Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Pillepalack-lerakóvá váltak a fővárosi parkok

Egy hét alatt 70-80 ezer pillepalackot szednek össze a Főkert emberei a város kiemelt zöld területeiről. A Városligetben például 14 ezer, a Margitszigeten pedig kis híján 13 ezer pillepalackot gyűjtenek össze egy hét alatt.
Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója elmondta: nyaranta 100 ember takarítja a parkokat, és csaknem félmilliárd forintba kerül, hogy nagyjából civilizált képet mutassanak ezek a területek. A kertészeti cég büdzséjének harmadát kénytelen takarításra költeni, ahelyett, hogy a pénzből a növényzetet ápolná.

A cégnek több javaslata is volt a probléma megoldására: például, hogy a parkbeli üdítőárusok területfoglalás mellett a rendrakásért is fizessenek. Ezt az összeget a Főkert kapná. Egy másik javaslat szerint a fontosabb parkokban betiltanák, hogy olyan palackokat árusítsanak, amiket nem lehet visszaváltani. Egyik elképzelésből sem lett idáig semmi.

Olvasóink írták

 • 4. No.6-Sy 2008. május 26. 12:51
  „A mostanában olyan sokszor visszasírt Kádár-éra alatt volt többek között egy "kiváló" intézmény: a kötelező szemétszüret. Nem Anyácska és Atyácska takarított a neveletlen, trehány, csőlátású kiskorú szinten tartott és ragadt nebulói helyett és után - nevezzük inkább kiganézásnak, mert az olyan ember, aki bárhova teszi is ki a lábát vagy le a seggét, azonnal zabál és köbméternyi hulladékot hagy maga mögött, az közelebb áll a disznóhoz, mint az emberhez -, szóval, nem anyácska ganyázott, hanem a munkahelyek, az oskolák kollektíve mentek szemetet szedni.

  Ezzel a módszerrel csak a gáz, hogy amellett, hogy elavult, meglehetősen igazságtalan - a kollektív felelősség mellett a kollektív bűnösséget is hangsúlyozza: értsd: az is szedte más után a konzervdobozt, aki soha életében nem szemelt -, semmiféle nevelő hatással nem bír.

  Ki is az igazi bűnös, hibás? Az az ember, aki szemrebbenés nélkül elhajítja a szemetet, merthogy otthon ezt tanulta (és annyi nincs benne, hogy felülírja a látott, és rossznak ítélt mintát, mert ahhoz anyusról és apusról le kéne válni...): majd valaki kiganéz utána. Nem tiszteli a másét (mert a környezet mindannyiunké!), csőlátású és egoista, mellesleg pedig mérhetetlenül bunkó és neveletlen, alpári, balkáni viselkedésmóddal él. Ami pedig a rosszabb: mint viselkedésmintát, ezt adja tovább a sarjainak is.

  A büntetéses módszer ér valamit: legalább annyi bejön belőle, amiből a takarítómunkásokat fizetni lehet.
  De muszáj nekünk a balkáni módszer szerint élni? Vagy megirigyeltük a nápolyiakat?”
 • 3. 49. 2008. május 26. 12:32
  „Van egyszerűbb és olcsóbb megoldás is.
  Addig mindenki magánál tudja tartani a flakonokat, míg súlya és tartalma van.
  Az üres flakonoknak nincs súlya, tehát azt nem kellene azonnal eldobni.
  Haza is lehetne vinni, és a többivel együtt egy konténerbe dobni.
  Ment már előttem olyan autó, akinek utasa miután kiitta flakonjából az ásványvizet, hanyag eleganciával kidobta az ablakon, holott a két személy mellett még egy flakon is elfért volna.
  Nem mindjárt a politikusokat kell szidni, hanem egy kicsit igényesebbnek kellene lenni környezetünkre.”
 • 2. joy 2008. május 26. 08:51
  „Miért nem teszik adómentessé a visszaváltható üvegeket, és környezetterhelési díjassá a nájlonpalackokat, ~poharakat?
  Mi a @nak a környezetvédelmi minisztérium, ha nem tesz semmit?”
 • 1. matriné 2008. május 26. 07:34
  „Mit várnak e rendszer vezetésétől? Még arra sem képesek, hogy betétdíjassá alakitsák a még most eldobható palackoat! Pedig csak egy rendelet kreálás az egész! Pedig ebbe nagy gyakorlatuk van! Lehet, hogy nekik ép az a haszon, ha szeméttel boríttatják el a tönkrevágott országot, ha a hó nem lepi el nyáron? Szerintem, ha a lustaság fájna az illetékeseknek, akkor orditást hallanának a környező országokban az ott élők már elég rég óta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lehet Bárándy Péter

Bárándy Pétert, a Medgyessy-kormány igazságügyi miniszterét jelölhetik a két alkotmánybíró… Tovább olvasom