Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem szeretik a magyarok az online fizetést

Az online vásárlással szemben felhozott leggyakoribb ellenérv a kézzelfoghatóság hiánya, a megkérdezettek háromnegyedének okoz ez problémát. A neten vásárlók leginkább műszaki cikkeket szereznek be a világhálón.
A netezők a jövőben szívesen vásárolnának illatszereket a világhálón, ugyanakkor az online kereskedelem bővülését már nem a biztonsági kockázatok, hanem az online boltok korlátai vetik vissza - többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a HVG Press közös kutatásából. Az idén első alkalommal elkészített E-Shopping Report a napi fogyasztási cikkek (FMCG - fast moving consuming goods) online kereskedelemét vizsgálta.

Idén első alkalommal készítette el a KutatóCentrum és a HVG Press közös tanulmányát E-Shopping Report 2008 néven. Az átfogó felmérés a hagyományos és online vásárlási szokások közötti kapcsolat mellett az elektronikus kereskedelem eddig kevésbé kutatott területét, a napi fogyasztási cikkek (FMCG) online vásárlását vizsgálta.

Pro és kontra

Az E-Shopping Report 2008 alapján a neten vásárlók leginkább műszaki cikkeket (38%), CD-t, DVD-t (36%), ruhaneműt (17%) emellett mozi-, színház- és repülőjegyeket (12%) szereznek be a világhálón. Ugyanakkor a napi fogyasztási cikkek online kereskedelme hazánkban még gyerekcipőben jár. A naponta internetezők 15 százaléka vásárolt már online hasonló cikkeket, azonban a megvásárolt termékpaletta nagyon széttagolt, és egy-egy netező jellemzően csak egyféle napi fogyasztási cikket szerzett be ilyen módon. A piac várható növekedését jelzi, hogy a válaszadók 25 százaléka tervezi, hogy a jövőben igénybe fogja venni a világhálót hasonló termékek megvásárlására, míg a jelenleg nem vásárlók 38 százaléka sem zárkózik el a lehetőségtől. Ők a napi fogyasztási cikkek közül elsősorban piperecikkek, kozmetikai szerek és illatszerek online beszerzését tudják elképzelni.

Nem szeretik a magyarok az online fizetést.
Nem szeretik a magyarok az online fizetést.

Az online vásárlással szemben felhozott leggyakoribb ellenérv a kézzelfoghatóság hiánya, a megkérdezettek háromnegyedének okoz ez problémát. Emellett a válaszadók a nehézkes reklamációt és a személyes kapcsolat hiányát emelték ki. "Ezek azok a területek, melyeken egy innovatív és ügyfélbarát online értékesítő rendszer könnyen úrrá lehet" - mondta Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője, aki hozzátette, az online vásárlás gyenge pontjaként korábban gyakran emlegetett biztonsági hiányosságokat csupán a válaszadók egyharmada jegyezte meg. Az előnyök közt a kényelmi szempontok - a sorban állás és a cipekedés hiánya - domináltak, ezek azonban a hagyományos bevásárlók számára csak közepes fontossággal bírnak, így nem jelentenek elég erős motivációt az áttérésre.

Nem jellemző az online fizetés

Az internetes vásárlás növekvő népszerűsége egyelőre nem befolyásolta az online fizetés elterjedését: a netes vásárlók 87 százaléka az utólagos fizetést támogatja, és - hasonlóan a hagyományos bevásárlókhoz - jellemzően készpénzben egyenlítik ki a számlát. Bankkártyát a tranzakciók egynegyedénél vettek igénybe, jellemzően azokban az esetekben, mikor előre kellett fizetni - ez a megrendelések egyharmadát érintette. A netezők egy-egy alkalommal átlagosan 6600 forintot költöttek napi fogyasztási cikkek online vásárlására, a jövőben pedig körülbelül 7700 forintot szánnak egy ilyen beszerzésre, ami közel 17 százalékos növekedést prognosztizál.

Olvasóink írták

 • 12. zebegény 2008. július 18. 23:00
  „Én sokszor vásároltam már, itthon is és külföldön is online, az SMS kártyakontrollal azonnal látom, hogy mennyit emeltek le a számlámról.
  Évek óta foglalok külföldi szállást, veszek színház- és operajegyet, repjegyet, igazából nehezen tudnám online fizetés nélkül intézni a dolgaimat. Én mindenkit biztatok, eddig semmi gondom nem volt, sosem.
  Az pedig egy vicc, hogy a hazai cégek felárat számítanak fel online fizetés esetén, szánalmas... Nyugaton hajó, busz stb. vállalatok féláron kínálják a jegyeiket, s csak akkor férhetsz hozzá, ha online fizetsz. Ugyanez igaz pl. hotelfoglaláskor. Nekik megéri, mert már akár hónapokkal előtte megkapják a pénzt. Nekem is megéri, mert sokkal olcsóbb, mintha a helyszínen fiztném.”
 • 11. Jo Bacsi 2008. július 18. 22:59
  „Evek ota mindent az interneten keresztul intezek az osszes szamlam ott fizetem a legtobb arut ott veszem teljesen biztonsagos. Egyebkent ha valaki akar az EBAY-en venni valamit szivesen megveszem es elkuldom MO-ra. Tobb ugyfelunk is van akinek azt csinaljuk es rengeteget sporolnak avval hogy nyugaton veszik meg azt ami MO-n sokkal tobbe kerulne. Ha valakit erdekel akkor email a kimandtrade@ntlworld.com ra es a reszleteket megbeszeljuk.”
 • 10. E-Medve 2008. július 18. 20:40
  „Ha attól félsz, hogy lenyúlják a CCV-t és a kártyakódot, akkor pár dologra figyelj:
  1. használj IE helyett Firefoxot, vagy Operát
  2. Firefox esetén még opcionálisan tedd fel a Netcraft Toolbar-t.
  3. ha mégis IE-t használsz, akkor irts gyakran trójait
  4. Amikor átdob a fizetős oldalra, akkor nézd meg, hogy a link https-el kezdődik-e. A másik, hogy itthon emlékeim szerint csak a K&H és az OTP Bank ad netesvásárlós felületet, vagyis ha nem ezek linkjeit látod, ne írj be semmit.
  +1. Érdemes beállítani valami ésszerű napi vásárlási limitet. Például 30 vagy 50 ezer, amit csak akkor emelsz, ha valamelyik nap véletlenül többre van szükséged.

  Ha ezeket betartod, akkor eléggé csökkentheted a rizikót.”
 • 9. dova 2008. július 18. 18:28
  „Én most szeretnék hozzájutni egy kütyühöz, ami idehaza 79990,- az USA E-bay-en lévő egyik bolttól pedig 34000, - egy olyan kiegészítővel, amit itthon további 11-12 ezrekért adnának hozzá.

  Bár ez lesz az első tengerentúli vásárlásom , de én mindenképp megválogatom a futárcéget (...és általa az eladót is. Eddig a UPS tűnik befutónak) és kérek csomagbiztosítást a fuvarhoz. Ez igaz +2-3 USD, de leredukálhatom a kockázatot a minimumra.
  Fizetés Pay-Pal-hoz kapcsolt internetkártyáról.

  Sajnos, az ilyen fajta internetes vásárlások egyik legnagyobb előnyét nem említi a cikk. Mert melyik boltban adatik meg a lehetőség, hogy a vevők akár mindegyikének megismerjük a vásárlással és boltal kapcsolatos véleményét a saját vásárlásunk előtt?
  Ezt csak az internet tudja, szerintem.”
 • 8. Na 2008. július 18. 16:55
  „Van Paypal-om is, és van webkártyám is, szóval pénzügyi vonalon nincs gond, de mind a kettő a hajamra kenhetem, ha ellopják a Magyar Postán az árut.”
 • 7. Na 2008. július 18. 16:48
  „Bár minden drágább itthon, mint külföldön, a műszaki cikkeknél a legmegfoghatóbb ez a dolog, és a legjobban kiütközik a különbség.

  Aztán sokakat az is visszatart, hogy a Magyar Postán eltűnnek a megrendelt dolgok. Számos olyan külföldi webáruház van, aki megmondja, hogy ide nem postáz, mert sok visszaélés van.”
 • 6. istenem 2008. július 18. 16:46
  „PayPal név mond valakinek valamit, vagy 1000-ből 1 sem ismeri.. pfff Legbiztonságosabb szerintem. Vélemények róla? Irjad!”
 • 5. movhu 2008. július 18. 15:47
  „1998 már messze nem a C64 ideje volt... Igen, speciális a helyzetem, mert ahogyan most, akkor is már internet szolgáltatónál dolgoztam, így betárcsázós netet már csak otthon ismertem. Azon szerencsések közé tartozom, akik nem esnek hanyatt 100Mbit sávszélességtől, mert egész nap azon lógnak :)
  Magyarországon sem vertek még át vele, igaz kizárólag nagy neveknél fizettem még online. Az utalásnál annyival biztonságosabb a kártya - amit sokan nem tudnak - hogy vita esetén van esélyed visszakapni a pénzt. Ebben az AMEX jeleskedik leginkább, nem véletlen, hogy a kártyaelfogadó helyek jelentős részén mindent elfogadnak, de az AMEX-et nem.”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. július 18. 14:57
  „Engem is egyedul az atveres lehetosege tart vissza, hogy nagyon surun hasznaljam. Mert ha kiadom a bankkartyam szamat, meg a hatul levo "biztonsagi" kodot, azonnal azt csinalnak vele, amit akarnak.

  Ugyanez a lehetoseg kevesbe all fenn, ha "csak" elutalsz penzt valamiert es azt nem kapod meg.

  De: pont tegnap vettem 3 percen belul 2 repjegyet, megjott az emil a postaladamba es mar el is van intezve. Es olcsobb, mint ha utazasi irodanal veszem.

  Vagy pl. itt a nemeteknel a T-nek van egy csomo helyen hotspot internete, bekapcsolom a laptopot, azonnal automatikusan bejon a T honlapja, kivalasztom, hogy milyen netet szeretnek (15 perc, 1 nap, 30 nap), keri az adatokat es 1 percen belul megy a net.

  Szerintem ennel egyszerubben es gyorsabban nem is lehetne ezt csinalni.

  A magyaroknal cirokanak adok igazat, hogy atveres lehetseges. De eddig - a keves ilyen tipusu tapasztalat alapjan - semmi problemam nem volt.”
 • 3. E-Medve 2008. július 18. 13:32
  „ciroka: 1998-ban már simán tehette betárcsázós nettel. Az OTP Netbankja is valamikor 2000 környékén indult, ha jól emlékszek.

  Egyébként én csak olyat vásárolok neten, ami helyben nem vagy macerásan érhető el (például informatikai cuccok), vagy jelentős kedvezmény (20-30%) és ingyen futár van rá (pl. Bookline).”
 • 2. ciroka 2008. július 18. 13:01
  „Gratulalok, ugy latszik neked az online historia mar jol ment a commodore 64-essel is :))))))))))))))
  Szerintem olyan orszagban lehet nepszeru, ahol az embereknek nem a legkedvesebb sportja, hogy atverjen masokat, ez pedig nem Magyarorszag.”
 • 1. movhu 2008. július 18. 12:37
  „Nagyon szeretem az online vásárlást, ha tehetném, mindig azzal fizetnék, de a magyar realitás keresztbe tesz mindig.
  Már lassan egy évtizede is lesz, hogy először fizettem így. Akkoriban MO-gon gyakorlatilag nem volt erre lehetőség, miközben a nyugati és távol-keleti piac berendezkedett rá. Gondom soha nem volt a külföldi rendelésekkel sem. Aztán megjelent nálunk is a lehetőség, azóta így fizetem a számláim erre alkalmas részét, és vásárolok azt, ami így lehet.
  Sajnos azonban itt a magyar de. Legutóbb autópálya díjat akartam így fizetni. Kiderül, hogy hiába nem terhelem ezzel egy ember munkaidejét és a távközlési berendezéseket is a saját költségemen használom, eközben FELÁRAT kell fizetnem a tranzakcióért. Ugyanez egy csomó szórakozási lehetőségénél és szolgáltatásnál. Az online kereskedelem legnagyobb ütőereje az ár lenne. Majd, ha ezt megértjük, és tényleg lesz itt is növekedés. Addig meg megveszem az e-matricát a benzinkúton, a moziban a jegyet, és több száz forint nálam marad...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatért a hősi halált halt katona

Pápa - A pápai repülőbázison csütörtökön délután 4 órakor landolt az AN 26-os katonai szállítógép, amely a 32 éves Nemes Krisztián posztumusz őrnagy holttestét hozta haza. A fiatal katona július 12-én vesztette életét, Afganisztánban. (GALÉRIÁVAL!)Videó a katonai tiszteletadásról. Tovább olvasom