nyelven beszélő, igaz magyar" Hortynak is, harcolt volna az oroszokkal, és egyáltalán eséllyel?? Azért a Nagy Imréért, akinek nevéhez vidéken a padlássöprésrt kapcsolták? Apropó, vidéken miért is olyan kicsi az 56-os kultusz?? Hát, szerintem éppen ezért. Vidéken az egykori kisnyilasokból átvedett kiskommunisták csinálták a "forradalmat", nem pedig dolgozó parasztság. Szóval Kádárnak elég jelentős előnye van a régi és a mostani politikusokkal szemben, hibái ellenére is. Talán ezér népszerű. Sok felnőttnek, nyugdíjasnak a fiatalkori éveit jelentik a kádári évek, azt pedig ne várja senki, hogy a fiatalságát megtagadja valaki.”
 • 23. fox70 2008. november 30. 13:22
  „Kedves JungHeinrich! szívesen tanulok. szerintem nem késő sohasem...talán neked sem. az 1955-ös osztrák eseményeknek természetesen vannak nagyhatalmi összefüggései...remélem, elhiszed, hogy tisztában vagyok vele.....egy tényt még hadd osszak meg veled: 1938-as GDP-adatot...természetesen akkor nem így hívták. az egy főre jutó érték Ausztriában 137 dollár volt, Magyarországon 139 dollár. Úgy gondolom, ez önmagáért beszél....( az adat mai dollár értékre van beállítva). ha valótlant írtam volna, kérlek, cáfolj meg!!!!”
 • 22. JungHeinrich 2008. november 30. 13:12
  „Fox 70 tökéletes példája a sokak által közkedvelt régi tanítási szisztémájának, mivel az adatokat kifogástalanul és félreérthetetlenül bebiflázta, a törikönyvet nagyon jól ismeri, de az összefüggéseket alapjaiban sem látja.

  "ha 56-ban Csermanek elvtárs nem hívja be az oroszokat....nézzétek meg Ausztriát. 55-ben kimentek az oroszok és hol tartanak!!!! De nektek a kádár kell...hát tessék"....azt hiszem egy ilyen kijelentéssel teljesen felesleges vitatkozni,mert alapvető összefüggés ismeretei a nullához közelítenek.Vitázni vele felesleges hisz az általa fikcionált réteg ..."a bunkó, műveletlen suk-sükkölő....a sötét, félművelt idült prolik" -hoz tartozónak definiálja magát esztelen kijelentéseivel. Nem mondom,hogy tanulj, mert sztem neked már késő.”
 • 21. N.P. 2008. november 30. 13:04
  „achilleus

  Semmi gond. Rosenfeld az eredeti írásmód.”
 • 20. maci52 2008. november 30. 12:56
  „Ujszegeden a Trakror utcai "kiskertekben"lakik az összes volt kommunista vezér,Komócsin,Jáni,stb.azok tudják a választ.”
 • 19. LukSzusz 2008. november 30. 12:53
  „Kádár soha nem jött Szegedre.Miért? KI tudja,írja le.Csillag börtön miatt?”
 • 18. fox70 2008. november 30. 12:52
  „Kedves N.P.!! nem kell félned, sajnos a MIÉP nem kerül hatalomra!!! így megúszható a felelősségrevonás. Majd az égi ítélőszék előtt fog felelni az összes volt és jelenlegi kommunista és liberális elvtárs. És bizony az igazság az, hogy a maszopra(mszp) a bunkó, műveletlen suk-sükkölő szavaz továbbra is...mert a kádár rendszer ezt a réteget preferálta...a sötét, félművelt idült prolikat....valaki itt hazaárulózta Horthy Miklóst!!!! Ezt a nagytudású, több nyelven beszélő, igaz magyart....Kádárral egy napon említeni sem lehet...az írógépműszerész senkiházival....aki még oroszul sem tudott megtanulni, mert buta volt , mint a tök.....Sajnos igaza volt Antall Józsefnek, mikor pár hónap után nem tetszett a kormánya a bugris proliknak.AZT HITTEM, HOGY KOSSUTH NÉPE ÁLL MÖGÖTTEM...OTT NINCS SENKI....VISZONT SZEMBENÁLLOK KÁDÁR NÉPÉVEL...SAJNOS....és mi a kádár népe jelenség? a tanulatlanság, a kiskapu keresés, az adócsalás minden fokon,a kalákázás, a közteherviselés alóli kibújás, a polgári élet mérhetetlen gyűlölete, és a szörnyű butaság....soha nem szabad a prolit hatalom közelbe engedni....ha 1945-ben marad a polgári berendezkedés...ha 56-ban Csermanek elvtárs nem hívja be az oroszokat....nézzétek meg Ausztriát. 55-ben kimentek az oroszok és hol tartanak!!!! De nektek a kádár kell...hát tessék...a 2009-es év iszonyú lesz!!! jó kádár rajongást kívánok!!!”
 • 17. achilleus 2008. november 30. 12:04
  „Bocs Rákosi, hülyülök, még jó, hogy nem ss-sel írtam!”
 • 16. achilleus 2008. november 30. 12:03
  „Mil (14): Hát még Rajk! (Igaz ő nem a mocskovita fajtából, de akkor még ott volt Rákosy+Gerő+Révay-Farkas) ;-)
  ///Meglehetősen történelmietlen, de valóban megkérdezhetjük, nem lett volna-e Gomulka Nagy Imréből? Ugye?/// Viszont 1848 leverőjéből Ferenc Jóska lett.”
 • 15. achilleus 2008. november 30. 11:57
  „Feltételezem, egyébként, hogy Kádárnak körülbelül az lenne a véleménye a mai szocialista vezetésről, mint Moldova Györgyé. Javaslom tanulmányozni! Hofié sem lenne érdektelen, de ő sajnos (vagy neki szerencsére?) a sűrűjéből kimaradt.”
 • 14. Mil 2008. november 30. 11:53
  „10-es: NAgy Imre is kommunista volt, méghozzá a moszkovita fajtából :)”
 • 13. Mil 2008. november 30. 11:52
  „Azt kell mondjam, jobban jártunk volna, ha nem szűnik meg a keleti blokk. Egy ésszerűbb, jobban szervezett gazdálkodással életképes lett volna, és jobb is lett volna az a rendszer, mint a mostani anarchia.”
 • 12. N.P. 2008. november 30. 11:51
  „fox70
  Kádárt nem szerettem. De ha olyanok kerülnének hatalomra mint Te, azt egyszerűen gyűlölném. Mert ez a hatalom a "műveletlen, suvernyák tahók" hatalma lenne.(idézet Tőled)”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közeleg az eva bejelentkezési határidő

December 1-je és 20-a között jelentkezhetnek be 2009-re az egyszerűsített vállalkozói adót (eva)… Tovább olvasom