Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Román-magyar egyezmény a hadisírok gondozásáról

Az idegen országban elesett katonáknak és a civil áldozatoknak is joguk van a méltó nyughelyhez, sírjuk ápolásához - ez az alapelve annak a kormányközi egyezménynek, amelyet csütörtökön írt alá Románia védelmi és a Magyarország honvédelmi minisztere.
A Teodor Melescanu és Szekeres Imre által Bukarestben aláírt egyezmény értelmében a két ország kölcsönösen gondozza a területén lévő világháborús sírokat, a másik fél világháborús emlékműveit, biztosítja állandó, zavartalan látogathatóságukat és amennyiben újabbak felállítását igénylik, ingyen bocsátja rendelkezésre a szükséges parcellát. Emellett, ha az igény felmerül, megtesz mindent azért, hogy az elesettek földi maradványait hazavihessék újratemetésre.

"A hadisírok jogi helyzetét szabályozó egyezmény aláírását a harmadik együttes román-magyar kormányülésre terveztük, de Nagyszebenben procedurális okokból nem lehetett ezt megejteni" - nyilatkozta Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, az együttes kormányülések romániai szervezője.

A háború áldozataira vonatkozó, 1949-ben megkötött Genfi Egyezménynek megfelelően Románia 1996 óta három szerződést kötött a hadisírok gondozásáról: a Német Szövetségi Köztársasággal, az Orosz Föderációval és a Szlovák Köztársasággal. A Magyar Köztársasággal kötött mostani egyezmény meghatározatlan időre szól.

Az egyezmény megszületése a két ország közös érdeke volt: hivatalos statisztikák szerint mintegy 150.000 román katona nyugszik Európa és Ázsia 30 országában, ezek közül 16.000-re becsülik a Magyarország területén elesettek vagy a világháborúk utáni fogságban ott elhunytak számát. "A második világháborúból 4136 magyar áldozatról tudnak, az első idején pedig az Osztrák-Magyar Monarchia több mint 2000 katonája esett el Románia területén - állítja Cseke Attila - Az egyezmény egyik első és konkrét következménye, hogy megállapítható lesz: hányan voltak közülük valóban magyarok, illetve a román hősi halottak becsült számát is pontosíthatja majd a két fél."

Romániai látogatása alatt Szekeres Imre biztonsági kérdésekről valamint a katonai együttműködésről is tárgyal a román védelmi tárca vezetőjével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint az OVB ismét politikai döntést hozott

A Fidesz szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) ismét bebizonyította, hogy döntéseit… Tovább olvasom