Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Előző levelem tekintse tárgytalannak! - a Fekete Sátán

DélmagyArchív 1934: Kisembernek nem erőssége a fenyegetés.
Öt ismert szegedi közéleti szereplő kapott levelet 1938 áprilisában egy ismeretlentől, aki a Fekete Sátánnak nevezte magát.

A levélíró először Lippay fűszergyárostól követelt 50 ezer pengőt. A pénzt nagyon romantikusan a Kárász utcai vak újságárus bódéja mellé kellett volna tenni, mert ha nem, akkor a fűszergyáros, akit a levél Lippay bácsinak szólított, készíthette sírhelyét.
 
A kisember levelei. Délmagyarország 1934. április 26.
A kisember levelei. Délmagyarország 1934. április 26.

Ezután egy másik levélben 100 ezer pengőt követelt egyenlően elosztva Wimmer Fülöp kendergyári igazgatótól, a Holzer és a Wagner család egy-egy tagjától és Wolf Miksától, mivel "nekik ez az összeg úgysem jelentős", a Fekete Sátánék pedig éppen százan vannak. A félelmetes levélíró halállal fenyegette meg e címzettjeit is.

Az érintettek azonban rendőrséghez fordultak, hiszen a színpadias név és a fura körítés azt sugallta, műkedvelővel van dolguk. Így is lehetett, mivel a rendőrségi nyomozásra a zsaroló abbahagyta tevékenységét.
 
A fantázia szüleménye volt. Délmagyarország 1934. május 12.
A fantázia szüleménye volt. Délmagyarország 1934. május 12.

Nemsokára azonban a hatóság látókörébe került egy Kossuth Lajos sugárúti órásmester, aki csődbe jutott és hitelezői elől megszökött. Kiderült, hogy kézírása megtévesztésig hasonlít a Fekete Sátán írására. Mivel az írásszakértő is így látta, az órást zsarolásért is perbe fogták.

Eközben az igazgató még kapott egy utolsó levelet. Ebben a Fekete Sátán azért könyörgött, hogy a címzett tekintse tárgytalannak előző levelét, amely a "fantázia szüleménye volt".

Végül, bizonyítékok hiányában felmentették, és csak sikkasztásért ítélték el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedves Hallgatóink! Készítsenek maguknak rádiót!

DélmagyArchív 1923-1941: A rádió lenyűgözte nagyapáinkat. Az internetezéshez lehetett fogható. Jó… Tovább olvasom