Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ne kórházi orvosok vezessék le az otthonszüléseket!

Az átmeneti időszakban se csak orvosok vezethessék le az otthonszüléseket - ezt kéri törvénymódosító javaslatában a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ). A civil szervezet múlt pénteken már el is jutatta javaslatait az egészségügyi tárcához - hangzott el a SZASZ hétfői sajtótájékoztatóján.
Az Egészségügyi Minisztérium javaslata szerint otthonszülést legalább 10 éves gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász, illetve szülésznő vezethet majd, utóbbi csak akkor, ha elvégzi az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) megfelelő tanfolyamát. Az ETI a részletek kidolgozására fél évet kapna. Emiatt az átmeneti időszakban csak szakorvosok felügyelete mellett lehetne kórházon kívül szülni.

A SZASZ azt szeretné, ha jogszabály a bábáknak már januártól lehetővé tenné az otthonszülések levezetését. Szerintük ugyanis nem lehet a kórházban dolgozó szülészorvosokat bármikor kivonni munkahelyi feladataikból. A társaság egy vizsgabizottságot javasol, amelyben az EU más országaiból delegált szakképzett bábák vennének részt. A bizottság diplomájával a bábák a rendelet életbelépése után is levezethetnék a kórházon kívüli szüléseket. A SZASZ szerint ugyanis az otthonszüléshez másféle tapasztalat szükséges, mint amelyet a 10 éves kórházi gyakorlat biztosít.

A terhesség nem betegség, így egy normális szüléshez nem is kellene kórházba menni - mondta az intézményen kívüli szülés szabályozását előkészítő civil bizottság szóvivője. Szebik Imre szerint otthon kisebb a fertőzésveszély, hiszen a magzat az édesanya méhében ellenállóbbá válik az odahaza megszokott vírusokkal, fertőzésekkel szemben.

A nemzetközi felmérések szerint az otthoni szüléseknél sem magasabb a csecsemőhalálozás aránya, mint a kórházakban - mondta Lobmayer Péter epidemiológus, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért képviselője.

Az otthoni szülést támogató szervezetek múlt pénteken, vagyis a módosító indítványok leadásának határidejéig eljuttatták beadványukat az egészségügyi tárcához.

Az egészségügyi miniszter hétfőn megismételte a tárca korábbi elképzeléseit. Horváth Ágnes szerint legalább egy szakorvos és egy másik szakember közreműködése szükséges az otthonszüléshez az átmeneti időszakban.

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2007. december 03. 18:42
    „Az orvos jobb esetben csak néz,ezt nem nevezném levezetésnek. Max. mondja mikor és hogyan nyomjál. Mindent a kismama,a baba és a természet csinál. Siettetni nem szabad. A szülés is a fejben dől el,ha nem félünk szorongunk,valószínüleg símán fog menni,de ha a dokik ráijesztenek a kismamára,akkor már lehetnek komplikációk,aztán az orvos döngetheti a mellét,hogy "nélkülem nem sikerült volna"
    Nem akarom lehúzni az orvosokat,de ahogy feljebb is volt írva,ez nem betegség! Volt pár haláleset otthonszülésnél,de a kórházban is előfordul,csak nem verik nagydobra. Érdekes,hogy régen,falun az asszonyok meg tudtak szülni oxitocin,vákum meg egyéb marhaságok nélkül,a maguk tempójában. Volt egy bába meg pár asszony segíteni és kész. Minek ezt túldramatizálni? Mindenki eldönti mit szeretne,csak ne a férfiak döntsék el,mi jó egy terhes/szülő nőnek,mert hogy mit érez egy nő olyankor,hogy mi lenne jó neki,csakis ő tudhatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok árusítottak náci jelképeket Szlovákiában

Két magyar állampolgár ellen tett vádemelési javaslatot a szlovák rendőrség, mert vasárnap délután egy kassai szálloda csarnokában a náci Harmadik Birodalom felségjeleinek, kitüntetéseinek másolatait árulták. Tovább olvasom