Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Album készül Piroska János képeiből

Piroska János festői munkásságát bemutató albumot jelentet meg a család támogatásával az egykori csongrádi polgármester lánya, Makayné Piroska Éva. A februártól megvásárolható kötet emléket állít a hortobágyi kényszermunkatábort is megjárt Tisza-parti városvezető művészi életútjának.
Fotó: DM/DV
Régóta tervezte az egykori csongrádi polgármester, Piroska János lánya, Makayné Piroska Éva, hogy albumot jelentet meg édesapja festői munkásságáról, de sokáig csak a tervezgetésig jutott. Mígnem egy rokonuk felvetette, ismer egy olyan szerkesztőpárost, aki alkalmas lenne a feladatra.

– Mivel a szűk családból ma már csak én vagyok életben, úgy éreztem, nekem kell tennem azért, hogy ezt az életművet széles körben megismerhessék az emberek – nyilatkozta lapunknak Piroska János lánya. – A huszadik századi történelem viharai nem kímélték a családot, de nagyon erős kapocs tartott össze bennünket, édesapám és édesanyám példáját követve sohasem siránkoztunk, inkább előretekintettünk, erőt merítve egymásból. Mindez tükröződött édesapám művészetében, amivel kapcsolatban – természetesen – elfogult vagyok, hiszen nekem is kedves a csongrádi táj.

Piroska János 1894-ben született Csongrádon, az elemi iskolát helyben, a reálgimnáziumot Szegeden végezte. Érettségi után bevonult katonának, és hadapródként megjárta az orosz, később az olasz frontot is az első világháborúban, majd főhadnagyként szerelt le. A húszas években a Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát, 1930-ban Szegeden a Ferenc József Tudományegyetem jogi fakultását elvégezve államtudományi doktorrá avatták. Három esztendővel később a település első emberévé választották Csongrádon.

– Ezekben az időkben is alkotott, a Borsoson készült 24 ceruzarajza ma már kordokumentumnak számít, néhány közülük az albumban is szerepel majd – avatott be a részletekbe lánya. – Emellett tartalmazza a kötet a visszaemlékezéseimet arról, hogyan születtek a képek, miket mesélt polgármesteri és katonaéveiről, és az 1956-os csongrádi eseményekben vállalt szerepéről is szót ejtek. Utóbbival kapcsolatban szinte már feledésbe merült, hogy egy napig a munkástanács elnöke volt.

A februártól megvásárolható albumban több mint hetven festmény lesz látható, a szövegrészben életrajzi írás, kiállításainak időrendi összegzése és megnyitó beszédek is helyet kapnak a már említetteken kívül. A közel kétezer példányban megjelenő kötet Csongrádon négy helyen lesz kapható, a tél végi könyvbemutató helyszínéül pedig a több tucat művének otthont adó városi galéria szolgál majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sör- és borbarátok a medencében

Szabadtéri fürdőzéssel és némi sporttal búcsúztak az óévtől a csongrádi gyógyfürdő szilveszteri… Tovább olvasom