Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Kft. lesz a csongrádi rendelőintézetből

Csongrád - Gazdasági társasággá alakítják át Csongrádon a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézményt. A rendelőintézetet működtető cég városi tulajdonban marad. Az átszervezés nem jár elbocsátással, a dolgozóknak pedig 2009-ben sem lehet kevesebb a juttatásuk, mint a mostani közalkalmazotti bérük.
Önfenntartást várnak Csongrádon attól a gazdasági társaságtól, ami január elsejével veszi át a bökényi rendelőintézet működtetését. A Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény átszervezésének szükségességeséről azért döntött egy éve a csongrádi képviselő-testület, mert a vezetőváltás, s a szigorított gazdálkodás sem hozott olyan eredményt, ami nullszaldóssá tette volna a járóbeteg-szakellátást. Az önkormányzat éveken keresztül jelentős összeggel támogatta az intézmény működését, miközben más – kórházzal szintén nem rendelkező – településeken külső segítség nélkül is boldogultak a szakrendelők. Utóbbiak példáján felbátorodva májusban úgy határoztak a városházán, hogy pályázaton keresnek üzemeltetőt a feladatra, mégpedig azzal a feltétellel, hogy az ajánlkozó a rendelőintézetet működtető cégben 10–30 százalékos részesedést biztosít az önkormányzatnak.

Váróterem Csongrádon. Önfenntartást várnak attól a gazdasági társaságtól, ami jövő évtől veszi át a bökényi rendelőintézet működtetését. A szerző felvétele
Váróterem Csongrádon. Önfenntartást várnak attól a gazdasági társaságtól, ami jövő évtől veszi át a bökényi rendelőintézet működtetését. A szerző felvétele

Őszre annyiban módosult a felállás, hogy a városvezetés lemondott a külső befektető megjelenéséről, mondván, a dolgozók továbbfoglalkoztatása fontosabb, mint a rövid távú gazdasági szempontok. Ennek értelmében 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. alakítására tett javaslatot a polgármester, előterjesztését pedig elfogadta a testület.

– Minden olyan munkatársunkat átvesz majd az új társaság, aki továbbra is nálunk szeretne dolgozni – mondta lapunknak Sipos Tibor igazgató főorvos. Az átszervezés 64 foglalkoztatottat érint, nekik 2009-ben sem lehet kevesebb a juttatásuk, mint a mostani közalkalmazotti bérük. Az intézményvezető elárulta, a dolgozókat foglalkoztatta a leendő cég bizonyos tulajdonrészének megszerzése, de a bizonytalan politikai környezet miatt egyelőre nem vállalkoznak erre. A még névtelen társaság célja bevételeinek növelése – fogalmazott az igazgató főorvos, aki korábban azt nyilatkozta lapunknak, 2-3 évbe telhet, mire önfenntartóvá válik új szervezeti formájában a rendelőintézet.

6-8 milliós tartozással zárják az évet

Csongrádon nehezíti az átállást, hogy a vizitdíj tavaszi megszüntetése miatt havi egymilliós bevételtől esett el a rendelőintézet, s bár ezt részben pótolta az önkormányzat, várhatóan így is 6-8 millió forint – 30 napon belüli – tartozással zárja az évet a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény. Sipos Tibor igazgató főorvos szerint az utóbbi számadat is jelzi, intézményi keretek között nem lehet tovább spórolni – váltani kell.

Olvasóink írták

 • 12. Kuci 2008. szeptember 21. 16:10
  „Tisztelt Bíró Dániel !

  Szeretném megkérni , járjon utána . Az uszodában ( Csongrád FALU )történt új beléptető rendszer müködtetésének eredémyéről ?! S az elvárt forgalom növekedésének valóságáról valamint személyi felelőségéről ! Mert 3 hét utén vékony spárgával volt már ki kőtve ez a 400eFt.-s befektetés . Tehát jó lenne látni aki a közvagyonnal bánik , felelőséget is válalna . Tudom nem ehhez a témához tartozik .”
 • 11. drsmith 2008. szeptember 11. 10:53
  „Kedves Anonym!
  Kíváncsivá tett, vajon hová tartozom én Ön Szerint? :-)”
 • 10. Anonym 2008. szeptember 11. 09:25
  „DrSmith!A cikkei alapján megállapitottam hovatratozását és azt is hogy nem volt beteg mostanában,vagy nem betegként vette az egészségügy szolgáltatásait Csongrádon igénybe!”
 • 9. Nemzet 2008. szeptember 11. 00:12
  „Engem momentán néhány dolog érdekel csak:
  - Ha beteg vagyok, hova menjek (és a háziorvos már megtapogatott)?;
  - Ha beteg vagyok, mennyit fizetek?;
  - Ha nen vagyok beteg, akkor menyit fizetek?;
  - Ha a jelentésen olvasható vizsgálatokat nem végezték el, csak feltüntették?;
  - Ha kisebbségi vagyok, és tizen-huszonéves, nyugdíjas, ki fizeti helyettem a TB-t?;
  - Ha az egészségügynek nem "nullszaldós", miért nem árul ciánkapszulát?;
  - Miért van szükség rám?”
 • 8. drsmith 2008. szeptember 10. 19:38
  „Ha privatizálás lenne a szándék, akkor a Kft. többségi tulajdonát átadták volna magánkézbe. Volt is rá jelentkező. Amúgy pont az volt a cél, hogy a privát tevékenység pótolja a csökkentett központi finanszírozást. Egy költségvetési intézmény meg nem vállalkozhat szabadon. (csak a bevétel 30%-áig) És ha ehhez az kell, hogy patikát nyissanak, ám legyen, ha ebből a pénzből a betegállátás javul. Az önkormányzat meg feltehetőleg nem fogja kitalicskázni a nyereséget, mint ezt a tőke tenné...
  Amúgy én is, mint nemzeti érzelmű ember, messzemenőkig ellenzem az eü.-i vagyon elherdálását, de ez a felállás elvileg működőképes. Én a részemről egyelőre megelőlegezem a bizalmat, hogy a képviselőket a jószándék vezette.”
 • 7. szemlelodo 2008. szeptember 10. 16:53
  „És még egy apró adalék a témához,ismereteim szerint a szakorvosok jelenleg is vállalkozóként végzik feladataikat, ezek szerint az uj formációban csak az asszisztenciát,a gazdasági dolgozókat és az egyéb kisegítő személyzetet lehet kényelmetlen helyzet behozni.
  A várható évvégi tartozáshoz az is hozzájárul,hogy a jelenlegi Igazgató pontpénzt nem termel,tehát úgymond a kollégái tartják el erre szokták mondani ügyes.”
 • 6. szemlelodo 2008. szeptember 10. 15:31
  „Ez egy felettébb érdekes szituáció,amikor egymás commentjeit szinkronizálni kell azoknak Akik ha belepusztulunk akkor sem akarják érteni,hogy a másik mit mond mintha nem is egy bolygón élnénk. Szerintem ezért tart itt az ország ahol tart,kegyetlen nagy a széthúzás az egymásra való nem figyelés,más véleményének semmibe vétele.
  Nem akarok senkit megsérteni,de ez olyan baloldali attitüd.”
 • 5. Kuci 2008. szeptember 10. 13:51
  „Tisztelt Dr.Smith !

  Csatlakozom az előttem szólokhoz . Egy Kft-t már könnyeb privatizálni , mint a jelenlegi rendszerben müködő intézményt . S lehet a jószándék húzodik meg-e intézkedés során . De annyiszor láttuk már a közösből való kimentést magánkézbe ily módon . S szerintem az előttem írok is erre gondoltak .( s a tőkének egy év nem várakozás ) S az tényleg tény az egészségügyből nem lehet nyereséges vállalkozást működtettni így , ahoz kellene egy saját gyógyszertár aminek a profitjából lehetne a hiányt potólni . ( mert azért annyira még nem vagyunk FALU , hogy az SZTK.- n egy gyógyszertár nem férne el ami mint köztudott ekkora helyen termel nyereséget , mint mellete is látszik) S lehet nem mindig a leépítés a megoldás a költség csökkentéshez . Egyszer ebben a FALU-ban elkelene kezdeni bátran dönteni vállalkozni . Meg lehet nézni a mai újságban kik nyertek fürdő fejlesztést !! ( akik mertek , nekünk meg KETTŐ országgyüllési képviselönk van PAPÍRON )) Bízom az intézmény ily módon való sikeres működésében , s mindekinek kívánok jó egészséget ne keljen igénybe venni-e .”
 • 4. szemlelodo 2008. szeptember 10. 13:13
  „Tisztelt drsmith Úr/Hölgy!
  Hozzászólása szerint a helyzet ebben a megvilágításban az Egrinél még rosszabb. Egy olyan önkormányzat alapít 100%os tulajdonú KFT-t,amely önmagában egy pénzügyi csődtömeg,egyik kötvénykibocsátásból a másik hitelfelvételbe bugdácsol,állandó likviditási gondokkal küzd. Ehhez nagy bátorság kell,hogy olyan gazdasági társaságot alapítson,amely eleve veszteségre van itélve.
  A veszteség alakulását nagyban befolyásolja a bevételi forrás növelésének lehetősége ami csak hiu remény,persze egy üzleti terv sok mindent elbir. A veszteség további fokozásában közrejátszik éppen az,hogy nem a kjt.hatály alá fognak tartozni. A vezetők menedzseri fizetése megfogja haladni jóval az eddig juttatásokat, plusszként belép a felügyelőbizottság dijazása, a könnyvvizsgáló horáriuma és még számtalan előre nem látott tétel.
  Akkor mi ebben a város részéről a költségvetési megtakarítás?”
 • 3. drsmith 2008. szeptember 10. 12:46
  „Kedves szemlelodo, ha valamihez nem érteszt, akkor ott a hallgatás bölcsebb tett. Egri példa: működtetés átadása egy tőkés társulásnak. Csongrád: az önkormányzat 100%-os tulajdoni hányada. Hol a hasonlóság??? Abban igazad van, hogy az eü. a központi finanszírozás (nem támogatás!!!) mellett általában nem nyereséges, de ennek gyakran a költségvetési intézmény szervezeti rendszere is hibás. Pont a működési költségek lefaragásával (nem elbocsátás, nem bérköltség faragása!!!) válik lehetővé egy Kft. esetén a veszteség csökkentése, mivel őt nem kötik rendeletileg előírt költségvetési szabályok, melyek viszik a pénzt. A szakmai ellenőrző szervek ugyanazok maradnak.
  Más. Annak meg csak örülni lehet, ha van egy olyan altruista, aki a privát tevékenységet a város tulajdonába akarja hozni. Eger hogy örülne ennek!!!
  A pénzlenyúlást hogy érted? Kicsit konkrétabban, mert ilyen helyzetben én ennek a módját nem látom. Ha eleve veszteséges valami, akkor a veszteség lenyúlása csak előny...”
 • 2. szemlelodo 2008. szeptember 10. 09:58
  „Az egri példa sem elég,ahhoz,hogy megfontolt döntés szülessen?
  Mivel másabb finanszírozási szempontból,hogy egy költségvetési intézmény kap támogatást,vagy egy KFT-t kell örökösen tákolgatni.
  Az egészségügy a jelenlegi központi finanszírozás mellett sehol sem rentábilis,itt sem lesz az.Hiába,hoz az igazgató kinai kuruzslót,természetgyógyászt,csontkovácsot. Állítólag ezek a kezelések ha igaz csak a hagyományos orvoslás kiegészítói és csak együtt hatnak ha igaz.
  Ismerve a csongrádi lakosság anyagi helyzetét még a hagyományos orvosláshoz tartozó gyógyszerköltségeket sem tudja minden esetben megfizetni.
  Csak egyet tudok érteni,1.hozzászólóval,majd pár év múlva súlyos árat fizetve rájon az akkori vezetés,hogy csak helyre kell állítani az eredeti szervezeti formát.Meggyőződésem,hogy itt már ismét nem a betegről szól a történet,valaki legálisan,vagy illegálisan a pénzlenyúlás eszközével él.”
 • 1. mamus 2008. szeptember 10. 08:33
  „Az egészségügyi ellátás nem szqabad, hogy gazdasági érdek legyen.
  Nem tudom miért, de nekem erről az ügyről az Idegenforgalmi Kft. jut az eszembe, amit épp most kívánnak megszüntetni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedül is boldogulna Bokros

Bokros - Egyedül is boldogulna Bokros. Ez a csongrádi településrész önállósodási bizottságának egyöntetű véleménye, miután megismerték a költségvetési számokat. Tovább olvasom