Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Igazi hajból készül paróka Erzsébetnek

Igazi emberi hajból, ingyen készít parókát egy vásárhelyi asszony annak a romániai magyar nőnek, akit 2005 őszén megskalpolt egy munkagép Makón. Kiss Erzsébet fejéről a napokban vett méretet a parókakészítő – aki csak a keresztnevét árulta el. Azt mondta, amikor nemrég egy hónap alatt elveszítette édesanyját és testvérét is, megfogadta: segíteni fog valakinek. Úgy érezte, most eljött ez a pillanat.
Próba Vásárhelyen. Kiss Erzsébet csak azután vetette le a kendőt, miután kettesben maradt a parókakészítővel Fotó: Blikk
Megindította Kiss Erzsébet története Lídia asszonyt Vásárhelyen. Mint megírtuk, a romániai magyar nőt 2005 szeptemberében valósággal megskalpolta egy gyökértisztító gép Makón. Életét sikerült megmenteni, fejbőrét combjairól levett bőrrel pótolták. A baleset után lelkileg összeomlott.

Lídia asszony – aki kérte, hogy csak keresztnéven említsük – lapunkban olvasott a szerencsétlenül járt nőről, s azonnal elhatározta: ingyen készít számára igazi hajból egy parókát. Segítségünkkel fel is vette a kapcsolatot Erzsébettel, s a minap Vásárhelyen sikerült is felvennie a parókakészítéshez szükséges méreteket. A vendéghaj tíz nap alatt készül el.

Kiss Erzsébet a méretvételkor nem nagyon szólt, láthatóan zavarban volt, s először vonakodott attól, hogy levegye kendőjét a méretvételhez. Csak azután engedte meg a procedúrát, hogy ketten maradtak a szobában. Akkor végre hagyta, hogy Lídia asszony megmérje a koponyáját. Azt azonban már nem tudta elképzelni az apró tincsek láttán, hogy azokból hogyan kapja majd vissza a nők legszebb ékét. Az ígéret szerint parókája színe éppen olyan lesz, mint az eredeti hajkoronájáé volt, igaz, ez nem derékig, hanem csak a válláig ér majd.

Lídia asszony 1957-ben tanulta ki a fodrász szakmát a híres, már rég elhunyt Rossi Viktortól. Mondja, akkoriban nemcsak vágni kellett tudni a hajat, de azt pótolni is. S bár már régen felhagyott a szakmával, Erzsébet sorsa most felelevenítette benne egy családi szerencsétlenség emlékét.

– Pár hónappal ezelőtt, egy hét alatt halt meg az édesanyám és a testvérem – rákban. Kisebbik húgom kemoterápiára járt, s amikor festettem a haját, az csomókban kezdett hullani. Azt hittem, hogy megszakad a szívem. Akkor szent fogadalmat tettem: ha valakinek ilyen baja történik, azon segítek.

Lídia asszony azóta több kemoterápiás kezelés miatt megkopaszodott betegnek is készített vendéghajat. Köztük a legfiatalabb még csak 15 éves. A nyersanyagot, azaz az igazi emberi hajat, ismerős fodrászoktól kapja. A műszálból készült paróka ugyanis nem csak kényelmetlen, de ha egyszer összekócolódik, hasznavehetetlenné is válik, többé nem lehet kifésülni. Lídia asszony a fővárosban látta, hogy egy ilyen paróka amúgy több százezer forintba kerül.

A hajat éppen úgy gerebenezi felhasználás előtt, mint ahogy a juhok gyapját szokták, majd felfűzi, s apránként sávokból építi fel egy kirakati bábu fején a teljes frizurát, melyen a leendő tulajdonos koponyájának méreteit színes fejű gombostűk jelzik. Lídia művei annyira élethűek, hogy magunk is meglepődtünk, amikor egyszer csak a saját feje tetejéről is leemelte a magának készített vendéghajat, amit csak azért rögzített oda, mert agyvérzése óta fázik a feje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A slusszkulcsot az autóban hagyják

Vásárhelyen évente 4-8 autót lopnak el, illetve 60-80-at törnek fel – többnyire a belvárosban,… Tovább olvasom