Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Idén átépítik a Kálvin teret Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy év szünet után idén tavasszal elkezdődhet a turbókörforgalom építése a vásárhelyi Kálvin téren. A város legforgalmasabb csomópontját nyár végén adják át.
Augusztusra elkészülhet a Kálvin téri turbókörforgalom Vásárhelyen. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása 120 millió forintba kerül. A város még 2008-ban 80 millió forintot nyert állami pályázaton, ezt 40 millióval egészíti ki. Mint korábban megírtuk: az eredeti tervek szerint tavaly indult volna a beruházás. Az NIF-től kapott tájékoztatás szerint a turbókörforgalom annak a belterületi csomópont-átépítési csomagnak a része, amelyet az Útpénztár zárolása miatt leállítottak.

Már zajlik a közbeszerzési eljárás, a munkálatok várhatóan tavasszal kezdődnek, és ha az időjárás engedi, augusztusra be is fejeződnek – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetőjétől.

Nyár végére elkészül a Kálvin téri körforgalom. Fotó: Karnok Csaba
Nyár végére elkészül a Kálvin téri körforgalom.
Fotó: Karnok Csaba

A körforgalom építése már a 2001-es városrendezési tervben is szerepelt. A Kálvin téri csomópont Vásárhely legforgalmasabb kereszteződése, a 47-es számú főút nyomvonalán halad. Naponta 14 ezer 500 autós hajt át a téren. A 22,5 méter átmérőjű turbókörforgalom 2 sávját a tervek szerint 7 centiméteres bordákkal választják majd el. 30 kilométeres sebességgel 5000 autós hajthat át rajta óránként. A csomópontba az Andrássy útról, a Bajcsy-Zsilinszky utcáról, a Szent István térről és a Táncsics utcáról lehet behajtani.

Még két körforgalom

Szintén tavasszal indul a Kinizsi és a Táncsics utca, valamint a Vöröskereszt és a Teleki utca kereszteződésében a körforgalom építése. Ez Vásárhely önerős beruházása, amely mintegy 40 millió forintba kerül. A belvárosi és csúcsi utcák útburkolatának rekonstrukciójához tartozó csomópontokkal várhatóan a nyár végére készülnek el.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Lixus_kzs 2010. február 20. 13:00
  „25, FV! Való igaz!”
 • 26. Én2 2010. február 20. 08:22
  „Igen csináltak utakat, de nézétek meg milyen különbség van két utca burkolata között. Pl. a Bercsényi u. gyönyörűen meg van csinálva még a kapubejáró is. Így kell csinálni, de nézzétek meg a Malom u..Óriási különbség van a két munka között. Miért is, ki hol lakik olyan az út??”
 • 25. FűzfaVessző 2010. február 19. 20:28
  „16.Lixus_kzs!
  Csak barátilag, feltételes mód egyes szám első személy NÉK nem NÁK. A többivel egyet értek üdvözlettel :
  F.V.”
 • 24. Lixus_kzs 2010. február 19. 19:38
  „21 ejfe, való igaz, hogy a jobbkézszabály azon a helyen balesetveszélyes.

  22 insideman, nem tudom, hogy te hol laktál az elmúlt években, de rengeteg utat újítottak fel. Nagyállomás? Az a MÁV tulajdona és nem az önkormányzaté. Emlékpont? Java részt uniós pénzből, de úgy látom te jobban örülnél neki ha haveri zsebekben landolna a pénz. De majd meglátjuk mi lesz ha a Lobbik nagyjai bejutnak a parlamentbe hisztizni.”
 • 23. ősmagyar 2010. február 19. 11:39
  „A Szeremlei valóban megkívánják nyitni de csak a Buszok számára!
  Én így hallottam!”
 • 22. insideman 2010. február 19. 08:56
  „Turbo körforgalom kell a népnek... először miért nem az utakat újítják fel?? vagy a nagyállomást? ja azok az utak autópályaminőségűek,ahol Almási,Kószó és LJ laknak... ja igy már értem.. és Emlékpont bővítés...kinek? miért? minek? milyen pénzből?
  Szebb Jövőt”
 • 21. efje 2010. február 19. 08:46
  „A jobbkéz szabály alkalmazása az Oldalkosár utcán nagyon ésszerűtlen és balesetveszélyes. A jobbkézszabály gyér forgalmú egyenrangú kereszteződésekben lehetne alkalmazni, nem pedig itt. Az Oldalkosár egy forgalmas utca ahol még buszok is járnak. Ehhez becsatlakozik több lakóövezeti zsákutca.
  Állítsák vissza a régi forgalmi rendet!”
 • 20. Norman_Bates 2010. február 19. 08:32
  „Nos igen, a szeremlei 1 irányúsítása szép kis félmegoldás, amolyan "vásárhelyi", ennek oszt mi értelme van?
  Nem lehet elférni? A klauzálon így-se úgy se lehet elférni, a biciklisektől meg az út szélén ..... kocsiktól, ennyi erővel egysávosítjuk az egészet, már eddig is balra kitett irányjelzővel kellett végigmenni az útcán, az a pár méter igazán nem osztana.
  Bezzeg a Táncsics, ott meg lesz oldva a balra kanyarodás, vajon kinek is az érdeke? Rosszul tudom, hogy Kovács P. városstratégia főtanácsoa ott lakik? (fú... most biztos rossz májú vagyok)
  A Bercsényiről meg nem ír semmit, rajz .-....... gyerekek.... így akartok választást nyerni?”
 • 19. xanadu 2010. február 18. 21:54
  „A turbó nagyon jó Algyőnél a kétsávoson, de úgy tudom, Szegeden a Szilléri-Bp-i krt kereszteződésben már régen megszüntették a két sávot, pedig ott se kisebb a forgalom.”
 • 18. aranka2 2010. február 18. 21:08
  „Filctoll, abban igazad van, hogy vannak még hiányos közlekedési ismeretekkel közlekedő polgártársaink. A minap pl. az Árpád utcából hajtottam ki az Oldalkosárra, és egy gimnázium felől érkező hölgy bizony igen durván rázta rám az öklét, és még akkor sem kapott észbe, amikor világosan értésére adtam, hogy ott bizony jobbkézszabály szerint kellene elsőbbséget adnia. A körforgalomból kihajtók nevelésére a Bagolyvárnál már volt példa, tavaly valamikor egy ideig fényképezgettek ott a rendőrök. Ez megismételhető lenne.
  A Kálvin téri körforgalom azért turbó, mert kétsávos. Ezért külön, hangzatos nevet adni nem túl szerencsés, de sose egyen nagyobb bajunk. Mattil linkjét felkerestem, ott olvasható, hogy a Szeremlei utcát a Kálvin tér felé egy irányban megnyitják - jobb lenne mindkét irányban, nem olyan keskeny utcácska az. A Bercsényire nem találtam utalást, pedig az is fontos lenne.”
 • 17. mattil 2010. február 18. 20:18
  „http://hodmezovasarhely.hu/oldalak/kalvin-janos-ter-korforgalmi-csomopont-epitese-2573
  A fenti linken végre találtam egy normálisabb leírást, amiből sok minden kiderül. Igaz látványtervet még mindíg nem találtam, de azért keresekrendületlenül.”
 • 16. Lixus_kzs 2010. február 18. 19:51
  „Kell a körforgalom és kész! Hosszú békebeli évek óta rettenetesen néz ki a tér! Az meg külön öröm nekem ha a Szeremleit megnyitnák és egyenesen tudnák menni haza a Klauzálon, mert így vagy a GJ utcán, vagy a Vidra utcán kell kerülni, ami valljuk be, nem a legszélesebb!!!”
 • 15. DMagóg 2010. február 18. 19:18
  „A Fidesznek, Szegeden van egy körforgalom szakértője, Ő bebizonyítja, ha kell, ugyanannak az ellenkezőjét is, persze csak Fidesz felkérésre, mert igazságügyi független szakértő. Az igazságtól független, azt írja -mondja-, amit kérnek.”
 • 14. mattil 2010. február 18. 18:04
  „Nekem a turbó szóról mindíg a Turbó rágó jut eszembe :-) Egyszer már írtak tavaly erről a túrbó körforgalomról itt a DM-ben, amiből megtudhattuk, hogy ovális lesz, ezért túrbó, de egy rajzot akkor se mellékeltek hozzá, pedig nem ártana! Meg van valahol a neten ennek a látványterve, vagy valami hasonló rajza?”
 • 13. Filctoll 2010. február 18. 17:41
  „Ami még kimaradt:
  Véleményem szerint kár tönkrevágni azt a patináns kis terecskét a közepén található emlékmő szökökúttal. Kevesen tudják mi is az a kút és a vásárhelyi embereknek mennyit is jelent!
  A város körüli elkerülőutat kellene megcsinálni először, igy nem lenne szükség a János tér túrbósítására!
  Én úgy látom, lehet hogy tönkrevágják az egészet!
  Remélem a kutat nem fogják arrábbhelyezni mert az már tényleg tragédia lenne!”
 • 12. Norman_Bates 2010. február 18. 17:37
  „aranka2
  Láttad a terveket? Mert én még nem, miből gondolod, hogy a Szeremleit összekötik, és a bercsényit? Ha igen, akkor én kérek elnézést, mert az úgy tényleg jó lenne! De itt nem ír ilyet.
  A megnövekedett forgalomról meg csak annyit, ha kész az M43-as, drasztikusan le fog csökkenni a szentesi út forgalma, tehát nem fog jelentős forgalomnövekedéssel járni, az esetleges vásárhelyi elkerülő hatásáról meg ne is beszéljünk.”
 • 11. Filctoll 2010. február 18. 17:36
  „Na, valakinek megént elsült az agya! Turbó körforgalom! Ezt már nevezem! Hangzatos, szép. Igy választások előtt kell is hangulatjavitó kijelentést tenni. Én hiszem ha látom! Még hozzá se fogtak, a média máris szajkózza, akár csak a PMK felújítást.
  A végén meg nehogy nagyot nézzünk!

  A turbó körforgalmba javaslok állandó jelleggel rendőrt turbósitani, a közlekedési balesetek várható számának jelentős emelkedése miatt. Meg kell nézni a jelenlegi körforgalmaknál hogy hogy közlekedik a nép! A TESZKÓ parkolójában a jobbkézszabályt se ismerik. Azt hiszik sokan hogy az egyenesen befele menőnek elsőbbsége van, pedig egy frászt !

  Összegezve, nekem vannak fenntartásaim a körforgalmakkal szemben, 1x ki kellene állni a rendőröknek és 1-2 hétig büntetni a népet hogy megtanuljanak a körforgalomból kifele iránytjelezni.”
 • 10. eldorádó 2010. február 18. 17:06
  „Jó lesz a körforgalom a Kálvin téren! Remélem az emlékponti lámpa nem okoz majd nagy torlódást...Ha a tehermentesítőt megépítenék a Bajcsy útig, a Kaszap utca is lélegzethez jutna!
  ------------------
  Szegeden az a "gond", hogy megkövetelik a minőségi munkát és ezért lassan haladnak!?”
 • 9. aranka2 2010. február 18. 17:05
  „Nem vagyok LJ jeles barátja, de még csak tisztelője sem. Ez azonban jó és fontos dolog. A susáni Nagy utca végső soron vakköz (Szeremlei u.), a Bercsényiről nem lehet balra fordulni, a Kutasi út felé és felől mindig sokat kell várni. Aki felemlítette, hogy a Szentesről Szegedre tartó forgalom is előbb-utóbb ide szorul a Kossuth térről, az is fontosat mondott. Szóval ez a körforgalom bizony jó dolog lesz, közepén persze nem valami gúnyos vigyorival, hanem a Nagy András János kúttal. Viszont azt a kört úgy tessék tervezni, hogy a kút ott maradjon, ahol van!”
 • 8. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. február 18. 16:20
  „Nem tudom mit agyaltok ennyit, lj nem akar hülyeség terén lemaradni botkától, erről van itt szó.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemlámpánál tanulnak a vásárhelyi Tóth gyerekek

Élelmiszercsomagot, étkezési utalványt és ingyenebédet kaphat a vásárhelyi önkormányzattól a Tóth család. Tovább olvasom