Az Európai Bizottság nem szándékozik vizsgálatot indítani a babaváró programmal kapcsolatban

Az állami támogatásra vonatkozó vizsgálatok kizárólag a gazdasági szereplőket - bankokat, vagy vállalkozásokat - érintő ügyekre vonatkoznak, nem pedig az állampolgárok közvetlen támogatására - hangsúlyozta Margarítisz Szkínász, szóvivő.

Nem válaszolt az Európai Bizottság szóvivője szokásos déli sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, hogy a testület szándékozik-e úgynevezett megerősítő levelet kiadni a magyar kormánynak a babaváró támogatással kapcsolatban.

Margarítisz Szkínász a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a testület nem szándékozik vizsgálatot indítani a babaváró programmal kapcsolatban.
    
Az uniós bizottság kész arra, hogy az egyes nemzeti intézkedéseket megvitassa a tagállamokkal, de semmiféle állami támogatásra vonatkozó vizsgálatot nem folytat, és nincsenek erre vonatkozó szándékai a babaváró programmal kapcsolatban sem – mondta.
    
A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy támogatást nyújtson a fiatal szülőknek és családoknak.
    
A magyar kormány saját döntése, hogy ilyen támogatást biztosít – tette hozzá.
    
Mint elmondta, a magyar kormány és az illetékes magyar szervek saját döntésük alapján fordultak az Európai Bizottsághoz.
    
Ezt követően konstruktív vita vette kezdetét, amelyben egyetértés mutatkozott abban, hogy a szociális politika, a családok támogatása nemzeti hatáskörbe tartozik – szögezte le Margarítisz Szkínász.
    
Az állami támogatásra vonatkozó vizsgálatok kizárólag a gazdasági szereplőket – bankokat, vagy vállalkozásokat – érintő ügyekre vonatkoznak, nem pedig az állampolgárok közvetlen támogatására – tette hozzá a szóvivő.
    
Az arra vonatkozó kérdésre, hogy az Európai Bizottság szándékozik-e úgynevezett megerősítő levelet kiadni a magyar kormány kérésére, a szóvivő nem válaszolt.
    
Az Európai Bizottság keddi közleményében téveseknek nevezte azokat a magyarországi híreket, amelyek szerint az Európai Bizottság “támadja” a babaváró támogatást. Mint írták, a konstrukcióról a szervezet még nem is alakított ki hivatalos álláspontot.
    
A magyar nyelvű kommünikében hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását.
    
Kiemelték: a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett támogatásokról, amelynek során a bizottság szakértői igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok – tehát nem a felvevő magánszemélyek – tekintetében később aggályok merülhessenek fel az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok szempontjából.
    
Az előzetes egyeztetések folytathatók, és az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy a konstrukció jogszerűségének bárki általi megkérdőjelezése – írták.

Tovább bővülnek az egészségügyi ellátások
Újraindulnak a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok, emlő-, méhnyak, vastagbél-és végbélszűrések.
A magyarok is nyaralhatnak idén Görögországban
Az érkezőket vaktában kiválasztva tesztelik, hogy nem koronavírus-fertőzöttek-e.
Jó a nyár, ha nincs dugulás!
A nyaralókban, hétvégi házakban nem árt újra üzembe helyezni a hónapok óta nem használt vízvezetékrendszert.
Anyuka lesz a Hazug csajok társasága főszereplője
Sasha Pieterse októberre várja első gyermekét.
A genetika is szerepet játszhat abban, kire hogy hat a koronavírus
Egy génvariáns jelenléte lehet a felelős.
Meghalt egy fiatal pár a tragikus balesetben – Fotók
Katonai teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze Baja közelében, a Bácsbokodi úton, egy bácsalmási fiatal pár a helyszínen meghalt.