Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

November közepétől autózhatunk a csongrádi elkerülő úton

Csongrád - Csütörtökön megkezdődik a műszaki átadás-átvételi a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszán, de a 4,5 kilométeres új utat csak november derekán vehetik birtokba az autósok.
Évek óta várják a csongrádi elkerülő megépítését a környékbeliek. Noha most úgy tűnik, napokon belül használható lesz az új útszakasz, az autósoknak még másfél hónapot várniuk kell a 4,5 kilométeres aszfaltcsík tesztelésére.

A kivitelezést több körülmény is késleltette. 2009 tavaszán már kiválasztották az út építőjét, de a nyomvonal által érintett területek kisajátítása még nem zárult le, ráadásul a régészeti leletmentés is több hónapot vett igénybe. Az útépítés végül 2009 augusztusában kezdődhetett meg, de az őszi és téli időjárás nem kedvezett a kivitelező konzorciumnak, amelynek egyik tagja, a Szeviép Zrt. időközben csődhelyzetbe került. A határidőket többször módosították: legutóbb – július végén – azt írtuk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elektronikus levelére hivatkozva, októberre várható, hogy megnyitják a forgalom előtt az új szakaszt.

Évek óta várják a csongrádi elkerülő megépítését a környékbeliek. A szerző felvétele
Évek óta várják a csongrádi elkerülő megépítését a környékbeliek.
A szerző felvétele

A napokban újra megkerestük a NIF Zrt.-t, hogy mikor vehetik birtokba az autósok a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszát. Azt a választ kaptuk a társaság kommunikációs irodájától, hogy az útszakasz kivitelezési munkálatai a végéhez közelednek. A főpálya burkolata gyakorlatilag elkészült, az egyik körforgalomnál a kopóréteg terítésével lezárultak az aszfaltozási munkák. A burkolatjelfestések, a jelzőtáblák, vezető oszlopok telepítése, a földutak és sárrázók építése, az árkok végleges kialakítása, valamint a növénytelepítés van még hátra. Holnap kezdődik a műszaki átadás-átvétel. Ez várhatóan október végére zárul le, utána kérhető meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a forgalomba helyezés. A NIF reményei szerint november második felében átadhatják a forgalomnak a Csongrád városát tehermentesítő utat.

Olvasóink írták

 • 18. lapszemle 2010. október 06. 20:32
  „Kedves eztne 3.- bizonyitott!!!!”
 • 17. keletaru 2010. október 04. 16:20
  „eztne :-) Engem az zavar itt ezek ellen nem tesz senki semmit ! Úgy csinálnak mintha elférne a kosárban ez is !! Üdv Kuci”
 • 16. keletaru 2010. október 02. 12:35
  „Juccus:-( Ekkora felhalmozott adósságnál , már az euró lottó sem segítene sokat a településen !!! Tehát így tökkkkk mindegy kinyer, mint látjuk hosszú évek alatt.....értünk gombnyomkodók munkájából !! Megjegyzem most van olyan intézmény padlón nyomják a fűtést a gyerekekre , de miért is ?? Üdv Kuci”
 • 15. Juccus 2010. október 02. 11:15
  „Nem hinném, hogy jobb lesz...pl. tavaly télen az egyik irányítása alatt álló intézményt nem volt hajlandó fűteni (!), az ott dolgozók 10-12 fokban (!) dolgoztak...és kérésre nem is volt hajlandó intézkedni, sajnálatos módon ehhez a munkavédelmi felügyelőség intézkedése kellett. A jó szakember ezt, és az ehhez hasonlókat valahogy nem reklámozza...”
 • 14. KovácsPistike 2010. október 01. 16:57
  „Fontos az elkerülő út, de még fontosabb lett volna Bedőnek és pártjának munkahelyeket teremteni.
  Bedőnek, Botkának, Szirbiknek, Gyurcsánynak mindennél előbbvaló volt a saját egzisztenciájuk, mint az ország, vagy az egyszerű emberek sorsa, ráadásul a szakadék szélére juttatták az országot.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs

  Enyhítsük a terheket:
  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi 1 millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"
  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  Tanulmány 1,2 millióért - "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra"

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta.
  Egyébként pedig a hivatalban minden hivatalosan le van papírozva - szögezte le az alpolgármester.

  "10 tuskó 3,2 millióért"
  Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak”
 • 13. keletaru 2010. szeptember 30. 20:41
  „Mint látszik másoknál mindegy , nekünk nem mibe került !!!Felelősség nélkül ,hitelbírálat nélkül , közösség javára miiiii ! Üdv kuci Rómában kisebb cikliért oroszlán járt !!!”
 • 12. Zidane1 2010. szeptember 30. 13:35
  „9. strangerrr 2010.09.30. 10:03

  Csapnivaló a belvízhálózat állapota, hiába az új útárok hálózat, ha a Felső - Főcsatornából majd visszafolyik beléjük a víz.
  Viszont ez hogy kerülhette el a az útvíztelenítési terv készítőjének figyelmét? Hisz a befogadókat is méretezni kell ilyenkor. Ha csak egy órát szánt volna rá, látta volna a F-Főcsatorna állapotát, a többi csatorna feltöltődését és a rengeteg illegális és karbantartatlan bejáró allatti áteresz állapotát. Ezek a csatornák jórészt szikkaszóárokként üzemelnek.
  Visszatérve: ha a terv ezt észrevételezi, akkor csatornafejlesztés címmel (vagy mittudomén) ezek is elkészülhettek volna. Vagy (2005-ös a terv) azóta a kezelők figyelmét is fel lehetett volna hívni a hiányosságra.
  Ez szerintem tervezési probléma.

  Üdvözlettel”
 • 11. Zidane1 2010. szeptember 30. 13:20
  „7. Hidegen 2010.09.29. 22:08
  Tudom, ott voltam a munkaterület átadáson is.
  Persze az előzményekről, okokról nem esett szó sem a cikkben, sem pedig a beszélgetésünkben.
  Alapvetően igazad van. Persze ha a megbízót (NIF) rá lehet venni a határidő módosításra....
  Nagyon hátráltatta a munkákat a rengeteg eső és a Szeviép -csődje miatti- kiválása. Sokáig nem volt tiszta a támogathatóság, hogyan lehet pótolni a kiváló konzorciumi tagot...(a földmunka az ő feladatuk lett volna)
  Persze így is kész lehetnének már, de ezen a nyáron sok munkájuk volt az útépítőknek, amit tudtak, bevállaltak, ha akarjuk ezt is meg lehet érteni.

  Kedves Hidegen, rossz hír, hogy a jelenlegi táblázás szerint a kerékpárosok nem használhatják majd az utat.
  De vannak lépések ennek megoldására is...”
 • 10. strangerrr 2010. szeptember 30. 10:05
  „Ja és ilyenkopr persze minden a belvíz elvezetésben illetékes szerv (közút, vizig, önkormányzat) próbálja az éveken át ki sprórolt karbantartást ráverni az új beruházásra (kvázi zsarolással).”
 • 9. strangerrr 2010. szeptember 30. 10:03
  „A fő gond itt is az -ami a legtöbb új út építésénél - hogy az útárkokról jövő vizek befogadói nincsenek karbantarva. Kis hazánkban gyakorlatilag nincs belvíz eleveztő rendszer (jobb esetben esetleg papíron létezik) így ez egy örök gond ami ilyen csapadékos évben ki is jön.”
 • 8. Zidane1 2010. szeptember 30. 07:59
  „Kedves Balotelli!
  Én tegnap is végig gurultam az úton, tedd meg Te is, és megváltozik a véleményed.
  Szentesi út - Szegedi út között végig áll a víz. A befogadó csatornák nem viszik el az útárkok vizét, tanyaterületek, szántók, víz alatt......persze a pálya kész van, de így nem lehet még ideiglenesen se forgalomba helyezni. A műszaki átadás-átvétel első napján (tegnap) senki nem járult hozzá az ideiglenes forgalombahelyezéshez sem (Reendőrség, hatóságok, útkezelő stb..), lehet nekik ez a szakmájuk, ha neked ez lenne, te is tudnád, vagy most jöttek le a falvédőről. Az önteltség borzasztó tulajdonság.....”
 • 7. Hidegen 2010. szeptember 29. 22:08
  „5. Zidane1 2010.09.29. 15:34

  Zidane1 tudod te mennyi idejük lett volna ezekre az árkokra ? Én hetente kétszer végigkerékpároztam ezt az utat már akkor is amikor még nem ért össze a két oldal. Bizony nehezen volt érthető miért állnak tétlenül a földmunkagépek olyankor mikor a víz már rég nem hátráltatta volna a munkát. Szóval ha volna egy komolyabb kötbér teher a vállukon már régen használatba vehettük volna ezt az utacskát...”
 • 6. Balotelli 2010. szeptember 29. 20:13
  „Nézőpont kérdése.....
  Van aki most jött le a falvédőről........., és van,akinek ez a szakmája !
  Üdvözlet!”
 • 5. Zidane1 2010. szeptember 29. 15:34
  „Kedves Balotelli!

  Kb. 10 km útárkot, csatornát nem tudom Te hány nap alatt profiloznál ki?
  Menj ki, nézd meg hogy állnak! Minden víz alatt úszik, jó ha novemberre kész lesz.
  A földutakról nem is beszélve....

  Az a röhej, hogy valaki ilyen tájékozatlanul ítélkezik...”
 • 4. keletaru 2010. szeptember 29. 14:40
  „Addig is fogy a lángos ..........míg nem adják át !!! Üdv Kuci”
 • 3. triniti 2010. szeptember 29. 11:47
  „balotelli !

  Uccu neki miért késlekedsz?
  Mi tart vissza a munkától?

  :-)”
 • 2. kekeczke 2010. szeptember 29. 10:38
  „választásokra csak készen lesz ? ? ?”
 • 1. Balotelli 2010. szeptember 29. 09:24
  „"A főpálya burkolata gyakorlatilag elkészült, az egyik körforgalomnál a kopóréteg terítésével lezárultak az aszfaltozási munkák. A burkolatjelfestések, a jelzőtáblák, vezető oszlopok telepítése, a földutak és sárrázók építése, az árkok végleges kialakítása, valamint a növénytelepítés van még hátra. Holnap kezdődik a műszaki átadás-átvétel."
  Röhej.......... 3-4 napos munka ami fel van sorolva.
  Ja,elnézést inkább örüljünk, hát november derekára talán átadják.
  Nézőpont kérdése.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld pályázaton nyert az óvoda

Csanytelek - Százezer forintos támogatást nyert a helyi napközi otthonos óvoda az Együtt… Tovább olvasom