Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Növelte befolyását a MOL az INA-ban

A jövőben a horvát kormány átvállalja az INA Horvát Olajtársaság gáz üzletágát, valamint a MOL, mint az INA legnagobb részvényese, nagyobb befolyást nyer a horvát vállalat vezetésében.
Az erről szóló megállapodásokat pénteken írta alá Zágrábban Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Damir Plancec horvát miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

A megállapodás értelmében a MOL lesz felelős az INA működtetéséért. A horvát vállalat 6 fős igazgató tanácsába 3-3 tagot delegál a MOL és a horvát kormány, de a tanács elnökét ezentúl a MOL adja. A 9 tagú Felügyelő Bizottságba öt főt delegál a MOL, hármat a horvát kormány, és egyet az INA dolgozói, valamint a magyar olajtársaság ellenőrző befolyást szerez az INA ügyvezető testületében is.

További újdonság, hogy az államilag rögzített árak miatt veszteséges gáz üzletág az INA-tól átkerül a horvát kormány ellenőrzése alá. A tulajdonosi arányok ugyanakkor nem változnak, a MOL egyelőre nem szerzett többséget az INA-ban. A magyar társaság 47,16 százalékát, a horvát kormány pedig 44,85 százalékát birtokolja az INA részvényeinek

Hernádi Zsolt az aláírásokat követően úgy fogalmazott: a MOL-csoport lehetőséget kapott arra, hogy az INA-t a régió egyik legfejlettebb vállalatává tegye, a horvát kormány pedig jogosultságokat és biztosítékokat kapott arra, hogy biztosítva marad Horvátország energiaellátása.

A szerződések aláírásával egyidőben újra indulhatott a Budapesti Értéktőzsdén a MOL-részvények csütörtökön felfüggesztett kereskedése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levélben kéri megbékélésre Fodor Gábor Orbánt és Gyurcsányt

Levélben kéri Fodor Gábor, Gyurcsáy Ferencet és Orbán Viktort megbékélésre. Az SZDSZ elnöke szerint… Tovább olvasom