Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Továbbra is életveszélyes a dunaszekcsői löszfal

Lassuló ütemben, de még mindig csúszik a löszfal Dunaszekcsőn, így továbbra is életveszélyes. A település önkormányzata jövő héten vis maior pályázatot ad be, hogy pénzt kapjanak műszeres mérések elvégzésére, amelyekkel kiszámolható lenne a képződmény mozgása.
Továbbra is életveszélyes dunaszekcsői löszfal, bár lassult a mozgása - tájékoztatta a Független Hírügynökséget szombaton Milos Attila, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság titkára. Napközben a rendőrség, estefelé pedig polgárőrök vigyáznak négy ponton a szakadékok környékére. A dunaszakcsőiek felelősségteljesen viselkednek, de megjelentek a katasztrófaturisták a környéken. Aki a lezárt részre megy, az életével játszik - hangsúlyozta.

A település önkormányzata jövő héten pályázatot ad be: műszeres mérésekre szeretnének pénzt a Vis Maior Alapból. Tavaly erre nem kaptak ugyanis forrást - mondta Milos Attila.

A titkár arról is beszélt, hogy a szakemberek a műszeres mérések segítségével tudnák regisztálni a mozgást, jelen pillanatban a szemükre kell hagyatkozniuk. Az északi oldalon történt csütörtöki omlást is előre tudták volna jelezni, ha megfelelő berendezések állnának rendelkezésükre.

A végső megoldást a természet végzi el, de mindenképp szükség van arra, hogy műszerekkel figyeljék a löszfal mozgását, és ebből tudják, hogy hol várható omlás legközelebb. A képződmény eltérő ütemben mozog, külső tényezők is közrejátszanak a folyamat alakulásában. Egy nagy eső, havazás vagy árvíz gyorsíthatja a mozgást - fejtette ki Milos Attila.

A hajózást nem kell leállítani az omlások miatt, 110-120 méteres sávban tudnak mozogni a vízi járművek.

Dunaszekcsőn egy 300 méter hosszú és csaknem 15 méter magas darab omlott le az ott található több száz köbméteres löszfalból kedden, és egy házat is magával sodort. Az omlástól kétszáz méterre északra rogyott meg újból a föld másfél-két méter mélyen pár nappal később. Ennek környékén 24 gazdasági épület, valamint 11 hétvégi ház van, ezeket veszélyeztette az omlás. Senki sem sérült meg, és kiköltöztetni sem kellett senkit, mivel ezekben az ingatlanokban senki sem lakik.

Olvasóink írták

 • 1. Szabó László dr. 2008. február 17. 18:42
  „1.,A Duna minek nekimegy azt bontja -rontja, mit elhagy épiti.
  2., a Duna az utóbbi 30 évben felszin alatti folyóvá változott, a felvizcsatorna -elterelés a folyamatot felgyorsitotta.
  3., Mivel /tudomásom szerint/ természetvédelmi terület, egyféle /vas/beton támfalrenszer kétszeresen konraindikált.
  4.,Javasolnám a löszfalba vágott rézsűszerű , tálcákba ültetett különleges erős tarackoló rhizómagyökérrel rendelkező örökzöld növény--az a bambusznád, alkalmazását, mely tapasztalatom szerin kettő hetes árvizboritást is eltűri.
  5., A hozzászólás alátámasztásul kishajóvezetői és kishalász igazolvánnyal rendelkező kalocsai Dunaszerető és féltő polgár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: a választás ügye nem maradhat következmények nélkül

Akár megismételt elnökválasztást is kész javasolni az SZDSZ elnöke, ha bármilyen kétség felmerül a… Tovább olvasom