Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Pótfelvételi: jövő héten lejár a jelentkezési határidő

Augusztus 13-ig jelentkezhetnek egyetemre, főiskolára azok a diákok, akiket az első körben nem vettek fel, illetve még nem jelentkeztek sehová.
A választható karok, illetve szakok listája a www.felvi.hu oldlaon található; összesen több mint negyven intézményben 1633 alap- és felsőfokú szakképzés, valamint 573 mesterszak közül lehet választani.

Jó tudni, hogy ezúttal már csak egy intézménybe és egy szakra lehet pályázni, illetve hogy nappali képzésre már csak költségtérítéses formában lehet bekerülni. A mesterképzésben meghirdetett 3500 államilag finanszírozott helyből azonban 1300-1400 még üresen áll. Hasonló a helyzet a felsőfokú szakképzésben is: itt 12 ezer 500 államilag támogatott képzési formára lehetett jelentkezni, de ebből még csak 7500 helyet töltöttek be.

A jelentkezési lapot közvetlenül a felsőoktatási intézménybe kell eljuttatni, elektronikusan jelentkezni nem lehet. A külön, "pótfelvételi" nyomattal ellátott jelentkezési lapot abban az iskolában lehet beszerezni, amely a választott szakot meghirdette. Az eljárás 5 ezer forintba kerül, amit még a jelentkezési lap beadása előtt, a laphoz mellékelt postautalványon kell befizetni. Ha valaki olyan szakra jelentkezik, ahol alkalmassági vagy gyakorlati vizsgát is előírnak, az intézmény ezért külön eljárási díjat is kérhet; ezt az intézmény által meghatározott módon kell befizetni.

Manherz Károly felsőoktatási államtitkár szerint összesen 4-5 ezer diák maradhat ki idén a felsőoktatásból. A 96 ezer jelentkezőből ugyanis 82 ezret vettek fel valamelyik egyetemre, főiskolára első körben, de őszig sokan bejutnak még valahova a pótfelvételin is. Az eredményekről augusztus végén értesítik a diákokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 4-es úton - öten megsérültek

Öten sérültek meg abban a balesetben, amely szombat délután történt a 4-es főúton, Szolnok és Szajol… Tovább olvasom