Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nabucco: az SZDSZ Kóka Jánost jelöli a bizottság élére

Kóka János frakcióvezetőt jelöli az SZDSZ a Nabucco bizottság élére - áll a szabad demokraták hétfői közleményében. A testület létrehozásáról a múlt héten döntött az Országgyűlés, feladata, hogy előkészítse és segítse a Nabucco-gázvezeték megépítését.
A 12 tagú bizottságba az MSZP és az ellenzéki pártok egyaránt 6-6 főt delegálnak, amelynek munkájában így mind az öt parlamenti párt képviselői részt vesznek. A bizottság feladata, hogy előkészítse és segítse a Nabucco-gázvezeték megépítését.

Még a Kóka János által vezetett Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szervezésében, egy évvel ezelőtt, 2007. szeptemberében tartották az első nemzetközi Nabucco konferenciát Budapesten. Ezt követően az akkori gazdasági miniszter magyar üzletemberek társaságában utazott a Kaszpi-térségbe, ahol tárgyalásokat folytatott a projektben érintett államok vezető politikusaival, szakembereivel.

Ennek ellenére 2008 elejére még nem formálódott politikai konszenzus a Nabucco ügyében - írja az SZDSZ-es közlemény. Kóka János ezt követően kezdeményezte a múlt heti döntéssel jóváhagyott parlamenti bizottság felállítását. A nyáron a pártok egyetértettek abban, hogy Magyarország gázellátása nem csupán energiapolitikai, hanem egyben geostratégiai és biztonságpolitikai kérdés is. Konszenzus született arról is, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa közös érdeke, hogy a térség gázellátása több lábra állhasson - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegyen szorongtak a kisteherautóban

Huszonegy ember zsúfolódott össze egy kisteherautóban, amelyet rendőrök állítottak meg hétfőn reggel… Tovább olvasom