Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Hagyományteremtőnek szánják a Gasztromániát Csongrádon

Muzsika, lovak és finomságok játszották a főszerepet a Gasztrománia elnevezésű háromnapos fiesztán, amelyet a csongrádi Ifjúság téren rendeztek a hét végén. A hagyományteremtőnek szánt vigasságon a fogathajtók cigányzenére mulattak, a kíváncsibbak pedig megtudhatták, miért van szájkosár a pónikon.
A Gasztrománia szomjazó fogathajtóinak cigányzenész húzta, ők meg örömmel nótáztak. Fotó: Bíró Dániel
Tikkasztó hőség ide vagy oda, több százan választották strandolás helyett az első alkalommal megrendezett, Gasztrománia elnevezésű népünnepélyt, amely először nyújtott lovakban, látványban és ízekben gazdag kikapcsolódást a csongrádiak számára. A péntek este koncertekkel kezdődő fieszta szombatra teljesedett ki igazán. Az egész napos patazajban minden érdeklődő találhatott magának szórakozási lehetőséget, így aki nyeregben vagy fogaton akarta hűsíteni magát langyos menetszéllel, az igénybe vehette a lovak szolgálatát, az egzotikumot kerülők pedig a vurstliban vigasztalódhattak. Gyovai Gáspár inkább az előbbit választotta volna, hiszen maga is hátasokat tart bokrosi otthonában.

– A lovak szerelmeseinek mindegy, mekkora a meleg, ők hozzám hasonlóan kijönnek szétnézni – mondta a csongrádi alpolgármester. Elárulta, idegeneknek azért lehet csak óvatosan megkörnyékezni a gyerekek kedvencének tartott pónikat, mert azok olykor ok nélkül rúgnak, harapnak, ezért is van rajtuk szájkosár.

Aki nem akart túl közel kerülni a paripákhoz, a fák vagy a sátrak árnyékából követhette nyomon a fogathajtást, meg a letűnt korok hangulatát idéző díjlovaglást, amit egy négyfős vásárhelyi hölgykoszorú mutatott be a publikumnak. Közben egy idős asszony tekerőlanttal adott zenei aláfestést a késő délutánnak, nem messze tőle pedig egy cigányzenész húzta el a kocsisok nótáját. Sötétedésre megérkezett a sztárvendég, Komár László is.

Vasárnap már a kollektív főzésen volt a hangsúly. Előkerültek a féltve őrzött receptek, bográcsban főtt, roston sült a hús, terebélyesedett a lakoma. A felhevült közönséget este Charlie hűtötte le – jéggel és dupla whiskyvel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadásra várnak a Körös-torokban

Egy métert kell még apadnia a Tisza vízszintjének ahhoz, hogy a jövő heti Körös-toroki napokra… Tovább olvasom