Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Magyar piacon is terjeszkedik a Roba Tisza

Csongrád - Németország megnyílt a kelet-európai munkavállalók előtt – ezzel egy időben az ottani kiskereskedelmi forgalom csökken, mert nagyobb bevásárlásaikkal várnak a németek. A Csongrádon működő Roba Tisza Kft., amely eddig arra a piacra dolgozott, most itthon is elkezdte árulni gyermekbútorait.
A német tulajdonú csongrádi Roba Tisza Kft. nem jogutóda a korábbi bútorgyárnak: a Warten Tisza felszámolásakor, 2004-ben vásárolta meg a német befektető a csarnokot és a gépeket. Átvett 104 embert is, elismerve addigi munkaviszonyukat, és visszahívta Batka Zoltánt, aki 1997-től 2000-ig volt korábban itt vezérigazgató. Emiatt aztán a kft.-t simán bútorgyárként emlegetik a városban, holott a valamikori Tisza Bútoripari Vállalathoz nincs köze.

Három hete, amikor hírül adtuk, hogy a csongrádi önkormányzat átvenné a régi bútorgyár iskolaalapítványát, Murányi László, a körzet önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a privatizációs folyamat a nagy bútorgyár esetében sikertelen volt.

– Számunkra azonban 2005-ben nem befejeződött, hanem elkezdődött a történet: a csongrádi TBV összes, más településen működő gyáregysége megszűnt; ott is, ahol a dolgozók tudtak privatizálni, mert így alakult a bútorpiac – mondja Batka Zoltán igazgató. – Nekünk viszont, kisebb létszámmal ugyan, de nagyobb a teljesítményünk, mint a valamikori TBV itteni üzemének. Magyarországon a 10 legnagyobb bútorgyártó közé tartozunk.

A tulajdonos nem vitte el a pénzt. Lecserélték a 30 éves gépeket, és 40 milliót költöttek a fűtésre. Archív fotó
A tulajdonos nem vitte el a pénzt. Lecserélték a 30 éves gépeket, és 40 milliót költöttek a fűtésre.
Archív fotó

Ez azt jelenti, hogy a 104 fő után voltak 210 fölött is, aztán most volt némi megtorpanás. Lapunk internetes oldalán egy kommentelő komoly létszámleépítésről beszélt. – Ez 16 embert jelentett, ebből négy németországi munkán volt, ami megszűnt, hatnak lejárt a határozott idejű munkaszerződése, hatot valóban elküldtem. De mindent kifizettünk nekik, és amint alkalom adódik, megint növeljük a létszámot – válaszol a kérdésre az igazgató.

A megtorpanás oka az, hogy Németországban 3–5 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, az elemzők valószínűsítik, hogy a munkaerő-piaci nyitás miatt. Jönnek a kelet-európaiak, kivár mindenki, hogyan alakulnak a fizetések. Napjainkban arrafelé ritkábban vesznek gyerekbútort. A cég egyik reakciója erre az volt, hogy most Magyarországon is elkezdi forgalmazni termékeit.

– Hallottam olyan véleményt Csongrádon, miszerint az a bajunk, hogy kiszolgáljuk a németet. Ez azért furcsa, mert minden tulajdonost ki kell szolgálni, akármilyen nemzetiségű. Ha azonban ő nem tart ki mellettünk, ma 160 embernek nincs munkája. És nem 6 éve van itt: 1987 óta dolgoztat ezzel a gárdával, a legnehezebb időkben is hozott munkát, megbízott bennünk, és nem viszi el a pénzt, pedig nyereségesek vagyunk. Lecseréltük a 30 éves gépeket, 40 milliót költöttünk az üzem fűtésére is. A német fejlesztett. Ezt így korábban, a privatizáció során egyik próbálkozó sem tudta vagy akarta megtenni, köztük a magyar befektetők. Ránk van bízva, hogy ebből a történetből mit olvasunk ki mi, magyarok.

Olvasóink írták

 • 5. deka79 2011. június 01. 16:32
  „Nadim!sajnos sok dolog van amit nem ugy adnak elö ahogy van a gyárban.. na de itt is csak a szépet és a jot kell irni.. 40millio a fütésre.. ja a kazán meg csa kdisznek van mert drága a gáz.... ehelyett risz rossz fákat tüzelnek el.az irodában jo idö van,a gyár más részein meg meg lehet fagyni télen... de a melos melozzon hogy ne fázzon...az irodista meg kavargassa a kvját.... az irodárol mért nem küldenek el embereket? oda kell mind??? mert sztem ott is tudná 1 ember a 3 munkáját csinálni....

  szabadság sajnos nem ugy van... A szabadság háromnegyed részével azonban a munkáltató rendelkezik SAJNOS!!!!”
 • 4. Nadim 2011. június 01. 06:06
  „Ez mind nagyon szép, amit az igazgató úr nyilatkozott.De azt már elfelejtete mondani hogy megint elküldött május 31.-ével vagy 10 embert!!Akik maradtak azok meg rabszolga sorsban dolgoznak,Ki vetette velük a szabadságjukat csak annyit hagyhattak ami kell a gyárleállásához augusztusban és az évvégi le állashoz! Én úgytudom hogy a szabadság felével a dolgozó rendelkezik a másikkal meg a munkáltató!”
 • 3. deka79 2011. május 19. 13:05
  „meg egyebek......”
 • 2. bakosandras 2011. május 18. 21:40
  „például a szekrényajtó... :)”
 • 1. deka79 2011. május 18. 18:42
  „pár dolog azért nem ugy van 100% ig sztem...azért tudok én is jopár dolgot ami csak fel van fényezve.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 millióval emelik a csongrádi hitelkeretet

Csongrád - A korábbi esztendőkről átnyúló 400 milliós folyószámlahitelét hosszabbítja meg és emeli a… Tovább olvasom