Hallgassa élőben!

Presztízs Díj az év üzletemberének: Rácz József

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat öt kategóriában osztottuk ki novemberben Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottakat hétről hétre A pénz beszél mellékletünkben mutatjuk be olvasóinknak. Az év üzletembere díjat 2006-ban Rácz József, a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet ügyvezető igazgatója kapta, akinek pályája a szövetkezet fejlődésével párhuzamosan ívelt egyre magasabbra.

Éppen csak létrehozták az ország első termelői és értékesítő szövetkezetét, a Mórakertet, még az alapító ötvenkettek sem fogták fel igazán, mibe vágtak bele és mi ebben a társulási formában a jó, amikor az elnök, Hódi Pál úgy döntött: menedzserre, a napi operatív munkát ellátó vezetőre van szükség a fejlődéshez. Erre a vezetői állásra jelentkezett 1996-ban Rácz József, aki Debrecenben szerzett általános agrármérnöki, majd mérnök-tanári diplomát, és még csak két éve tanított a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában. Elment Mórahalomra az egyéves szövetkezethez, ahol az állásinterjú végén megállapították róla: minimális élettapasztalattal, de óriási ambíciókkal rendelkezik. És felvették: ő lett a szövetkezet első és hosszú ideig egyetlen főállású alkalmazottja.

Rácz József a Presztízs Díjjal. Fotó: Frank Yvette

Rácz József utólag azt mondja, ha előre tudja, mibe vág bele, lehet, hogy nem vállalja el. Egy személyben volt a sofőr, a raktáros, a pénztáros, az áruátvevő. Járta a piacokat, csábította a kereskedőket Mórahalomra, a kamionokról olvasta le a telefonszámokat és hívta fel a cégeket, az egyik téglát a másikra tette. Az „irodának” egy 60 négyzetméteres szárazraktárban szorítottak helyet, innen indultak ki a további beruházások is. Nógrádi Zoltán polgármester segítségével sorra nyerték a pályázatokat, előbb a meglévő raktárhoz illesztettek egy hűtődobozt, majd 1998-ra felépült a 400 négyzetméteres hűtőház. Ugyanabban az évben már 250 millió forintos forgalmat bonyolítottak le.

Csak összehasonlításképpen: az első kereskedelmi évben, 1996-ban 25 millió forintos árbevételt értek el – a 2006-os pedig 8 milliárdra kerekedett. Az alkalmazottak száma is eléri már a 100-120 főt, hiszen immáron nem is egyszerűen szövetkezetről, hanem cégcsoportról beszélhetünk. A Mórakert két telephelyén, a kisvárosban és Zsombón együttvéve 2007-ben – amennyiben minden felépül – 22 ezer négyzetméteres komplexumban veszik át, csomagolják és értékesítik a 750 tag, valamint a többi termelő áruját. Döntő évnek számított az 1999-es, amikor is az első csomagolóház átadását követően kezdhettek az áruházláncok meghatározó beszállítóivá válni.

Az év üzletemberének járó Presztízs Díjjal kapcsolatban azt mondja a vezető, a cégnek, a szövetkezet eredményeinek köszönheti, hogy felfigyeltek rá. A Mórakert vívott ki az országban is olyan hírnevet, hogy ráébredtek, ilyen jól és a termelők megelégedésére is lehet működtetni egy szövetkezetet. „A szövetkezet és jómagam együtt fejlődtünk, ahogy elismerték a Mórakertet, úgy ismerték meg az én munkámat is. Kereskedelmi oldalról az én nevemmel kötik össze a szövetkezetet, míg a pályázatok, beruházások oldaláról Nógrádi Zoltánéval” – foglalta össze a siker titkát az ügyvezető.

A Presztízs Díj a 37 éves, kétgyermekes, Zsombón élő Rácz Józsefnek – aki jubileumi ajándékként élte meg a kitüntetés átvételét – újabb lökést adott az elkövetkező időszakra a kihívások leküzdéséhez, eddigi munkája megerősítése mellett.

Eriksen összeesett – újra kellett éleszteni, stabilizálták az állapotát
Megdöbbentő jelenetek szemtanúi lehettünk a Dánia–Finnország Eb-mérkőzés első félidejének hajrájában. Christian Eriksen összeesett, újra kellett éleszteni, a meccs félbeszakadt. Szerencsére később a dán klasszis állapotát stabilizálták.
Súlyos börtönbüntetést kaptak a leszboszi menekülttábor felgyújtói
Tíz év börtönre ítélte szombaton egy görög bíróság a négy afgán bevándorlót.
A Godspellel nyitott a Tisza Teátrum – Galéria
A Liget Társulat előadásával nyitott szombat este a Tisza Teátrum, Szeged régi-új szabadtéri színháza a Felső Tisza-parton, a Horthy csónakháznál.
Fejben dőlt el – öt éve 0–2-vel, most 3–0-val kezdtek a belgák
A belga válogatott magabiztos, 3–0-s győzelemmel kezdett az Európa-bajnokság-B-csoportjában, Oroszország ellen, Szentpéterváron.
Gulyás Michelle bronzérmes és olimpiai kvótás az öttusa-vb-n
A magyar női csapat második helyezést ért el.
Átlátszó bugyiban terpeszt hatalmasat a szőke szépség
Anais Rizzo olyan pózban állt a kamera elé, hogy a fotós is zavarba jött.