Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Vége az országos influenzajárványnak

Véget ért az országos influenzajárvány, helyi járványokra azonban még lehet számítani - hangzott el az Országos Epidemológiai Központ szerdai sajtótájékoztatóján. Február 11. és 17. között átlagosan 35 százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz influenzás panaszok miatt.
A megbetegedések gyakorisága minden régióban csökkent, de a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon még a járványküszöb felett maradt az influenzaszerű fertőzések aránya - közölte Molnár Zsuzsa, főorvos.

Az elmúlt héten Komárom-Esztergom megyében volt a legtöbb megbetegedés. Itt a lakosság 0,4 százaléka fordult orvoshoz, de az országos átlagnál többen jelentkeztek Győr-Moson-Sopron, Heves, Pest és Vas megyében is. A betegek 39,7 százaléka 15-34 év közötti, 29,8 százaléka gyermek, 25,5 százaléka pedig 35-59 éves volt, és mindössze 5 százalékot tett ki a 60 éven felüliek aránya.

Helyi járványt legutóbb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyéből jelentettek; a három közösség közül kettő ugyanazon településen működő óvoda és általános iskola, a harmadik pedig egy ápoló-gondozó intézet volt.

A járvány elmúlt 8 hete alatt egyébként összesen több mint 250 ezren betegedtek meg, legtöbbször az influenza vírus "A" törzsétől. Az idei járvány hamarabb kezdődött, mint a tavalyi, és viszonylag intenzívebb is volt - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A szakemberek továbbra is azt tanácsolják az idős illetve krónikus betegeknek, hogy oltassák be magukat, hisz a felmelegedés kedvez az influenza terjedésének. Az orvosok a szövődmények számának emelkedésére számítanak az elkövetkező hetekben, hisz a tél végén általában gyengébb az emberek immunrendszere, ráadásul az alapvírus mutánsai is ezidőtájt fertőznek - mondta Jankovics István, az Epidemológiai Központ osztályvezetője.

Az influenza vírus ellen összesen 1,3 millió térítésmentes vakcinát kaptak a háziorvosok, ennek január közepéig körülbelül a 80 százalékát használták fel. Természetesen az is megkapta az oltást, aki a patikában vásárolta meg; a tavalyi szezonhoz képest valamivel több fogyott belőle az idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgás: rasszizmus miatt újrajátszanák a meccset

A francia Valenciennes elnöke, Francis Decurriere bejelentette szerdán, hogy újra akarják játszani a… Tovább olvasom