Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Orbán: a nyelvtörvény kulturális agresszió

"A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton Rimaszombatban, a Magyar Koalíció Pártja kongresszusán elmondott beszédében.
Orbán leszögezte: a magyarországi magyarok és a szlovákiai magyarok kapcsolatát érintő kérdésekben kívánja kifejteni álláspontját. Hozzátette: az Európai Néppárt alelnökeként is beszél, hiszen a Fidesz és az MKP is az Európai Néppárt tagja. A politikus úgy vélte: egy rossz törvényt jól végrehajtani nem lehet, hanem vissza kell azt vonni, s újat kell alkotni helyette. Orbán szerint a kisebbségi közösségeket megilleti az anyanyelvhasználat joga. A szlovákoknak azt üzente a Fidesz elnöke: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy megnyirbálták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, akkor könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut. "Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése" - húzta alá Orbán Viktor. A Fidesz elnöke jelezte: ha pártja a jövő évben bizalmat kap a választóktól, hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének a megtervezéséhez és új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt. "Amennyiben megkapjuk a magyar választók bizalmát, visszaállítjuk Magyarország és a magyar kormány tekintélyét, s hozzáfogunk a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez, amelynek elveit a szabadság, a kölcsönös tisztelet és az európai értékek fogják alkotni" - hangsúlyozta a politikus. Úgy vélte: a magyar kisebbségek mai problémáinak egyik alapvető oka Magyarország tekintélyének csökkenése. Nagyon fontosnak minősítette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF), és szólt a gazdasági együttműködés fontosságáról is. Felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy nemcsak a jó, hanem a nehéz időkben is vállalják magyarságukat.

"Magyarország önökkel van, Magyarország a Felvidékkel van" - hangsúlyozta Orbán, akinek beszédét többször hosszú taps szakította meg. Beszéde elején Orbán kifejtette: Európában kezd kimenni a divatból a nemzeti kisebbség kifejezés, a helyette egyre inkább a nemzeti közösség megfogalmazás használatos. A nemzeti közösségeket pedig számuktól függetlenül megilleti az államalkotói státus. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce. Amit lehet a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti. Csáky Pál úgy vélekedett, hogy Szlovákiában szükség van a kulturális és oktatásügyi kisebbségi autonómiára. "Figyelmünket szeretnénk erre a problémára összpontosítani. Mandátuma elején ezt jelezte a Fico kormány is" - jelentette ki a tisztségében megerősített pártelnök sajtóértekezleten. Megjegyezte: az MKP szükségesnek tartaná egy kisebbségi intézet felállítását is. Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy Orbán hangsúlyosan szólt a magyar-magyar együttműködésről, a KMKF-ről. "Az együttes tervezés, és az együttes politizálás teremtheti meg ugyanis egyedüli módon a magyar érdekérvényesítést, illetve az érdekérvényesítés demokratikus formáját" - nyilatkozta az MTI tudósítójának Duray. Megjegyezte: köztudott, hogy vannak szélsőséges nézetek is a magyar politizálásról, de egy összehangolt jövőtervezéssel ezeket eleve ki lehet zárni.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. unknown 2009. október 18. 10:19
  „Egyetértek az MTI által közzétett anyag valamennyi részletével. Így legyen. Ebben a törekvésben nincs semmi sovinizmus. Irritáló a szlovák nyelvtörvényben, hogy pénzbüntetést helyez kilátásba abban az esetben, ha hivatalos helyen a nemzetiségiek (nemcsak a magyarok) a saját nyelvüket használják. Szlovákia helyesen tenné, ha a következők szerint módosítaná a tervezetet. Bármely szlovák állampolgár a szlovák állam területén azon a nyelven kommunikálhat egymással, amely nyelven magát ki tudja fejezni. Ezzel szemben hivatalos irat csak és kizárólag szlovák nyelven készülhet. Ha eleve ezt tartalmazta volna a nyelvtörvény tervezet, senki nem szólt volna ellene.”
 • 33. achilleus 2009. október 18. 09:42
  „11. hozzászólás Rozsdás 2009.10.17. 20:53
  Az idézőjellel azt kívántam kifejezni, hogy mindkét országnak "szocialisták" által vezetett kormánya van.
  A jelen bejegyzésben pedig azt jelenti az idézőjel, amire - NAGYON HELYESEN - rámutattál.”
 • 32. madártej 2009. október 18. 08:35
  „Ne pampogj, Logi, a 23 millió románnal való fenyegetőzésetek után ez nagyon nem áll jól nektek!”
 • 31. Logaritmus 2009. október 18. 01:55
  „Szerintem a cellal minden rendben van, a kinti magyarokat engedjek boldogulni a szlovakok, de a magyar kampanynak se legyen resze a hataron tuli magyarsag. Tenyleg gaz, hogy hol a szlovak kormanypart, hol a magyar ellenzek rugdossa ide-oda oket. Raadasul ennel egetobb feladatok vannak itthon, azokra kellene konkret alternativa, nem az ingyenes vilagmegvalto otletelesnek van ideje. Majd Viktor megmutatja Kozep-Europanak...! Ezzel mar probalkozott, es szereny eredmenyek keveredtek nagy egesekkel.”
 • 30. Rosmary53 2009. október 17. 23:57
  „21. hozzászólás nem,nem,soha 2009.10.17. 22:31 .
  Ne személyeskedj, durva vagy és harsányan közönséges. Védd csak a magad meggyőződését (igazát), mindenki azt teszi. De miért kell az intelligenciámat, a fajtámat emlegetned sértő, durva módon? Így szoktál beszélni mindenkivel, akiről úgy véled, nem vagy egy véleményen? (költői kérdés, nem kell válaszolni) Ha értelmeznéd, amit írok, értenéd is. Semmilyen balhéra nem várok, épp attól félek, ellentétben veled. Egy kiélezett politikai helyzetben egy ilyen mondat csak olaj a tűzre.
  27. hozzászólás barkzso 2009.10.17. 22:54
  Ha tudnád, mennyire nem vagyok szoci...sírnál egy kis szeretetért. Tárgyilagos vagyok ezzel is, azzal is. Látom mi megy, és látom a motivációt is minden oldalról.
  Legvégül: ezen a helyen a cikkel kapcsolatos véleményeknek van helye. Nem kell belemagyarázni senki hozzászólásába olyat, amit nem gondolt, nem mondott.”
 • 29. comet 2009. október 17. 23:22
  „23 mignon- az idézet két ok miatt nem vág ide- az arányok, meg az évszám miatt.
  Próbálj kicsit gondolkodni. Trianonnal olyan magyar területeket csatoltak el, ahol jórészt mindenki csak magyarul tudott, és most is sokan vannak akik csak magyarul tudnak, ill a magyar iskolákban magyarul megy az oktatás. Te valószínűleg jól tudod, hogy a nyelvtanulás nem egyszerű dolog, nem úgy működik, hogy küldök egy nyelvtanárt és 4 év múlva mindenki szkovákul beszél. Gondolom nem véletleneül beszélnek még 90 év elteltével is magyarul bizonyos részeken.
  Amúgy az USA-ban ha egy város mondjuk úgy dönt hogy a hivatalos nyelve a mandarin kínai lesz, és a lakosság megszavazza, akkor ott a nyelv a mandarin kínai lesz és nem szól bele az állam. Az USA bár hanyatlóban van, azért sok mindent inkább tőlük kéne tanulni mint a 20-as évek soviniszta rendeleteiből..”
 • 28. KovácsPistike 2009. október 17. 23:01
  „A képlet nagyon egyszerű.
  Ezt még az orbánfóbiások is megértik! Az sem baj, ha elgurult közben a gyógyszerük! :-)

  Tényleg pofonegyszerű:
  mszp=szdsz=mdf=jobbik

  demokrácia=demokraták+erkölcs
  Hit és erkölcs nélkül csak a dudva marad.”
 • 27. barkzso 2009. október 17. 22:54
  „Ezek a szoci drukker nők a legszánalmasabbak, semmi érv csak zorbán fityisz és a többi. És ezek nevelik a nemzet utánpótlásának egy részét, sajnos. Tudom és-el nem kezdünk... - mielőtt rácsapnának a veres keselyűk :)”
 • 26. Rozsdás 2009. október 17. 22:54
  „Több olyan város van a világon amelynek több a lakossága mint Magyarországé!!
  Jelenleg 9 és félmillió-an vagyunk!Nincs hadseregünk!!Sz@rul állunk gazdaságilag!!
  A politikai "felépítmény" csődben van!!De megakarjuk váltani a világot,holott a saját dolgainkat sem tudjuk renbetenni!!”
 • 25. barkzso 2009. október 17. 22:48
  „24, Ne is törődj ezzel a hontalannal gyökértelennel, amit művel azt nevezik csúsztatásnak. Tipikus szoci trükk. Majdnem az, majdnem igaz ...”
 • 24. nem,nem,soha 2009. október 17. 22:41
  „23. hozzászólás Mignon 2009.10.17. 22:35

  nem látom benne, hogy 5000 pengős bírságot kell fizetni mindenkinek, aki megszólal az anyanyelvén..”
 • 23. Mignon 2009. október 17. 22:35
  „Idezet, a Magyar Kiralyi Törvenyszek 1927.-ik evben kiadott 184 § 2.-ik bekezdeseböl:

  "...azon tanyasi gyerekek, akik nem birjak a magyar nyelvet, legyenek akarattal tanitva.
  Kik ellenszegülnenek,felettük az ispan hozzon iteletet."

  Vagy, ez nem idetartozik?
  Akkor
  bocsanat.”
 • 22. nem,nem,soha 2009. október 17. 22:33
  „mielőtt belekapaszkodnál:

  Arisztotelész is nagy gondolkodó volt, de értsd Szókratészt-t az előző bejegyzésemben.”
 • 21. nem,nem,soha 2009. október 17. 22:31
  „20. hozzászólás Rosmary53 2009.10.17. 22:09

  valóban annyira korlátolt és szánalmas vagy, amennyire a néhány semmitmondó bejegyzésedből következtetni lehet rá kedves Rosmary

  szánalomra méltó, ha egy ilyen mondat a hozzád hasonló, google-on Arisztotelészre keresgető, és idézgető szerencsétleneknél kiveri a biztosítékot.

  A balhé, amennyiben lesz, pontosan olyan hitvány emberektől ered majd, akikből bőven akad az országhatárainkon belül is. Egy valamire való, magyar szívvel gondolkodó és érző embernek igenis fontos, hogy a határainkon kívül rekedtek mikor és milyen aljas, NACIONALISTA (tudod, akiktől a te fajtád leizzad éjszaka) politika célpontjává válnak. Fontos, hogy egy Slota kaliberű embert kiengednek az istállóból a vasvilla mellől, egyenesen a szlovák parlamentbe.

  de még nagyobb szégyen, hogy az ilyen tokos gyökerek, amelyeknek népes táborát tenmagad is büszkén gyarapítod, ilyen szívvel és lélekkel várnak valamiféle balhéra.

  S, ha fele annyire lennél intelligens, mint amennyire az előző, Arisztotelészes idézeteddel próbáltál utalni, akkor tudnád, hogy Európa nyugati felén (Katalónia, Elzász, stb) egy ilyen mondatot senki nem forgat ki. Igenis kell valaki, ill. valami, aki 8 év nemzetgyalázás után, európai szinten, diplomatikusan, de felvilágosítja a tótokat, hogy azért nem ők hugyozták a Golf áramlatot, és térjenek vissza az európai útra, mert ezt így nem hagyjuk sokáig.”
 • 20. Rosmary53 2009. október 17. 22:09
  „" hozzáfogunk a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez"... hogy ebből a mondatból mekkora balhé lesz! Szerintem ez a beszéd okozza majd a bukását,(remélem) még a választások előtt, higgyétek el nekem! Több van ebben a beszédben külpolitikailag, mint amire itt mindannyian ráérzünk.”
 • 19. Rozsdás 2009. október 17. 21:45
  „comet 2009.10.17. 21:23
  No ez igy igaz ahogy meg írtad!!”
 • 18. comet 2009. október 17. 21:23
  „"Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése" - húzta alá Orbán Viktor.´
  - aki kevés a Fletó bagázzsal szemben az mit akar a Fico-tól, vagy akármelyik államfőtől.
  Ehhez az emberkedéshez Orbánnak legalább a béka hátsóját el kéne tudni érni, nem csak annak a hátsóját, aki eléri a béka hátsóját.
  Súlytalan országnak a politikusai is súlytalanok. Előbb itthon kéne valamit letenni az asztalra ahhoz, hogy külföldön is odafigyeljenek az emberre. Mert más a teázgatás, meg más a következményekkel járó politizálás, még Bushéknál is. A kettő nem keverendő össze.”
 • 17. franzvon 2009. október 17. 21:18
  „Sitting Bull”
 • 16. nem,nem,soha 2009. október 17. 21:18
  „értettem Dr. Zorbánológus!”
 • 15. Rozsdás 2009. október 17. 20:59
  „"szocializmushoz" javítva az elözőt.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF kilép az Európai Néppártból

Az MDF kilép az Európai Néppártból, és kezdeményezi egy olyan szervezeti forma létrehozását, amely… Tovább olvasom