Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Újabb metőautót törtek fel a GPS-ért

Nem az OMSZ, hanem tízmillió magyar mentőautóit lopják meg a tolvajok, akik a beteghez érkezett mentők ablakait betörve leggyakrabban a műholdas navigációs rendszert lopják el - mondta a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.
Legutóbb pénteken éjszaka, Kőbányáról vittek el egy mentőből kiszerelt GPS-t, ez ráadásul nem az OMSZ-é volt, hanem a mentősofőré. A cégnél elgondolkodtak, hogyan kártalaníthatnák a körülbelül 80 ezer forintot kereső férfit, aki a mentés érdekében használta saját készülékét.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta, hogy éjjel a X. kerületi Salgótarjáni útra hívták a mentőket, ahol egy lakásban lett rosszul valaki. Amíg a mentők a lakásban voltak, valaki betörte a kocsi ablakát és elvitte a kesztyűtartóba rejtett GPS-t. A szerkezet a sofőré volt. Az OMSZ-nél ugyanis nem minden autó felszerelése a GPS, ami van, azt is adományként kapták. Sok sofőr a sajátját használja. A mentőszolgálatnál most azon gondolkodnak, tudják-e kártalanítani az amúgy 80 ezer forint körül kereső sofőrt, aki a mentés érdekében használta a saját gépét.

A mentőket egyébként 15 éve még azért törték fel, mert drogot kerestek a tolvajok. Ez a fajta tolvajlás megszűnt, de az utóbbi néhány évben újra feltörik a mentőket, mert a bűnözők tudják, hogy néhányban van GPS, amit aztán eladhatnak. Ezért a mentők személyzete sokszor magával viszi a készüléket és nem is hagyja a kocsiban. Előfordul azonban néhányszor, hogy cél nélkül törik fel a kocsit és visznek amit találnak. Nemrég egy életmentő műszereket tartalmazó táskát vittek el, ennek tartalma hétköznapi ember számára használhatatlan, de a mentéshez elengedhetetlen kellék.

Győrfi Pál hozzátette: a mentőszolgálat kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek az utcán álló mentőkre, hiszen azok nem az OMSZ, hanem valójában Magyarország lakosságának mentői.

A GPS-t egyébként arra is használják, hogy a központban tudják, hol van éppen a mentő. Októbertől az összes mentőautót Magyarországon felszerelik az EDR kommunikációs rendszerrel, ennek tartozéka egy GPS-hez hasonló nyomkövető, így mindig tudni lehet majd minden kocsiról, hogy éppen hol található. Az OMSZ számítástechnikai fejlesztésre 4,1 milliárd forintos uniós támogatást nyert el. Ennek egy részét arra használják, hogy idővel minden autót felszereljenek útvonaltervezővel, mert ez gyorsítja a helyszínre jutást és megkönnyíti a sofőrök dolgát - mondta Győrfi Pál.

Olvasóink írták

 • 4. Ugye, cigánybűnözés márpedig nincs ? 2008. augusztus 16. 22:00
  „Mert ezt is nyilván a piréz kisebbség követte el. Esetleg magas, szőke, skandináv legényke.”
 • 3. dodó 2008. augusztus 16. 20:39
  „Idézet Dávid Ibolya képviselő, pártelnök, volt igazságügy minisztertől:
  Olyan, hogy cigánybűnözés nincs, róla beszélni az emberek félrevezetése!”
 • 2. k 2008. augusztus 16. 16:53
  „Nos vmi egyedi dologgal kell ellátni a Gps-t hogy el adhatatlan legyen”
 • 1. 98765 2008. augusztus 16. 15:04
  „Mi van akkor ha elkapják az elkövetőt?.....ejnye bejnye, mivel a GPS értéke "nem olyan nagy", a büntetést sajnos az érték alapján szabják.
  Arab országban az elkövetőt csuklótól csonkítják. Ez lenne a megfelelő büntetés!!!! Talán visszatartó erejű lenne. De mi az EU-ban nem onthatunk életet, csak a bűnözők, mert lehet, ha nem ér a mentő időben a címre, meghal a beteg...ez is gyilkosság!
  Sajnos ebben az esetben a Mentősöket hurcolják meg, állítják pellengére....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetők nélkül maradtak a kulcsi képviselők

A polgármester és az alpolgármester is lemondott a Fejér megyei Kulcson. Az alpolgármester már… Tovább olvasom